Ar-Ge Ve Tasarım Merkezleri İle Teknoloji Bölgeleri Zirvesi

Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri ile Teknoloji Bölgeleri Zirvesi, Türkiye’nin bilişim ve inovasyon üssü Bilişim Vadisi’nde gerçekleştirildi. Zirvede, Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri için 10 kategoride 30, Teknoparklar için de 4 kategoride 12 olmak üzere toplamda 42 ödül sahiplerini buldu.

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi Ve Teknoloji Komisyonu başkanı ve üyelerinin de katıldığı zirvede konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Umutsuzluk pompalayanlara inat, gelen parlak gençlerimizle, TEKNOFEST kuşağıyla çok daha iyilerini başaracağız.” dedi.

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından bu yıl 8’incisi düzenlenen zirve, başta Ar-Ge ve tasarım merkezleri ile teknoloji geliştirme bölgeleri olmak üzere, Ar-Ge ve yenilik ekosisteminin önemli aktörlerini bir araya getirdi. Kamu kuruluşları ve özel sektörün de yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte, başarılı bölge ve merkezlere çeşitli kategorilerde ödül verildi.

 

Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüş Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu üyeleri Fahri Çakır, Ahmet Çolakoğlu, Osman Boyraz, Fuat Köktaş, Selma Kaplan Kıvırcık, Tahsin Tarhan, Abdurrahman Başkan ile Ayhan Altıntaş katıldı. Toplantıda, Kocaeli milletvekilleri Cemil Yaman, İlyas Şeker, Radiye Sezer Katırcıoğlu da yer aldı.

 

Törende bir konuşma yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, özetle şunları söyledi: 

 

BAŞ TACI: Pandemi ve iklim değişikliği ile birlikte küresel rekabetin çok daha farklı bir boyuta taşındığını görüyoruz. Bu durum, teknolojik gelişmelerin öncüsü olan Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerini de her zamankinden daha önemli kılıyor. Bunun bilincindeyiz ve tüm çalışmalarımızda Ar-Geyi, inovasyonu baş tacı ediyoruz.

 

GİRİŞİMLERİN KALBİ: Sağladığımız desteklerle sadece 5 olan Teknoloji Geliştirme Bölgesi sayısını 89a çıkardık. Teknoparklar ülkemizdeki yenilikçi ve teknoloji tabanlı girişimciliğin kalbi oldu. Bugün geldiğimiz noktada Teknoparklar; ulusal ve uluslararası yatırımcıların ciddi yatırımlar yaptığı, milyonlarca dolarlık ihracatın gerçekleştiği, yapay zekâ, sağlık ve drone teknolojileri gibi stratejik alanlarda kritik projelerin yürütüldüğü bölgelere dönüştü.

 

YÜZDE 20 ARTTI: Teknoparklarla birlikte, Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri de inovasyon ekosistemimizi besleyen bir diğer önemli unsur. İlk defa bizim dönemimizde başlayan bu yapıların sayısı bugün 1.600’ün üzerinde. Geçtiğimiz yıl Ar-Ge harcamaları, özel sektörün öncülüğünde bir önceki yıla göre yüzde 20 artarak 55 Milyar Liraya yükseldi. Hükümetlerimiz döneminde, Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranı binde 5ten yüzde 1,09a çıktı.Ar-Ge istihdamı 6 kat artarak 200 bine, yerli patent sayısı da 20 kat artışla 8 bin 200e ulaştı.

 

PAZAR DEĞİL ÜRETİM ÜSSÜ: Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla tam zamanında doğru alanlara yatırım yapıyoruz. Dijital dönüşümde, yeşil dönüşümde, yapay zekâda, elektrikli ve otonom araçlarda hatta uçan arabalarda firmalarımız ciddi çalışmalar yürütüyor. Dijital dönüşümde ülkemizi kritik teknolojilerin pazarı değil üretim üssü yapmak için işletmelerimize büyük çaplı destekler sağlıyoruz.

 

DÜNYADA SES GETİRİYOR: Yeşil dönüşümde AB Yeşil Mutabakatına uyum çerçevesinde eylemlerimize hız kazandırdık. TÜBİTAK aracılığıyla yeşil dönüşümde Ar-Ge ve inovasyona ilişkin ciddi destekler sağlıyoruz. Yapay zekânın doğru yönetişimi için Dijital Dönüşüm Ofisi ile birlikte Ulusal Yapay Zekâ Stratejisini yayımladık. Elektrikli ve otonom araçlarda yüz akımız olan TOGG, seri üretim bandından ineceği günlere hızla yaklaşıyor. Birileri kabul etmek istemese de ülkemiz, teknoloji tabanlı girişimleri sayesinde dünyadan ses getiren işlere imza atıyor.

 

İŞARET FİŞEĞİ: İşte Türkiyede milyar dolar değerlemeye ulaşan start-upların yani unicornların bizim tabirimizle turcornların sayısı 5e ulaştı. Bu unicornlardan bir tanesi teknoloji geliştirme bölgelerinden çıktı. Üç tanesi kendi Ar-Ge Merkezine sahip. Tabii bunlar sadece birer işaret fişeği. Göreceksiniz, Allah’ın izniyle bundan sonra daha hızlı gelişmelere şahitlik edeceğiz. İnovasyon ekosistemimizin tecrübesi arttıkça ülkemizin rekabetçi pozisyonu da daha da güçlenecek.

 

NİTELİK ARŞITINI DA YAKALAMALIYIZ: Bazılarının ısrarla görmezden gelmeye çalıştığı sanayi ve teknoloji ekosistemi sayesinde ülkemiz, son dört çeyrektir üretime ve yatırıma dayalı ciddi bir büyüme gerçekleştiriliyor. İhracata baktığımızda yine aynı başarıyı görebiliyoruz. 12 aylık ihracatımız 215 milyar dolara ulaştı. İhracatta nicelik artışıyla beraber nitelik artışını da tam anlamıyla yakalamak mecburiyetindeyiz. Açıkçası bizler nitelik artışının dinamosu olarak siz değerli paydaşlarımızı görüyoruz. İhracatımızın orta yüksek ve yüksek teknoloji payının yükseltilmesi sizin araştırma ve geliştirmede yakalayacağınız başarılardan geçiyor.

 

NEDEN BU DÖNEMDE GERÇEKLEŞTİ: Geçmişte tüm gayretlerimize rağmen gerçekleşemeyen birçok atılım bu dönemde gerçekleşti. Neden biliyor musunuz? Çünkü artık herhangi bir işi yapmak üzere yola çıktığımızda daha tecrübeli, daha yetkin bir insan kaynağı ile ilerliyoruz. Çünkü artık ülkemizde devasa araştırma laboratuvarları diyebileceğimiz çok daha fazla Teknoloji Geliştirme Bölgelerine sahibiz. Artık şirketlerimiz rekabet üstünlüğünün lokomotifi Ar-Ge ve Tasarım Merkezlerinin öneminin çok daha farkında. Çünkü artık özel sektör bir işe giriştiğinde onları bürokrasi ile boğan değil onların önünü açan bir siyaset anlayışı var.

 

UMUTSUZLUK POMPALAYANLARA İNAT: Artık, TEKNOFESTlerle, DENEYAP Teknoloji Atölyeleri ile 42 yeni nesil yazılım okullarımızla kritik teknolojileri özümsemiş gençler yetiştiriyoruz. Umutsuzluk pompalayanlara inat, gelen parlak gençlerimizle, TEKNOFEST kuşağıyla çok daha iyilerini başaracağız. Sayın Cumhurbaşkanımızın çelikten bir iradayle arkasında durduğu Milli Teknoloji Hamlesi hedeflerimize inovasyon ekosisteminin dinamosu olan sizlerle ulaşacağız.

 

BUHARDAN YAPAY ZEKAYA

Etkinlikte bir konuşma yapan TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, insanlığın buhar ve kömüre dayalı üretim sürecinden yapay zekaya, teknolojiye, inovasyona ulaştığına değinerek “Türkiye’nin 21. yüzyılda küresel yarışta her alanda en üst düzeyde olmasına adınmış bir liderin, sayın cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu vizyonla ülkemizin tüm kesimleri bir ekosistemin parçası ve destekleyici olarak hedefe doğru yürümeye başladı.” dedi. 

 

HER KRİZ YENİ FIRSAT

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, pandemi sürecinden bahsederek her krizin yeni fırsatlar doğurabileceğini söyledi. Haziran ayında dünyanın en değerli 100 şirketinin açıklandığını kaydeden Koç, “Ekonomik daralma olsa bile bu 100 değerli şirketin marka değeri yüzde 42 artt. Eğer siz, Ar-Ge’ye, inovasyona, dijitalleşmeye yatırım yaparsanız daralmalarda bile değeriniz artar.” diye konuştu.

 

MİLLİ TEKNOLOJİ HAMLESİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ar-Ge Teşvikleri Genel Müdürü Bilal Macit, 8 binden fazla firmanın, 89’dan fazla Teknoparkın, 150 binden fazla Ar-Ge ve tasarım personelinin ekosistemde yer aldığını kaydederek Milli Teknoloji Hamlesiyle birlikte çok daha fazlasını yapacaklarını söyledi. 

 

TGB’LERİN ÖNEMİ

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri (TGB) üniversiteler, araştırma kurum ve kuruluşları ile üretim sektörlerinin iş birliğini sağlamak amacıyla kurgulandı. Türkiye’de Ar-Ge ve yenilik kapasitesinin geliştirilmesi için uygulanan destek programlarının en önemlilerinden biri olan TGB’ler, yeni işler ve işletmeler oluşturmanın yanında var olan işletmelerin teknoloji ve yenilik kapasitelerinin güçlendirilmesini hedefliyor.

 

TGB 2020 PERFORMANS ENDEKSİ

TGB’lerin performanslarının izlenmesi; politika, strateji ve yol haritası oluşturmalarına katkıda bulunmak amacıyla 2012 yılından bu yana Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Performans Endeksi hazırlanıyor. Zirve kapsamında Teknoloji Geliştirme Bölgeleri 2020 yılı Performans Endeksi sonuçları da açıklandı. 

 

İŞTE BAŞARILI TGB’LER

Buna göre; 10 yaş ve üzeri TGB sıralamasında Yıldız Teknik Üniversitesi TGB birinci, Bilkent Cyberpark ikinci, ODTÜ Teknokent üçüncü oldu. 5-10 yaş aralığında gelişmekte olan TGB’ler arasında Teknopark İstanbul, İstanbul Üniversitesi TGB, Ege Teknopark TGB ilk üçte sıralandı. 5 yaşından küçük erken aşama TGB’lerde Bilişim Vadisi, Ankara Teknopark TGB, Konya (İnnopark) TGB zirvede yer aldı. En iyi gelişme gösteren TGB’ler;  Konya (İnnopark) TGB, Bilişim Vadisi ve Trabzon TGB oldu.

 

AR-GE VE TASARIM MERKEZLERİ

Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri; Ar-Ge, tasarım ve inovasyon ekosisteminin güçlenmesi ve katma değeri yüksek ürünler üretilmesini için dizayn edildi. Merkezler; Ar-Ge ve yeniliğe yönelik doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının Türkiye’ye girişinin hızlandırılmasını, nitelikli iş gücü istihdamının artırılmasını amaçlıyor. Merkezlerin bir diğer hedefi de üniversite sanayi iş birliğinin güçlenmesi, katma değeri yüksek ürünler üretilmesi. 

 

AR-GE MERKEZLERİ PERFORMANS ENDEKSİ

Zirvede, Ar-Ge ve tasarım merkezlerinin gelişimlerinin değerlendirilmesi ve Ar-Ge ve teknoloji politikalarına ışık tutulması amacıyla yapılan performans endeksi sonuçları da açıklandı. Başarılı Ar-Ge ve tasarım merkezleri ödülleri sahiplerini buldu. Ayrıca, 187 firmaya Ar-Ge ve Tasarım Merkezi Belgesi verildi. 

 

Ar-Ge merkezleri performans endeksi ödüllerinin verildiği firmalar şöyle:

 

35 ve altı  Ar-Ge Personel İstihdamı

Endoks Enerji 

Yeşilova Holding

Tirsan Kardan

 

36-50 Ar-Ge Personel İstihdamı

Borçelik 

Sestek 

Rollmech Automotive 

 

51-75 Ar-Ge Personel İstihdamı 

Eczacıbaşı Yapı Gereçleri  .

İdea Teknoloji Çözümleri 

TÜPRAŞ

 

76 -250 Ar-Ge Personel İstihdamı

Kordsa 

CMS Jant 

Anadolu Isuzu 

 

251 ve üzeri Ar-Ge Personel İstihdamı

Vestel Elektronik 

TOFAŞ

ASELSAN

 

En Fazla Yeni Ar-Ge Personeli İstihdamı 

ASELSAN 

BAYKAR Makina.

TUSAŞ

 

Tasarım Merkezleri performans endeksi ödüllerinin verildiği firmalar ise şu şekilde: 

 

15 ve altı tasarım personeli istihdamı

Atasan Metal

Era Elektronik 

Tkare Makine 

 

16-20 tasarım personeli istihdamı

Ünsa Madencilik.

Eko Endüstri Kalıp 

Hpp International Turkey 

 

21 ve üzeri tasarım personeli istihdamı

Sanem Plastik 

Erginoğlu Çalışlar Mimarlık

Tron Elektronik 

 

En Fazla Yeni Tasarım Personeli İstihdamı

Rem Mimarlık 

Enka İnşaat 

Koton Mağazacılık

 

Yorum

e-Mail adresiniz yayınlanmayacaktır. Lütfen * işaretli alanları doldurunuz.

*

İçerik Yanı Reklam 3