Diyarbakır ilinde Lojistik Merkezi kurulması ile ilgili Odamız tarafından Ulaştırma, Denizcilik ve haberleşme Bakanlığına başvuru yapıldı.
10. kalkınma Planı kapsamında; Türkiye’nin lojistikte bölgesel bir üs olması sağlanarak; lojistik maliyetin düşürülmesi, ticaretin geliştirilmesi ve rekabet gücünün artırılması temel amaç olarak belirlenmiş, lojistikte ulaştırma, depolama, envanter yönetimi ve gümrükleme alt maliyetleri göz önünde bulundurularak, transit taşıma süresinin kısaltılması, hasarsız teslim oranının yükseltilmesi, güvenilirlik ve hız unsurları öne çıkarılarak müşteri hizmet düzeyinin artırılması hedeflenmiştir. Bu hedeflere ulaşmak amacıyla lojistik master planının hazırlanması, lojistik merkezlerin ülke genelinde planlanması ve yatırımlarında; bölgesel potansiyel ve ihtiyaçların dikkate alınacağı belirtilmiştir.
2007 yılından itibaren TCDD Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak olan lojistik merkezler yatırım programlarına dahil edilmiştir. Türkiye’de 19 ilde lojistik merkez kurulması planlanmıştır. Diyarbakır planlanan iller arasında yer almamaktadır.
Diyarbakır ilinin bölgemizde ve Ortadoğu coğrafyasındaki pek çok merkeze yakın konumu, üretim ve ticaret alanlarında sahip olduğu potansiyel ve bölgesel bir merkez olan özelliğinin tarihten günümüze kadar devam etmesi göz önünde bulundurulduğunda önemli bir lojistik üssü olmaya aday olduğu görülmektedir.
Odamız öncülüğünde yerel kurumların desteği ile ilimizin de lojistik merkez çalışması için planlama kapsamına alınması amacıyla gerekli başvuru yapılmıştır.
Yapılan başvuruyu inceleyen Bakanlık uzmanları tarafından yerinde inceleme yapmak ve ilgili kurumlardan bilgi almak amacıyla Odamız ziyaret edildi.
Odamız Başkan Yardımcısı Metin ASLAN, Malatya 5. Bölge Müdürlüğünden Devlet Demiryolları Malatya Bölge Müdür Yardımcısı Yerhan YILDIRIM ve inceleme uzmanlarından oluşan heyet, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İlhan KARAKOYUN, Gümrük İl Müdürü Hanife BULUT ve DTSO Lojistik Komisyonu üyeleri Kahraman PAPATYA, Aziz ODABAŞI, Halis BİLEN, Nihat AYATA’ nın katılım sağladığı bir toplantı yapıldı.
Toplantı katılımcıları lojistik merkezin il için önemini vurguladı. Diyarbakır OSB, planlanan Tekstil OSB ile yakın mesafede ve demiryolu bağlantısının geçtiği bir alanın lojistik merkez olarak planlandığı vurgulandı.
Lojistik merkez bünyesinde gümrükleme, depolama ve ulaşım hizmetleri için gerekli altyapının oluşturulması gerektiği ifade edildi. Özellikle Organize sanayi bölgeleri ve planlanan lojistik merkezinde demiryolu bağlantısının önemli olduğu, ilimizde üretilen ürünlerin pazara ulaşmasında önemli bir navlun bedeli oluştuğu, demiryolu bağlantısının navlun bedelinin düşürülmesi ve maliyet avantajı sağlaması açısından önemi vurgulandı.
TCDD Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen lojistik merkez yatırımlarında ilimizin de değerlendirilmesi, yatırım programına alınması ve lojistik merkez için gerekli altyapının, demiryolu bağlantısının sağlanması talep edildi.
Olumlu bir şekilde sonuçlandırılan çalışmaların ardından, Ulaştırma Bakanlığı’na inceleme raporunun aktarılacağı belirtildi.
Odamız ve katılımcı kuruluşlar tarafından çalışmaların takip edileceği ve ilimizde lojistik merkez kurulması için gerekli girişimlerin yapılacağı ifade edildi.