Yurt disinda 2002 yilindan bu yana uygulanan TESSYS isimli yeni yöntem artik Türkiye de de uygulaniyor.
Yöntem, en büyük özelligi ameliyatin hasta uyanikken yapilmasi ve bu sayede birkaç saat içinde hastanin taburcu edilebilmesi olarak gösteriliyor. Bunun disinda bir diger önemli avantaj da kemik yapilara dokunulmadigi için hastalarin ileride ameliyat nedeniyle yasayabilecekleri bel kaymasi riskinin ortadan kalkmasi olarak vurgulaniyor.
Bugüne kadar yaklasik bin 500 uygulama yapan yöntem öncülerinden Alman Dr. Guntram Krzok, Ankara'da Beyin ve Sinir Cerrahi Uzmani olan Dr. Hakan Yakupoglu ile birlikte ameliyatlara girdi. Yöntemi, kapali bel fitigi ameliyatlarinda “devrim” olarak nitelendiren Krzok, yaptigi açiklamada, TESSYS yönetiminin standart bel fitigi ameliyatlarina alternatif yeni bir sistem oldugunu söyledi.
Yöntemin, dünyada 2002 yilindan beri basari ile uygulandigi belirterek, “Sistemin en büyük özelligi, ameliyatin hasta uyanikken yapilmasi ve bu sayede birkaç saat içinde hastanin taburcu edilebilmesidir” diye konustu. Dr. Hakan Yakupoglu da yöntemin basari oranin yüzde 90'larin üstünde oldugunu belirterek, “Ameliyatin bir diger özelligi de kemik yapilara dokunulmadigi için hastalarin ileride ameliyat nedeniyle yasayabilecekleri bel kaymasi riskinin ortadan kalkmasidir” dedi.
Bel kaymasi olan hastalara uygulanamayabilir
Yöntemin hastalara üstün bir konfor sagladigini anlatan Yakupoglu, sunlari kaydetti:
“Klasik cerrahi de operasyon sonrasinda hastalar agri sorunu yasayacaklari için genel anestezi uygulaniyor. Bu durumda da hastanin mutlaka bir gün hastanede yatmasi gerekiyor. Endoskopik yöntemlerin uygulanmasiyla hastanede yatis süresi azaldi. Simdi uygulanan endoskopik yöntemde lokal anestezi yapiliyor. Bu nedenle hasta 2-3 saat içinde taburcu edilebiliyor. Hastayi, operasyon sonrasinda hemen ayaga kaldirarak agri sikayetinin geçip geçmedigini kontrol ediyoruz. Teknik olarak da diger yöntemlerden farklilik içeriyor. Bu yöntemde, fitiga yan hattan yaklasiyoruz. Bu da sinir paketinin arkasina geçildiginden kolaylik sagliyor. Bir baska avantaji ise kötü iyilesme dokusu diger yöntemlere göre çok daha az oluyor. Bu sayede, sinir üzerinde daha sonra olusabilecek baskilar ortadan kalkmis oluyor.”
Yakupoglu, yöntemin her türlü bel fitigi sorunu bulunan hastalara uygulanabilecegini vurgulayarak, “Bel kaymasi ya da yogun kireçlenmesi olan hastalara uygulanamabilir” dedi. Yurt disinda özellikle sporcularin bel fitigi ameliyatlarinda bu teknigi tercih ettigini dile getiren Yakupoglu, yöntemin SGK tarafindan geri ödeme kapsaminda oldugunu söyledi.
Uygulama nasil yapiliyor
Dr. Yakupoglu ve Dr. Krzok'un verdigi bilgiye göre, öncelikle tani konulan hastaya röntgen çekilerek hedef belirleniyor. Hastanin operasyon yapilacak bölgesi temizlendikten sonra yaklasik 0.5 santimetrelik tek bir kesi açiliyor. Operasyon, bu delikten 0.4 cm çapinda bir endoskopla gerçeklestiriliyor. Uygulama ile fitik buradan parça parça çikariliyor.
Kapali endoskopik bel fitigi ameliyatina (KEBFA), ayni zamanda artroskopik bel fitigi ameliyati adi veriliyor. Ameliyat prensipleri, diz artoskopisiyle ayni oluyor. KEBFA, bel fitigi nedeniyle ameliyat olmasi gereken tüm hastalara uygulanabiliyor. Ameliyat iki farkli teknikle yapiliyor. Ameliyatin uygulanabilmesi için özel endoskopik cerrahi aletler ve uygulayacak cerrahin bu konuda egitimli ve uluslararasi sertifika sahibi olmasi gerekiyor.
Bel fitigi ameliyati dünyada 3 farkli yöntemle uygulaniyor. Bunlar, açik cerrahi, mikrocerrahi/mikroendoskopik cerrahi ve tam kapali endoskopik cerrahi olarak isimlendiriliyor. Her 3 yöntemde de ameliyat edilen binlerce hastada ameliyat sonrasinda ortalama yüzde 5 oraninda ameliyat mesafesinde nüks oldugu belirtiliyor. Nüks eden vakalarin yüzde 90'i ilk alti ayda nüksediyor. Hangi yöntem uygulanirsa uygulansin, nüks orani degismiyor.
Ancak diger yöntemlerde nüks eden hastalarda yeni ameliyatta komplikasyon olusma riski endoskopik ameliyatlara göre daha yüksek olarak gösteriliyor. Bu nedenle endoskopik ameliyatta nüks gelisse bile ikinci ameliyatin komplikasyon riski yok denecek kadar az oluyor. Ayrica mikrocerrahi ya da açik cerrahi sonrasi nüks eden hastalarda da endoskopik girisim güvenle uygulanabiliyor.