Türkiye'de bin 25 kişi kaldı

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Suriye'den bir günde 3 bin kişinin Türkiye'ye geçtiği yönündeki haberlere ilişkin, "Bir miktar hareketlilik oldu sınırımızda ama neticede dün sınırdan geçen ve geri dönmeyen, Türkiye’de kalan kişi sayısı bin 25’tir" dedi.

 Atalay başkanlığında, Başbakanlık Merkez Bina'da, Suriye Koordinasyon Kurulu Toplantısı yapıldı.

Toplantının ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Atalay, toplantıda, Suriyeli sığınmacılara verilen insani yardımlar, ihtiyaçları, Türkiye’deki şartları ve önümüzdeki dönemde Türkiye’ye gelebilecek sığınmacılarla ilgili genel bir değerlendirme yapıldığını söyledi.

Atalay, Türkiye’de 22 kampta 200 bin, kamp dışında farklı kentlerde kalanlar da göz önüne alındığında  yaklaşık 400 bin Suriyeli sığınmacı bulunduğunu belirtti.

Kamplarda kalanlara insani barınma ve beslenme hizmetlerinin yanı sıra sağlık, eğitim gibi normal bir kent yaşamında ihtiyaç duyulan tüm hizmetlerin verildiğine dikkati çeken Atalay, sığınmacıların diploma denkliği konusunu da ele aldıklarını belirterek, bu konuda problem olmadığını anlattı.

Bütün kamplarda sahra hastaneleri bulunduğunu, ciddi rahatsızlıkları olanların üniversite ya da devlet hastanelerine nakledildiğini dile getiren Atalay, kamp dışında kalanların da sevk zincirine başvurarak devlet hastanelerinde parasız tedavi görebildiğini kaydetti.

Sığınmacıların üniversite ve devlet hastanelerinden aldıkları sağlık hizmetlerine karşılık AFAD tarafından 100 milyon lira civarında ödeme yapıldığını bildiren Atalay,  “Türkye’nin Suriyeli sığınmacılara yönelik hizmetleri, uluslararası alanda örnek gösteriliyor. Hamd olsun eknomik olarak sıkıntı çekmiyoruz. Hükümetimiz bu konuda ihtiyaç duyduğumuz gerekli kaynağı temin ediyor. 1 milyar doların üzerinde bu konuda bir harcama yaptık” diye konuştu.

-Suriyeli sığınmacılara yönelik anket çalışması

Sığınmacıların aldığı hizmetlerle ilgili koordinasyonun çok iyi yürüdüğünü ifade eden Atalay, AFAD tarafından yapılan bir anket çalışmasında da bu durumun net şekilde ortaya çıktığına dikkati çekti.

AFAD’ın 7 bin 500’ü kampta kalanlar olmak üzere toplam 15 bin kişiye yönelik bir anket çalışması yaptığını anlatan Atalay, 23 Haziran-6 Temmuzda gerçekleştirilen çalışmayla genel eğitim durumu, cinsiyeti ve hangi şehirlerden geldikleri belirlenen sığınmacıların eğitim, sağlık, beslenme konularında Türkiye'de aldıkları hizmetlere ilişkin görüşlerinin sorulduğunu anlattı.

Anket sonuçlarına ilişkin bilgi veren Atalay, şunları söyledi:

“Doğrusu memnunuz, burdaki gördüğümüz, Türkiye'deki hizmetlerden oldukça memnun görünüyorlar. Biz de doğrusu bunu biliyoruz. Özellikle kamplarda verilen hizmetler, su imkanından yemeğe kadar, temizlik malzemesine kadar, eğitimle ilgili konular, özellikle sağlık hizmetleri yani ihtiyaç duyduklarında doğrusu bunlardaki memnuniyetleri burada görmekten biz de çok çok memnun olduk.” 

Atalay, ankete katılan Suriyeli sığınmacıların memnun olmadıkları, eksik gördükleri bazı konuların da bulunduğunu ifade ederek, “Bunlardan birisi yakıt, bunları arkadaşlarımızla değerlendirdik. Bir kısmında giyim malzemesinde hafif bir eksiklik var. Yüzde 65 yeterli diyor, yüzde 35’i de biraz daha takviye diyor. O konuları da tespit etmiş olduk . İnşallah o araştırma üzerinden gidermiş olacağız” diye konuştu.

Sığınmacıların memnun oldukları hizmetlerden birinin de Türkçe kursları olduğunu bildiren Atalay, “Türkçe öğrenmeyi çok arzu ediyorlar” dedi.

Türkiye'nin ciddi bir insani faaliyet sürdürdüğünü vurgulayan Atalay, şöyle konuştu:

“Yaklaşık bin kilometre sınırımız bulunan, karşılıklı sınır boylarında akraba nüfusların olduğu böyle bir ortamda, orada bir dram yaşanıyor ve Türkiye de burada kendi üzerine düşeni yapmaya çalışıyor. Tarihi bir sorumluluktur, bu. Bölgede Türkiye’nin yeri, imajı belli. Herkes Türkiye’den çok şey bekler. Biz de doğrusu çok iyi koordinasyonla bunu yürütüyoruz. AFAD ve ilgili kuruluşlarımaza çok teşekkür ediyorum.”

-Suriye’den bir günde 3 bin kişinin geçtiği iddiası

Suriye’den bir günde 3 bin kişinin Türkiye’ye geçtiğine dair basında yer alan haberlere de değinen Atalay, “Doğrudur, bir miktar hareketlilik oldu sınrımızda ama neticede dün sınırdan geçen ve geri dönmeyen, Türkiye’de kalan kişi sayısı bin 25’tir. Bunların bir kısmı, 300’ü Ceylanpınar Kampı’na yerleştrildi, diğerleri, akrabaları olanlar var, onların yanına gitmeye tercih ettiler. Bir kısmı akrabalarının yanına bir kısmı da kamplara yerliştirilmiş oldular” şeklinde konuştu.

Suriye’deki gelişmeleri takip ettiklerini, olaylar arttıkça Türkiye sınırına doğru gelişlerin artabileceğini dile getiren Atalay, “Bütün kurumlarımız çok dikkatli. Gümrüğünden, İçişleri Bakanlğımıza kadar AFAD’ın kordinasyonunda hepsi çok dikkatli” dedi.

Türkiye’deki sığınmacıların kayıt altına alınmasıyla ilgili çalışmaların da devam ettiğini belirten Atalay, kamplarda kalanların kayıtlarının daha önce yapıldığını, kamp dışında kalanlardan şimdiye 150 bin sığınmacının kayda geçirildiğini söyledi. 

-"17 uluslararası sivil toplum kuruluşu yardımda bulunmak istiyor"

 Atalay, Türkiye’ye gelen Suriyeli sığınmacılara yönelik insani yardımda bulunmak isteyen bazı yabancı sivil toplum kuruluşları olduğunu, bu tür kurum ve kuruluşların faaliyet gösterebilmesi için izlemesi gereken bir prosödür bulunduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

“Yabancı sivil toplum kuruluşlarıyla ilgili sistemimiz şudur: Her ülkede olduğu gibi ülkemizde faaliyet gösterecek sivil toplum kuruluşları, Dışişleri Bakanlığına başvuruyor. Daha sonra İçişleri Bakanlığına yönlendiriliyorlar. Dışişleri ve İçişleri bakanlıklarımızın ortak izniyle tescil görüyor ondan sonra bunlar faaliyette bulunabiliyorlar. Dışarıdan gelecek bu tür kuruluşların bu prosodüre uyması gerekiyor. Aksi halde problemlerle karşılabilirler. Valiliklerimizin bilgisi olmadan bu tür faaliyetler sıkıntı getirebilir.”

Atalay, gerek yabancı ülkelerin gerek yabancı sivil toplum kuruluşlarının Suriyeli sığınmacılara değişik yardımlar ulaştırmalarını teşvik ettiklerini hatta bundan memnun olduklarını vurgulayarak, “Biz kendimiz, Birleşmiş Milletler ve uluslararası kuruluşlardan yardım talebinde bulunduk. O yardımlar da istenildiği gibi gelmiyor” dedi.

Bugüne kadar 17 uluslararası sivil toplum kuruluşunun, Suryeli sığınmacılara yönelik yardım faaliyeti yürütmek için başvurduğunu, bunlardan 5 tanesine izin verildiğini, 10’unun başvurusunun değerlendirme aşamasında olduğunu belirten Atalay, 2 kuruluşa da bazı nedenlerden dolayı olumsuz yanıt verildiğini bildirdi.

Bundan sonra Türkiye’ye gelecek sığınmacı sayısına ilişkin bir tahminde bulunmadıklarını da belirten Atalay, “Ama başta ifade ettiğim gibi sınırlarımıza yakın şehirlerde, çatışmalar arttıkça, özellikle rejimin şu sırada çok artırdığı bombardımanlar arttıkça bu gelişlerin de artacağını görüyoruz” dedi.

İçerik Yanı Reklam 1