Mobil Tahlil ?

Avea nin Mobil Tahlil Projesi Tanitildi

Ulastirma Bakani Binali Yildirim, artik ''bilgi otoyollari''nin daha da genisletilmesi gerektigini söyledi.
Yildirim, Avea'nin Ümraniye'deki Ar-Ge Merkezi'nde düzenlenen ''Mobil Tahlil'' projesinin tanitiminda yaptigi konusmada, Ar-Ge'nin öneminin Türkiye'de artik anlasilmaya baslandigini belirtti.
Göreve geldiklerinde Ar-Ge'ye ayrilan payin Gayri Safi Milli Hasila'nin binde 3'ü oldugunu, simdi ise bunun yüzde 1'i zorladigina dikkati çeken Yildirim, hedeflerinin bu payin yüzde 2,5'a ulasmasini saglamak oldugunu kaydetti.
Yildirim, geçmiste ellerinde tansiyon aletleriyle gezerek, tansiyon ölçenlerin bulundugunu hatirlatarak, bu projeyle ellerinde bir cep telefonu bulunan ''tahlilcilerin'' olacagini esprili bir dille anlatti.
Cep telefonu alaninda artik konusmanin isin küçük bir bölümü haline geldigine isaret eden Yildirim, yeni buluslarla bu alanda önemli gelismeler yasandigini söyledi.
''Artik bilgi otoyollarini daha da genisletmemiz lazim'' diyen Yildirim, bu tür Ar-Ge ürünlerinin hizmete sunulmasiyla vatandasin hayatinin daha da kolaylasacagini dile getirdi.
Projenin yaraticisi Kaliforniya Üniversitesinden Dr. Aydogan Özcan'i tebrik eden Yildirim, Avea'nin da projeye sahip çikmasinin önemine vurgu yapti.
Artik özel sektörün de Ar-Ge'ye para harcadigini anlatan Yildirim, bu alanda özel sektöre verilen tesviklerle Ar-Ge çalismalarinin arttigini sözlerine ekledi.
Ulastirma Bakanligi Bilgi Teknolojileri ve Iletisim Kurumu Baskani Tayfun Acarer de iletisim sektöründe teknolojik gelismelerin önemli yer tuttugunu aktardi.

Dünyada Örnegi Olmayan Proje

Avea üst yöneticisi Erkan Akdemir de Avea'nin bir iletisim sirketi olmasinin ötesinde bir teknoloji sirketi de oldugunu belirterek, Ar-Ge merkezinde, dünyadaki yeni teknolojilerin hayata geçirilmesi konusunda çalismalarin sürdügünü anlatti.
Akdemir, ''Mobil Tahlil'' projesinin, saglik uygulamalarini zamandan ve mekandan bagimsiz kilarak insanlarin ayagina götürecek ve devrim yaratacak nitelikte oldugunu ifade ederek, ''Sadece Türkiye'de degil, dünyada örnegi olmayan bu proje ile bilim kurgu filmlerinde göreceginiz uygulamalari hayata geçirecegiz'' dedi.
Erkan Akdemir, bu projeyle saglikta yeni bir formatin yaratilmasi için öncülük ettiklerini belirterek, projenin 7 bine yakin saglik ocagini merkezlerdeki gelismis saglik kuruluslarina baglayacak bir köprü olacaginin altini çizdi.

Projenin Yaraticisi

Kaliforniya Üniversitesinde biyoteknoloji ve nanoteknoloji alaninda arastirmalar yapan Dr. Aydogan Özcan da projenin detaylari hakkinda bilgi vererek, üniversitede birtakim hastaliklarin teshisi ve zamaninda müdahalesi konusunda çözüm bulmaya yönelik çalismalar yaptiklarini anlatti.
Yeni tele tip teknolojileri gelistirme konularinda çalismalar yaptiklarini söyleyen Dr. Özcan, gelistirdikleri merceksiz mikroskoplari cep telefonlarina entegre ettiklerini, böylece tahlillerin yapilabildigini belirtti.
Avea'nin ''Mobil Tahlil'' projesinin hayata geçirilebilmesi için teknolojisi ile destek vermeyi teklif ettigini kaydeden Dr. Özcan, proje çalismalarinin da Avea'nin deneyimi paralelinde sürdügünü ifade etti.
Konusmalarin ardindan mobil tahlilin nasil yapildigina iliskin mini bir demonstrasyon da gerçeklestirildi.

Mobil Tahlil

Avea'nin Kaliforniya Üniversitesi ile yürüttügü uzaktan teshis saglamaya olanak taniyan, saglik alaninda önemli bir gelisme olarak nitelendirilen ''Mobil Tahlil'' projesi tamamlandiginda, cep telefonu araciligiyla bazi hastaliklarin tetkiki için tahlil yapilabilecek.
Proje ile kan sayimi tahlilleri ile sitma, AIDS, tüberküloz gibi hastaliklarin uzaktan tani ve teshisi gerçeklestirilebilecek. 

İçerik Yanı Reklam 3