Dünyagöz Hastaneler Grubu Türkiye’de bir ilke daha imza attı.
Dünyada henüz yaklaşık 150 kişiye uygulanan “Argus II - Biyonik Göz” ameliyatı ile gözleri görmeyen 44 yaşındaki Dilek Ümran Öztürk şekilleri yeniden seçmeye başladı. Dünyagöz Etiler Hastanesi’nde gerçekleştirilen ameliyatla ikinci hayatının yeniden başladığını belirten Öztürk, “adeta bir mucize yaşıyorum” dedi. Ameliyatı gerçekleştiren ekibin başında bulunan Dünyagöz Hastaneler Grubu Medikal Direktörü ve LASİK yönteminin mucidi Prof. Dr. loannis Pallikaris, hastanın görme kapasitesinin her geçen gün daha da geliştiğini belirterek, artık kendi kendine hayatını sürdürmesinin daha kolay olacağını söyledi.
Dünyagöz Hastaneler Grubu Medikal Direktörü Prof. Dr. loannis Pallikaris, Argus II ameliyatının Türkiye’deki görme engelli hastalar için artık yeni bir umut ışığı olduğunu dile getirdi. Palikaris; “Dünyada sayılı birkaç ülkede gerçekleştirilen bu ameliyatı Türkiye’de ilk kez gerçekleştirmenin gururunu yaşıyoruz. Bu ameliyat için en uygun hastayı yaklaşık 800 hasta arasından seçtik ve operasyonu başarılı bir şekilde tamamladık. Argus II ameliyatlarında tıbbi ve yardımcı ekibin çok önemli olduğunu vurgulamak istiyorum. Burada çok başarılı bir operasyon gerçekleştirmemizin en büyük sebebi Dünyagöz Hastaneler Grubu Az Görenler ve Biostimulasyon Merkezi’nin deneyimli kadrosu ve teknolojik altyapımız olduğunu da önemle belirtmek isterim” dedi.
Halk arasında tavukkarası olarak bilinen; Retinitis pigmentosa hastası olan, 1971 doğumlu Dilek Ümran Öztürk, Kütahya’da yaşıyor. İsa Öztürk ile evli olan Öztürk, iki kız çocuk annesi. 1991 yılında evlenen Öztürk’ün görmesi, ilk çocuğunu doğurduktan sonra azalmaya başladı. Doktorların hamileliğin bu hastalığı ilerleteceğini ve artık göremeyeceğini söylemesine rağmen Öztürk, ikinci çocuğunu da dünyaya getirdi. İlk kızını 2-3 yaşına kadar gören Öztürk’ün, ikinci kızını görme fırsatı hiç olmadı. Ameliyat sonrasını mucize olarak değerlendiren Öztürk duygularını şöyle dile getirdi;
“Yaklaşık 20 yıldır sadece ışığı, gece ve gündüzü fark edebiliyorum. Biyonik göz için seçildiğimi duyduğumda ben ve benim gibi engelli hastalar için bir umut olacaksa bu ameliyatı ilk ben olmalıyım dedim. Bir de ikinci kızımı hiç görmedim ve görmek istiyordum. Bu şansı denemeliydim. Dünyagöz Hastaneler Grubu’nun deneyimli hekim kadrosuna kendimi emanet ettim. Ameliyat sonrasında büyük gün gelmişti ve tüm ekip çok heyecanlıydık. En çok küçük kızımın yüzünü merak ediyordum. Ameliyat başarıyla tamamlandı ve artık küçük kızımı algılayabiliyor, nesneleri yavaş yavaş fark edebiliyor, çizebiliyorum. Görme yetilerim bana verilecek eğitimlerle her geçen gün daha iyiye gidecek ve ben kendi başıma artık işime gidebilecek, çamaşırlarımı yıkayabilecek, yemek pişirebilecek ve Kütahya’da benim gibi engelli dostlarım için sürdürdüğüm desteği artık görerek devam ettirebileceğim” dedi.
Teknoloji ve ekibin başarısı
“Argus II” ameliyatında Dünyagöz Hastaneler Grubu’nun tecrübeli hekim kadrosundan Prof. Dr. loannis Pallikaris, Doç. Dr. Nur Acar ve Op. Dr. Fevzi Akkan yer aldı.
Ameliyatta ekibin, cerrahi deneyimin ve teknolojik alt yapının önemine dikkat çeken Doç. Dr. Nur Acar duygularını şöyle ifade etti: “Çok ciddi Ar-Ge yatırımlarıyla gerçekleşen Argus II operasyonu, ileri vitreoretinal cerrahi tekniklerde deneyim gerektiriyor. Biz de ülkemizde ilk defa uygulayacağımız bu operasyon için ekip olarak heyecanlıydık. Dünyagöz Hastaneler Grubu, bünyesinde bulunan deneyimli doktor kadrosu ve güçlü teknolojik altyapısı sayesinde çok başarılı bir ameliyata daha imza attı. Motivasyonu oldukça yüksek olan Ümran Hanım’ın cerrahi sonrası rehabilitasyonu devam edecek ve hep birlikte gelişmeleri izliyor olacağız. Ben de bu ekipte olduğum ve yeni hastalarımıza umut verecek bu projenin içinde yer aldığım için çok mutluyum.”
Op. Dr. Fevzi Akkan da hastalık ve ameliyat süreci ile ilgili şunları söyledi: “Argus II, retinal implant ameliyatı sadece retinitis pigmentosa hastalarına uygulanıyor. Hastalık halk arasında tavukkarası, gece körlüğü hastalığı olarak biliniyor. 25 yaşını doldurmuş, ışığı iki gözde hissedebilen hastalara uygun olan Argus II ameliyatı yaklaşık dört saat sürüyor. Ümran Hanım’a gerçekleştirdiğimiz ameliyat çok başarılı geçti. Artık nesneleri çizebiliyor ve farkedebiliyor. Bu başarılı operasyonu gerçekleştiren ekipte olduğum için çok mutluyum” dedi.
Kimler olabilir?
“Argus II” ameliyatı, retinitis pigmentosa hastalığına bağlı sonradan görme engeli yaşayan kişilerin gölge ve ışık algılarını artırarak görme seviyesini yükseltiyor ve günlük hayatlarını kolaylaştırıyor. Halk arasında tavukkarası veya gece körlüğü olarak adlandırılan retinitis pigmentosa hastalığı, çok değişik genetik geçiş özellikleri gösteren, akraba evliliği ile daha çok görülen ve total körlüğe götüren nadir bir hastalık olarak dikkat çekiyor. Argus II - Biyonik Göz ameliyatı, gözdeki ışık alıcıları hiç olmayan veya ciddi hasar gören, ancak optik sinirleri sağlam kalan tavukkarası hastalığına bağlı görme kaybı yaşayanlara uygulanıyor. Bu yöntem iki gözünde çok ciddi görme kaybı gelişmiş kişilerin görme seviyelerini artırarak günlük hayatlarını kolaylaştırmayı hedefliyor.
Nasıl Çalışıyor?
Yaklaşık 4 saat süren bir ameliyatla hastanın gözünün içine ve yanına yerleştirilen “Argus II” retinal implantı iki parçadan oluşuyor. Biyonik göz, görüş alanındaki nesneleri algılamayı sağlayan elektronik bir gözlük vasıtasıyla çalışıyor. Gözlük üzerinde bir kamera bulunuyor ve implantı aktive etmesi için bir güç cihazına bağlı olarak çalışıyor. Gözlüğün üzerindeki minyatür video kameradan alınan görüntüler, video işleme ünitesinde işlenerek, gözlüğün üzerindeki anten aracılığıyla, göze yerleştirilen retinal implanta kablosuz olarak gönderiliyor. İmplant talimatları alıyor ve uyarımı bir elektrot dizisi üzerinden retinaya iletiyor. Hastalar siyah beyaz görüyor, gölge ve ışık algıları artıyor.
Ameliyattan iki hafta sonra hastanın yaşam alanlarında gerçekleştirilen rehabilitasyon süreci başlıyor. Bu süreçte hastanın kişileri ve nesneleri algılaması ile biyonik gözle gördüklerini nasıl yorumlayacağı konusunda destek ve eğitim veriliyor.