Soğuk Zincir İle Sebze Meyvede Zayiat Azalacak

KOSGEB, tezgahlara gelene kadar fahiş fiyatlara ulaşan sebze ve meyvede taşıma sırasında oluşan zayiatı azaltacak bir hamle yaptı.

Soğuk Zincir Finansman Destek Programı’nı devreye alan KOSGEB’in bu yeni desteğinden toptancı hallerinde faaliyet gösteren tüccar, komisyoncu meslek mensuplarıyla sebze ve meyve taşımacılığı yapan lojistik firmalar yararlanacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, KOBİ’lerin leasing yöntemiyle edinecekleri yerli malı ve yeni frigorifik kasa ve ünitelerine 750 bin TL’ye kadar destek vereceklerini açıkladı. Hedeflerinin, meyve sebze zayiatını minimuma indirip KOBİ’lerin maliyetlerini azaltarak tezgahlardaki yüksek fiyatları düşürmek olduğunu kaydeden Bakan Varank, “Şartları sağlayan tüm KOBİ’lerimizin bu desteği takip etmelerini ve başvurmalarını tavsiye ediyorum.” dedi.

 

AGRİGENOMİCS HUB

Bakan Varank, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile birlikte Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti mali iş birliği çerçevesinde finanse edilen, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında inşa edilen AGRİGENOMİCS HUB - Hayvan ve Bitki Genomik Araştırmaları İnovasyon Merkezinin açılışına katıldı. 

 

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar ve Ankara Valisi Vasip Şahin, KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Ankara Üniversitesi Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mesut Güner’in de yer aldığı Ankara Üniversitesi Teknokent’teki törende konuşan Bakan Varank, KOSGEB’in yeni başlattığı destek programının müjdesini verdi. Bakan Varank özetle şunları söyledi: 

 

HAYATIN VAZGEÇİLMEZİ GIDA: Covid-19 salgını hayatın vazgeçilmezi olan bazı ürünlerin değerini bize bir kez daha gösterdi. Bunların başında da gıda geliyor. Malumunuz, salgın döneminde tüketicilerde gözlemlenen stok yapma eğilimi talebi artırarak tarım sektörü üzerinde büyük bir yük oluşturdu. Tüketim tarafında yaşanan bu genişlemenin aksine, mecburen uygulanan kısıtlamalar nedeniyle üretim tarafında ise bir daralma oluştu.

 

ÜRETİMDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK: Bu durum bizlere üretimin sürekliliğini sağlayacak tedbirleri zamanında almanın önemini bir kez daha gösterdi. Bugün aslında, üretimde sürdürülebilirlik günümüz dünyasının en önemli konularından biri haline geldi diyebiliriz. Tarım ve Orman Bakanlığımızın öncülüğünde kurumlarımızın yürüttüğü çalışmalar neticesinde bu konuda dünya geneline kıyasla daha iyi bir noktada olduğumuz açıktır.

 

DÜZENSİZLEŞEN TEDARİK ZİNCİRİ: Yenilikçi projelerimizle bu başarıyı daha da ileri taşıyacak, vatandaşlarımıza kaliteli ürünü uygun fiyata sunmanın gayreti içerisinde olmaya devam edeceğiz.  Aslında yeri gelmişken Bakanlık olarak bu konuda başlattığımız yeni destek programının da müjdesini sizlerle paylaşmak isterim. Malumunuz son dönemde enflasyon baskısı dikkat çekiyor. Bunda salgın sebebiyle düzensizleşen tedarik zincirlerinin büyük etkisi var.

 

750 BİN TL’YE KADAR DESTEK: İşte biz de Cumhurbaşkanımızın bu konudaki açıklamaları doğrultusunda hızlı bir şekilde aksiyon aldı ve bugün itibarıyla KOSGEB ile sebze-meyve zayiatını azaltacak ‘Soğuk Zincir Finansman Destek Programı’nı başlattık. Program kapsamında, KOBİ’lerin leasing yöntemiyle edinecekleri yerli malı ve yeni frigorifik kasa ve ünitelerine 750 bin TL’ye kadar destek vereceğiz.

 

FİNANSMAN MALİYETİNİ KARŞILAYACAĞIZ: Programdan toptancı hallerinde faaliyet gösteren tüccar ve komisyoncularla sebze-meyve taşımacılığı yapan lojistik firmalar yararlanacak. Böylece işletmelerin soğuk hava ünitesi ve soğutucu frigorifik kasa edinimlerinde oluşacak finansman maliyetini karşılayacağız. Hedefimiz, meyve sebze zayiatını minimuma indirip KOBİ’lerimizin maliyetlerini azaltarak tezgahlardaki yüksek fiyatları düşürmek. Ben buradan şartları sağlayan tüm firmalarımızın bu desteği takip etmelerini ve başvurmalarını tavsiye ediyorum. İnanıyorum ki kamu, özel sektör olarak iş birliği içerisinde bu sorunun da üstesinden birlikte geleceğiz.

 

EYLEM PLANINDA VAR

Hazine ve Maliye Bakanlığınca ilan edilen Ekonomi Reformları Eylem Planı’nda yer alan "Sebze ve meyve zayiatının azaltılması için soğuk zincir oluşturulmasına destek verilecektir." eylemi çerçevesinde harekete geçen KOSGEB, toptancı hallerinde faaliyet gösteren KOBİ'ler, komisyoncu meslek mensupları ile sebze/meyve taşımacılığı yapan KOBİ’lerin desteklenmesi için "Sebze ve Meyve Soğuk Zincir Finansman Destek Programı"nı yürürlüğe aldı.

 

YERLİ MALI VE YENİ OLACAK

Program çerçevesinde işletmelerin, yerli malı ve yeni olmak kaydıyla 1 adet soğuk hava ünitesi edinimlerinde oluşacak finansman maliyetinin 10 puanlık kısmını KOSGEB geri ödemesiz olarak karşılayacak. 10 adete kadar olan soğutucu frigorifik kasa veya ünitelerde de aynı uygulama geçerli olacak.

 

İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLLERİ İMZALANDI

KOSGEB, bu kapsamda Vakıf Leasing, Yapı Kredi Leasing, Halk Leasing, Vakıf Katılım Bankası, Ziraat Katılım Bankası ve Kuveyt Türk Katılım Bankası ile iş birliği protokolleri imzaladı. Ayrıca, teminat sıkıntısı çeken işletmeler de “Kredi Garanti Fonu A.Ş’ye Sağlanacak Hazine Desteğine İlişkin Protokol” kapsamında KGF kefaletinden de faydalanabilecek.

Yorum

e-Mail adresiniz yayınlanmayacaktır. Lütfen * işaretli alanları doldurunuz.

*

İçerik Yanı Reklam 3