Ulastirma Bakani Binali Yildirim, Belirledigimiz uydu ve uzay stratejisi kapsaminda simdilik 2 adet uyduyu kisa vadede 2013 ve 2014 yillari arasinda temin edecegiz. Ayrica proje ile es zamanli olarak TÜRKSAT 5A nin Türkiye de imalati için çalismalari baslatiyoruz dedi.
Ulastirma Bakani Binali Yildirim, ''Belirledigimiz uydu ve uzay stratejisi kapsaminda simdilik 2 adet uyduyu kisa vadede 2013 ve 2014 yillari arasinda temin edecegiz. Ayrica proje ile es zamanli olarak TÜRKSAT 5A'nin Türkiye'de imalati için çalismalari baslatiyoruz'' dedi.
TÜRKSAT 4A ve TÜRKSAT 4B Uydu Ihalesi ve Uydu Üretim Teknoloji Transferi Projesi imza töreni Demiryollari, Limanlar ve Hava Meydanlari Insaati Genel Müdürlügü konferans salonunda gerçeklestirildi.
Bakan Yildirim, törende, TÜRKSAT'in uydu isletme kapasitesinin bilgi iletisim alanindaki gelismelere paralel olarak gittikçe arttigini belirterek, ''Artik bilgi toplumu hedefi az ve çok gelismis bütün ülkeler için öncelikli bir konu haline gelmistir. Ülkeler bir yandan karasal kablolu, kablosuz iletisim alt yapilarini olustururken bir yandan da uydu ve uzay marifetiyle iletisimlerini artirmak için adeta bir yaris halindedir'' diye konustu.
Türkiye'nin 2023 yilina kadar uydu ve uzay politikalarinin ilkelerini belirlediklerini anlatan Bakan Yildirim, ''Türkiye genel anlamda dünyanin 10 büyük ekonomisi arasinda yerini alirken, Cumhuriyetimizin 100. yilinda uydu ve isletmeciligi, uydu kapasitesi ve uzay faaliyetleri konusunda da yine 10'unculugu hedeflemektedir. Su anda faal olan 2 uydumuz var. Kisa süre önce 2 tane daha vardi ilk nesil uydular. TÜRKSAT 1B ve 1C, onlar salinima birakildi yani çöpe atildi. Artan kapasiteyi ve talebi dikkate alarak kapasite artirimina gidilme ihtiyaci dogdu'' degerlendirmesinde bulundu.
Mevcut uydularin talebi karsilamadigina isaret eden Bakan Yildirim, sözlerini söyle sürdürdü: ''TÜRKSAT uydu kiralamak marifetiyle müsterilerinin taleplerine karsilik veriyor. Belirledigimiz uydu ve uzay stratejisi kapsaminda simdilik 2 adet uyduyu kisa vadede 2013 ve 2014 yillari arasinda temin edecegiz. Ayrica proje ile es zamanli olarak TÜRKSAT 5A'nin Türkiye'de imalati için çalismalari baslatiyoruz. TÜRKSAT 5A uydusu, esasen TÜRKSAT 4A ve 4B'nin teminiyle ilgili anlasmada bir stratejik isbirligini de öngörüyor. Bugün imzalanacak sözlesmeye 1,5 yilda çok kapsamli bir çalisma sonucunda gelindi. 'Neden bu kadar geç kalindi?' diye düsünülebilir. Bunun sebebi bu sadece uydu temin projesi degil, bu Türkiye'nin kendi uydusunu yapabilmesini öngören, uzay politikalarinda stratejik bir isbirligi kapisini aralayan kapsamli bir projedir.
Dünyanin bilinen uydu üreticileriyle çetin görüsmeler, pazarliklar sonucu hem uydu alimi konusunda hem de stratejik isbirligi konusunda Japon Mitsubishi Electric MELCO firmasi ipi gögüsleyen firma oldu. 2 uydu ve bunlarin firlatma hizmeti arti sigortasi toplam 2 uydu için 571 milyon dolar ile en uygun teklifi veren Japon firmasi Mitsubishi Electric MELCO ihaleyi kazanmistir.''
Uydularin teminiyle TÜRKSAT'in mevcut uydu kapasitesinin 3 kat artacagini vurgulayan Bakan Yildirim, ''Kisa ve orta vadede TÜRKSAT'in ihtiyaci olan kapasiteyi temin etmis oluyoruz. Diger bir konuda Türkiye'nin yerli uydu yapimiyla ilgili MELCO ile bir ortakliga, stratejik isbirligine gidiyoruz, bununla beraber de Japon ve Türk hükümeti uzay arastirmalari konusunda isbirliginin kapilarini bu proje ile aralamis oluyor. JAXA ile Türkiye Uzay Kurumu'nun isbirliginin temellerini atiyoruz. Türkiye Uzay Kurumu'nun kanunu hazir yeni meclis döneminde bunun da yasalasmasini gerçeklestirecegiz'' diye konustu.
TÜRKSAT Genel Müdürü Dalbay
TÜRKSAT Genel Müdürü Özkan Dalbay da bugün itibariyle Türkiye'nin kendi uydusunu yapacak çok büyük bir asamayi kat etmis olacagini belirterek, mevcut uydularin kapasitesinin dolmasi nedeniyle 2009'dan itibaren yeni uydu tedariki çalismalarina basladiklarini bildirdi. TÜRKSAT 4A ve 4B uydularinin gün geçtikçe artan uydu kapasite ihtiyacini büyük oranda giderecegini kaydeden Dalbay, su bilgileri verdi: ''Ülkemizin içinde bulundugu istikrar ortami içinde hem Türkiye'den özellikle çevre ülkelerden haberlesme uydularimiza çok büyük oranda talep gelecegini öngörüyoruz. Bugün itibariyle karsilayamadigimiz kapasite talebini yabanci uydu operatörlerinden uydu kapasitesi kiralayarak gidermeye çalisiyoruz.
Melco Firmasi Uzay Bölümü Genel Müdürü Yunoki
Japon Mitsubishi Electric Corporation (MELCO) firmasi Uzay Bölümü Genel Müdürü Tou Yunoki, TÜRKSAT 4A ve 4B haberlesme uydularinin imza töreni için Türkiye'de bulunmaktan gurur duydugunu ifade etti. Yunoki, “Bu çok önemli projede çok güvenilir, üstün standartlara sahip haberlesme uydularini Türkiye'ye verecegimizden eminiz. Kullanacagimiz uydu platformu dünya sigorta sirketleri tarafindan da çok güvenilir olarak kabul edilmistir. Biz sadece bu proje ile Türkiye'ye sadece uydular vermeyecegiz, bu sayede iki ülke arasinda uzun süreli iliskiler olacagina inaniyoruz. Buradaki çalismalarimiz haberlesme uydulari ile sinirli kalmayabilir bunlari gözlem uydulariyla da genisletmek mümkün olabilir” dedi.
Konusmalarin ardindan Bakan Yildirim, TÜRKSAT Genel Müdürü Dalbay ve Japon Mitsubishi Electric Corporation (MELCO) firmasi Uzay Bölümü Genel Müdürü Yunoki tarafindan TÜRKSAT 4A ve 4B uydu ihalesi ve uydu üretim teknoloji transferi projesi imzalandi.