Basbakan Recep Tayyip Erdogan, psikolojik tacizin önlenmesinin, gerek is sagligi ve güvenligi gerekse çalisma barisinin gelistirilmesi açisindan çok önemli oldugunu belirtti.
Resmi Gazetede Yayimlanan Genelge Ile Çalisanlarin Is Yerinde Güvenligi Ve Haklari Düzenlendi
Basbakan Recep Tayyip Erdogan, psikolojik tacizin önlenmesinin, gerek is sagligi ve güvenligi gerekse çalisma barisinin gelistirilmesi açisindan çok önemli oldugunu belirtti.
Erdogan'in, ''Isyerlerinde Psikolojik Tacizin (Mobbing) Önlenmesi'' baslikli genelgesi Resmi Gazete'de yayimlandi. Kamu kurum ve kuruluslari ile özel sektör isyerlerinde gerçeklesen psikolojik tacizin, çalisanlarin itibarini ve onurunu zedeledigini, verimliligini azalttigini ve sagliklarini kaybetmesine neden olarak çalisma hayatini olumsuz etkiledigini ifade eden Erdogan, ''Kasitli ve sistematik olarak belirli bir süre çalisanin asagilanmasi, küçümsenmesi, dislanmasi, kisiliginin ve sayginliginin zedelenmesi, kötü muameleye tabi tutulmasi, yildirilmasi ve benzeri sekillerde ortaya çikan psikolojik tacizin önlenmesi, gerek is sagligi ve güvenligi gerekse çalisma barisinin gelistirilmesi açisindan çok önemlidir'' degerlendirmesinde bulundu.
Çalisanlarin psikolojik tacizden korunmasi amaciyla tedbirler alindigini belirten Basbakan Erdogan, bu tedbirleri genelgesinde söyle siraladi:
1. Isyerinde psikolojik tacizle mücadele öncelikle isverenin sorumlulugunda olup isverenler çalisanlarin tacize maruz kalmamalari için gerekli bütün önlemleri alacaktir.
2. Bütün çalisanlar psikolojik taciz olarak degerlendirilebilecek her türlü eylem ve davranislardan uzak duracaklardir.
3. Toplu is sözlesmelerine, isyerinde psikolojik taciz vakalarinin yasanmamasi için önleyici nitelikte hükümler konulmasina özen gösterilecektir.
4. Psikolojik tacizle mücadeleyi güçlendirmek üzere Çalisma ve Sosyal Güvenlik Iletisim Merkezi, ALO 170 üzerinden psikologlar vasitasiyla çalisanlara yardim ve destek saglanacaktir.
5. Çalisanlarin ugradigi psikolojik taciz olaylarini izlemek, degerlendirmek ve önleyici politikalar üretmek üzere Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi bünyesinde, Devlet Personel Baskanligi, sivil toplum kuruluslari ve ilgili taraflarin katilimiyla 'Psikolojik Tacizle Mücadele Kurulu' kurulacaktir.
6. Denetim elemanlari, psikolojik taciz sikayetlerini titizlikle inceleyip en kisa sürede sonuçlandiracaktir.
7. Psikolojik taciz iddialariyla ilgili yürütülen is ve islemlerde kisilerin özel yasamlarinin korunmasina azami özen gösterilecektir.
8. Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi, Devlet Personel Baskanligi ve sosyal taraflar, isyerlerinde psikolojik tacize yönelik farkindalik yaratmak amaciyla egitim ve bilgilendirme toplantilari ile seminerler düzenleyeceklerdir.
Kaynak : www.internethaber.com