Avrupa Birliği Ekonomik ve Sosyal Komite çalışma grubu üyelerince Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası`na gerçekleştirilen ziyarette misafirleri DTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Metin ASLAN ve Meclis Üyesi Ahmet SORMAZ karşıladı.
Görüşmeye Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komite Çalışma Grubu Başkanı Sandy BOYLE-İşveren gruplarını temsilen İngiltere`den, Raportör Arno METZLER- çeşitli çıkar gruplarını temsilen Almanya`dan, Jonathan PEEL- işveren gruplarını temsilen İngiltere`den ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu`ndan Sektör Yöneticisi Aycan AKDENİZ katıldı.
Yapılan görüşmede Türkiye`nin AB`ye üyelik sürecinde Türkiye`de ve Bölgede işçi işveren ilişkileri, çalışma ortamı, iş güvenliği, istihdam yapısı, genç ve kadınların çalışma hayatındaki yerleri, işsizlik, çalışan nüfusun bölgeler arası göçü gibi konular ele alındı.
Çalışma Grubu üyeleri, özellikle sivil toplumun içinde bulunduğu durum ile ilgili yapacakları çalışmada, şimdiye kadar Ankara ve İstanbul`da yapılan çalışmalarla yetindiklerini ancak Türkiye gibi büyük bir ülkede bunun yeterli olmadığının görüldüğü ve nedenle bundan sonraki çalışmaları Diyarbakır, İzmir, Adana gibi yerlerde de yapacaklarının önemli olacağını belirttiler.
DTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Metin ASLAN, Avrupa Birliği Kurumlarının yaptığı çalışmalara Bölgeyi ve özellikle Diyarbakır`ı da dahil etmelerinin çok önemli olduğunu, zira geçen 30 yıllık çatışma ortamının bölgeyi çok hassas kıldığını, sivil toplum yapılarının çok dinamik olduğunu ve bu nedenle yapılan her türlü çalışmanın anında karşılık bulacağını belirterek, İlin ekonomik yapısı hakkında detaylı bilgi verdi. Ayrıca, konuyla ilgili olarak özellikle Soma`da yaşananlardan sonra Bölgenin lokomotif sektörlerinden olan mermer, madencilik, makine imalat, inşaat ve yapı malzemeleri üretimi gibi tehlikeli sektörlerde işçi işveren ilişkileri, iş güvenliği ve işçi sağlığı gibi konularda acil olarak atılması gereken adımlarla ilgili olarak görüş alış verişinde bulunuldu.
Metin ASLAN, Türkiye`nin Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartındaki çekincelerinin kaldırılması ve AB `nin de ilave fasılları açarak hem Türkiye`nin hem de AB`nin bundan kazançlı çıkacağını, dolayısıyla Türkiye`deki bölgeler arası gelişmişlik farkının da azalacağını belirterek tarafların önyargıdan uzak ikili ilişkilerini doğru zeminde devam ettirmelerinin her iki tarafı da kazançlı kılacaktır. Bölgedeki son gelişmeler bunu açıkça göstermektedir, dedi.
Çalışma Grubu Başkanı Sandy BOYLE ise çalışma grubunda işçi ve işveren örgütleri temsilcilerinin bir arada bulunmaları bu yapıların Avrupa`da çalışma ortamının verimliliği ve etkinliği için bir arada çalıştıklarını zira hoşgörü ortamının hem işçiler hem de işverenler için çok önemli olduğunu belirtti.
Çalışma grubu üyeleri, işsizliğin AB ülkelerinde de yaygın olduğunu bunun özellikle gençler arasında daha fazla olduğunu, yapılan çalışmalar göçün genellikle tek taraflı olduğunu belirterek Avrupa`nın birçok yerinde işçi ve işveren örgütlerinin birlikte hareket ettiklerini belirterek, işverenlerin öncelikle yatırım yaparken çalışma ortamının cazip olması kadar, serbest rekabet, şeffaflık ve tarafsız yargının da çok önemli olduğunu belirttiler.
Avrupa Parlamentosu, Avrupa Konseyi ve Avrupa Komisyonu`na danışma kurumu niteliğinde olan Ekonomik ve Sosyal Komite kararları bu çerçevede yapılacak çalışmalara çok önemli katkılarda bulunmaktadır.
Avrupa Birliği Ekonomik ve Sosyal Komitesi
AB'nin İşleyişine Dair Antlaşma'nın 300. maddesi uyarınca Ekonomik ve Sosyal Komite; Parlamento'ya, Konsey'e ve Komisyon'a yardımcı olmak amacıyla öngörülmüş bir danışma kurumu olup, kararları bağlayıcı değil, danışma niteliğindedir. Ekonomik ve Sosyal Komite, işçi ve işveren grupları ile belirli toplum kesimlerinin değişik menfaatlerini temsil eden gruplardan seçilen üyelerden oluşur. Komite, Avrupa bütünleşmesinin genel çıkarları çerçevesinde faaliyet gösterir ve üyelerinin bağımsızlığı Antlaşma'da açıkça düzenlenmiştir.