Hazine Müsteşarlığı trafik sigortasındaki değişikliklerin yer aldığı yeni yönetmeliği yayınladı.
Hazine Müsteşerlığı tarafından yayınlanan değiştirilmiş yönetmeliğe göre sigorta şirketleri artık primleri istedikleri doğrultuda belirleyebilecekler. Değişiklik öncesi şirketler açısından yarı serbest bir uygulama hakimdi. Büyük şehirlerdeki en düşük prim oranlarını, hasarsızlık indirimini, prim artışını, zammı Hazine belirliyordu. Yeni uygulamayla birlikte 1 Ocak 2014'den itibaren sigorta şirketleri açısından tam serbest bir döneme giriliyor. Hasarsızlık indirim oranı, prim artış oranı, primlere uygulanabilecek en yüksek zammı, hangi sürücüye hangi oranda prim artışı uygulanabileceğini tüm gerekçelerini açıklamak şartıyla sigorta şirketleri yapacak. Hazine Müsteşarlığı'nın müdahalesi sadece; sigorta şirketlerinin mali durumunda sorun gözlendiğinde, haksız rekabete yol açacak durumlar belirlendiğinde ya da sigorta yapmaktan kaçınma durumu ortaya çıkarsa olacak.
Yeni uygulama ile sigorta şirketlerine uygulayacakları primleri internet sitelerinde açıklama zorunluluğu getiriliyor.
- Uygulama Ekim 2013'de yürürlüğe girecek. Temel tarife primleri internet sitelerinde açıklanacak, sürücüler bu açıklamaya göre sigorta şirketlerini seçecek.
- Eski yönetmeliğe göre primler 6 ayda bir düzenleniyordu. Yeni yönetmelikle birlikte sigorta şirketleri birer aylık süreler içinde primlerini yenileyebilecekler. Bu uygulama yönetmeliğin yayınlaması ile birlikte hemen yürürlüğe girdi.
Hazine, şirketlerin, 2013’ün Temmuz ayından yıl sonuna kadar belirleyecekleri primler hakkında da açıklama yaptı. Buna göre, bugün uyguladıkları prim tarifelerini, 1 Temmuz 2013 tarihinden itibaren değiştirmek isteyen şirketler, tarifelerinde yüzde 10 indirim ve yüzde 250 artırım aralığında kalmak kaydıyla primleri serbestçe belirleyebilecekler.
Sigortada suistimale, yani sahte hasara karışmış, sürücüler içense uygulanacak prim zammı, yüzde 500 olacak.
Sigortasız Olana Ceza
Sürücüler trafik sigortalarının süresi bittiğinde yenilemek zorunda. Gecikme durumunda her ay için primin 5'i oranında ceza ödenecek.
- Tam serbest dönem 1 Ocak 2014’te başlayacak.
İlgili Yönetmelik Şöyledir:
Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmelik
Yayımlandığı Resmi Gazete: 14.07.2007 - 26582
Yayımlayan Kurum: Hazine Müsteşarlığı (Başbakanlık)
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç ve kapsam
MADDE 1
(1) Bu Yönetmeliğin amacı Hazine Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakan tarafından tespit edilen karayolları motorlu araçlar zorunlu mali sorumluluk sigortası tarifelerinin sigorta şirketlerince serbest olarak belirlenmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
(2) Bu Yönetmelik, karayolları motorlu araçlar zorunlu mali sorumluluk sigortası kapsamında; sigorta primlerinin sigorta şirketlerince tespiti esaslarına, prim indirimlerinin ve artırımlarının uygulanmasına, asgari sigorta teminat tutarlarına, motorlu araçlarla ilgili mesleki faaliyette bulunanlar ile yarış düzenleyenlerin yaptırmak zorunda oldukları sorumluluk sigortasına ilişkin hükümleri kapsar.
Dayanak
MADDE 2
(1) Bu Yönetmelik, 3/6/2007 tarihli ve 5684 sayılı Sigortacılık Kanununun 12 nci maddesi ile 9/12/1994 tarihli ve 4059 sayılı Hazine Müsteşarlığı ile Dış Ticaret Müsteşarlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 3 ( Değişik R.G. 19.06.2013-28682)
(1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Bakan: Hazine Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakanı,
b) Birlik: ( Değişik R.G. 19.06.2013-28682) Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliğini,
c) (Mülga: RG 6.2.2008-26779)
ç) İşleten: 13/10/1983 tarihli ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununda tanımlanan işleteni,
d) Müsteşarlık: Hazine Müsteşarlığını,
e) Sigorta şirketi: Kara araçları sorumluluk sigortası branşında ruhsat sahibi olan sigorta şirketlerini,
f) Sigorta teminatları: Trafik sigortası kapsamında sağlanan maddi teminat ile tedavi gideri, sakatlanma ve ölüm teminatlarını,
g) Trafik sigortası: 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu gereğince yaptırılması zorunlu olan karayolları motorlu araçlar zorunlu mali sorumluluk sigortasını,
ğ) ( Değişik R.G. 19.06.2013-28682) TRAMER: Trafik Sigortaları Bilgi ve Gözetim Merkezini,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Motorlu Araç İşletenler
Sigorta primlerinin tespiti esasları
MADDE 4 (Değişik: RG 6.2.2008-26779)
(1) (Değişik: RG-19.06.2009-27263) Trafik sigortası primleri, bu Yönetmelik çerçevesinde sigorta şirketlerince serbestçe tespit edilir.
(2) (Değişik: RG-19.06.2009-27263)Sigorta şirketleri bu Yönetmelik hükümlerine uygun olarak hareket etmek zorundadır. Sigorta şirketleri, bu Yönetmeliğin 15 inci maddesi hükmüne tabi olmak üzere Yönetmelik eki tablolarda yer alan araç türüne göre il bazında temel sigorta primini serbestçe tespit edebilirler. Sigorta şirketleri belirlenen bu tutar üzerinden 10 oranında indirim ve 20 oranında artırım aralığını aşmamak kaydıyla serbestçe artırım ve/veya indirim sebebi belirleyebilirler. Sigorta şirketleri tespit ettikleri primleri 6 aydan önce değiştiremezler. Müsteşarlık bu fıkrada belirlenen prim artırım üst sınırını artırmaya veya tamamen kaldırmaya yetkilidir.
(3) Bir sigorta şirketi adına aynı riske sahip araçlar ve/veya işletenler için akdedilen sigorta sözleşmelerinin aynı prim üzerinden düzenlenmesi esastır."
İndirimlerin ve artırımların uygulanması
MADDE 5 (Değişik: RG 6.2.2008-26779)
(1) Hasarsızlık sebebiyle prim indirimi ve hasar sebebiyle prim artırımı bu maddede yer alan basamak esasına göre uygulanır.
Basamak No İndirim Artırım
7 20 -
6 15 -
5 10 -
4 - -
3 - 20
2 - 40
1 - 60
(2) İşleten sıfatıyla ilk kez trafiğe çıkacaklar için prim artırımı ve indirimi içermeyen basamak uygulanır.
(3) Sigorta sözleşme süresi içinde işleten için herhangi bir tazminat ödemesi yapılmaması durumunda, müteakip sigorta sözleşmesinde uygulanacak prim indirimi oranı bir üst basamağa göre belirlenir. Sigorta süresi içinde meydana gelen her tazminat ödemesi için ise müteakip sigorta sözleşmesinde uygulanacak prim artırımı oranı bir alt basamağa göre belirlenir.
(4) Prim indirimi veya tazminat ödemesi nedeniyle yapılan prim artırımı uygulaması işleteni takip eder.
(5) Bir araç işletenine ait birden fazla motorlu aracın bulunması ya da birden fazla motorlu aracın bir teşebbüsün unvanı veya işletme adı altında veya bu teşebbüs tarafından kesilen biletle işletilmesi halinde, her bir araç için ayrı sigorta sözleşmesi yaptırılır ve uygulanacak olan prim basamağı her bir araç için münferit olarak tespit edilir.
İbrazı istenen ve saklanması gereken belgeler
MADDE 6
(1) Prim basamağının tespiti amacıyla, sigortalı;
a) Satışı gerçekleşen ancak henüz adına tescil edilmeyen araçlarda noter satış senedini veya faturayı veya bu işlemi gösterir sair belgeyi; aracın bir önceki sahibine ait araç ruhsat suretini; varsa taşımacılık belgesini,
b) Adına tescili yapılmış araçlarda; araç ruhsat suretini, varsa taşımacılık belgesini,
ibraz etmekle yükümlüdür.
(2) Sigortalıya ait son poliçe bilgilerinin sigortacı tarafından TRAMER veri tabanından kontrol edilememesi durumunda sigortalı, son poliçe örneğini sigorta yaptıracağı şirkete ibraz eder.
(3) Sigorta şirketi, sigortalı tarafından ibraz edilen belgelere ve TRAMER’den alacağı hasar durum belgesine bağlı olarak sigorta sözleşmesine uygulanacak indirim ve artırım oranlarını belirler.Prim basamağının tespiti amacıyla araç satış işlemini gösterir belgenin veya araç ruhsat suretinin ve gerekli durumlarda son poliçe örneğinin ibraz edilememesi durumunda prim basamağı, prim artırımı en yüksek olan basamakta yer alan prim oranına 10 ilave edilerek hesaplanır.
(4) Sigorta şirketleri, hasarsızlık indirimi veya tazminat ödemesi nedeniyle prim artırımı uyguladıkları takdirde, sigorta sözleşmesinin üzerine hasar durum belgesinin tarih ve sayısını yazmak ve hasar durum belgelerini belge olarak veya elektronik ortamda en az üç yıl saklamak zorundadır.
Zamanında yenilenmeyen sigorta sözleşmeleri
MADDE 7 (Değişik: RG 6.2.2008-26779)
(1) Araç işletenleri sigorta sözleşmesini bitim tarihi itibariyle yenilemekle yükümlüdür. Araç işleteninin sigorta sözleşmesinin bitim tarihinden itibaren yenileme işlemini gerçekleştirmediği her 30 gün için müteakip sigorta sözleşmesinde prim, 50 ile sınırlı olmak üzere 5 ilave edilerek hesaplanır.
İndirim ve artırımların hesabı)
MADDE 8 (Değişik: RG 6.2.2008-26779)
(1)İndirim ve artırım oranları, sigorta primine toplanarak uygulanmayıp ardı ardına uygulanır.
Araç işleteni sıfatının Kazanılması ve zorunlu karayolu taşımacılık mali sorumluluk sigortası indirimi
MADDE 9 (-Başlığıyla- Değişik: RG 6.2.2008-26779)
(1) Araç işleteni sıfatını kazananlar bu sıfatı kazandıkları tarih itibariyle trafik sigortası yaptırmak zorundadır. Söz konusu tarihten itibaren sigorta sözleşmesi yapma yükümlülüğünün yerine getirilmediği her otuz gün için müteakip sigorta sözleşmesinde prim, primin 50’si ile sınırlı olmak üzere 5 ilave edilerek hesaplanır.
(2) 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanununa tabi şehirlerarası ve uluslararası yolcu taşımacılarının, yolcuya gelebilecek bedenî zararlar için bu Kanun gereğince Zorunlu Karayolu Taşımacılık Mali Sorumluluk Sigortası yaptırdıklarını belgelemeleri durumunda yüzde 20 oranında indirim yapılır."
Araç işleteni sıfatının kaybedilmesi
MADDE 10 (Mülga: RG 6.2.2008-26779)
İşletenin değişmesi (Değişiklik R.G. 19.06.2013-28682)
MADDE 11
(1) Sigorta sözleşmesi, sözleşmeye taraf olan araçişletenini takip eder. İşletenin değiştiği her durumda mevcut sözleşme değişim tarihi itibarıyla kendiliğinden sona erer ve ilgiliye gün esasına göre prim iadesi yapılır. Ancak, mevcut sözleşme işletenin değiştiği tarihten itibaren onbeşgün süresince herhangi bir işleme gerek kalmaksızın ve prim ödenmeksizin yeni işleten için de geçerlidir.
(2) İşleten, sahip olduğu yeni araca ilişkin bilgileri sigorta şirketine bildirir. İşletenin sahip olduğu hasarsızlık
indirim hakkıaynıtürdeki araçlar için devam eder. İşletenin farklıtürde araçedinmesi halinde prim basamağı5 inci maddenin ikinci fıkrasına göre belirlenir. Hakkında prim artırımıuygulanan işleten için düzenlenecek yeni sözleşmede prim basamağı kaldığıyerden devam eder.”
Yurtdışına çıkarılan araçlar
MADDE 12 (Mülga: RG 6.2.2008-26779)
Kısa süreli sigortalar
MADDE 13
(1) Sigorta süresi bir yıldır. Ancak, geçici plakalı araçlar, 10/7/2003 tarihli ve 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanununa tabi uluslararası eşya ve yolcu taşımacıları ve milletlerarası çok taraflı veya karşılıklı anlaşmalar kapsamına giren yabancı plakalı taşıtların Türkiye’de geçerli milletlerarası veya karşılıklı anlaşmalarla kabul edilmiş sigortaları yoksa, bunlar için trafik sigortası Türkiye sınırlarına girişleri sırasında kısa süreli sigorta olarak yapılabilir. Kısa süreli sigorta, bu durumun dışındaki araçlar için uygulanmaz.
(2) Kısa süreli sigortada prim tutarı, dördüncü basamaktan hesaplanan yıllık primin 25 inden az olmamak kaydıyla gün esasına göre tespit edilir.
(3) Kısa süreli sigorta için hasarsızlık indirimi uygulanmaz. Ancak, bu sözleşmelere hasar nedeniyle prim artırımı ve Zorunlu Taşımacılık Sigortası indirimi uygulaması yapılır.
(4) Kısa vadeli sigorta sözleşmesini müteakip düzenlenecek yeni sigorta sözleşmesinin yıllık olması durumunda hasarsızlık indirimi uygulanmaz.
İhtiyari mali sorumluluk sigortası
MADDE 14
(1) Bu Yönetmelikle veya Bakan tarafından tespit edilen asgari teminat tutarları üzerinde teminat verilmesi, motorlu kara taşıt araçları ihtiyari mali sorumluluk sigortası kapsamında ilave prim alınması şartıyla mümkündür.
Sigorta Şirketlerince Belirlenen Tarifeler
MADDE 15 (-Başlığıyla- Değişik: RG 6.2.2008-26779)
(1) Sigorta şirketleri bu Yönetmeliğin 4 üncü maddesi ile kendilerine tanınan indirim ve artırım aralığında kalmak kaydıyla tarife belirleyebilirler. Tarifelerin, hazırlanmasında TRAMER nezdindeki sektör geneline ilişkin verilerin de dikkate alınması ve uygulanmaya başlanmadan en az 15 gün önce TRAMER üzerinden Müsteşarlığa iletilmesi esastır. Şirket tarifeleri hakkında şirket yetkili aktüeri tarafından hazırlanacak rapor denetime hazır olacak şekilde şirket merkezinde saklanır. Tarifelere ilişkin özet gerekçeler şirketlerce Müsteşarlığa iletilir.
(2) TRAMER kendisine gönderilen tarifelerin, Trafik Sigortası branşında mevcut hasar ve prim verileri karşısındaki durumunu ortaya koyarak tarife hakkında yapılacak değerlendirmede dikkate alınmak üzere Müsteşarlığa iletir.
(3) Sigorta poliçelerinin TRAMER veri tabanı üzerinden düzenlenmesi zorunludur. Sigorta şirketlerince, araç türüne göre il bazında tespit edilen temel sigorta primi verilerine göre TRAMER veri tabanı hazırlanmadan trafik sigortası poliçesi düzenlenemez. TRAMER bu Yönetmelik hükümlerine uygunluk yanında 4 üncü madde kapsamında şirketlere tanınan indirim ve artırım aralığının aşılıp aşılmadığını da kontrol eder.
(4) Birlik, Müsteşarlığın belirlediği esaslar çerçevesinde bağlayıcı olmamak kaydıyla Trafik Sigortası Rehber Tarifesi hazırlayabilir. Rehber Tarife Birlik internet sitesinde yayınlanır.
Değişiklikler
MADDE 16 (Değişik: RG 6.2.2008-26779)
(1)Müsteşarlık sigorta şirketlerinin 4 üncü madde uyarınca artırım ve indirim sınırları kapsamında belirledikleri prim tutarlarını sigorta şirketlerinin mali bünyelerini dikkate alarak, sektörde haksız rekabetin engellenmesi ve sigortacılık esaslarına uygunluk çerçevesinde yukarıda belirtilen süreye bağlı olmaksızın değiştirebilir.
Kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılan trafik sigortası ihaleleri
MADDE 17
(1) (Değişik: RG 6.2.2008-26779) Kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılan trafik sigortası ihalelerinde teklif edilecek sigorta primi sigorta şirketlerince serbest olarak belirlenir.
(2) Bu madde kapsamındaki trafik sigortası ihalelerini kazanan sigorta şirketleri, ihale bilgilerini ihale tarihinden itibaren en geç 3 iş günü içinde TRAMER’e gönderir. TRAMER ihale bilgilerini aylık olarak Müsteşarlığa bildirir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Motorlu Araçlarla İlgili Mesleki Faaliyette Bulunanlar
Teminatlar
MADDE 18
(1) Motorlu araçlarla ilgili mesleki faaliyette bulunan teşebbüslerin sahipleri, gözetim, onarım, bakım, alım - satım, araçta değişiklik yapılması amacı ile veya benzeri bir amaçla kendisine bırakılan bir motorlu aracın sebep olduğu zararlar nedeniyle tabi oldukları sorumlulukları için mali sorumluluk sigortası yaptırmak zorundadır.
Primlerin tespiti
MADDE 19
(1) Primler, sigorta şirketlerince serbestçe belirlenir ve peşin olarak tahsil edilir. Prim tespitinde sigortalının riskini etkileyen diğer etmenlerle birlikte gözetim işlemi yapan (otoparklar-garajlar) ve alım satım ile uğraşan (oto galerileri) işletmeler için işyerinin araç yeri kapasitesi, onarım ve bakımı üstlenen (tamirhane-servis istasyonu) işletmeler için işyerinde sürekli çalışan personel sayısı esas alınır.
(2) İşyerinin devri, faaliyetin durması, sona ermesi veya benzeri hallerde sigorta sözleşmesi feshedilebilir. Sigorta şirketinin sigorta sözleşmesinin fesih tarihine kadar hak kazandığı prim gün esasına göre tespit edilir ve fazlası sigorta ettirene geri verilir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Yarış Düzenleyenler
Teminatlar
MADDE 20
(1) Yarış düzenleyicileri, yarışa katılanlar ve yardımcı kişilerin yarış esnasında üçüncü kişilere karşı olan sorumluluklarını karşılamak üzere yarış veya gösteriye katılan, onlara eşlik eden ve yarış veya gösteride kullanılan araçların türlerine göre bu Yönetmelikte motorlu araç işletenleri için öngörülen asgari teminatları içeren sorumluluk sigortası yaptırmak zorundadır.
(2) Bisiklet sporu gösterilerine katılan bisikletler için teminat, motosiklet veya yük motosikleti işletenler için belirlenen teminatların altında olamaz.
Primlerin tespiti
MADDE 21
(1) Primler sigorta şirketleri ile yarış ve gösteri düzenleyenler arasında serbestçe belirlenir ve peşin tahsil edilir.
Sigorta süresi
MADDE 22
(1) Sigorta sözleşmelerinin süresi yarışlar ile birlikte yarış öncesi yapılan prova ve antrenmanları da kapsamak zorundadır.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Bilgilendirme
MADDE 23
(1) Sigorta poliçelerinde, poliçenin düzenlenmesinde esas alınan indirim ve artırım sebeplerinin isim, oran ve tutarlarıyla beraber okunaklı biçimde gösterilmesi zorunludur.
Yeni teminat tutarlarının yürürlükteki sözleşmelere uygulanması
MADDE 24
(1) Bu Yönetmelik ile belirlenen teminat tutarları yürürlükteki bütün sigorta sözleşmelerine herhangi bir ek prim alınmaksızın uygulanır.
(2) Sigorta şirketleri, düzenledikleri poliçelerin ön yüzüne "Sözleşme süresi içinde Hazine Müsteşarlığının bağlı bulunduğu Bakan tarafından teminat tutarları artırıldığı takdirde, bu poliçede yazılı teminat tutarları, herhangi bir işleme gerek kalmaksızın ve ek prim alınmaksızın yeni teminat tutarları üzerinden geçerli olur." ibaresini yazmak zorundadır.
Poliçe kayıtları ve TRAMER’e iletilecek bilgiler
MADDE 25
(1) Sigorta şirketleri, trafik sigortası poliçe üretimini çevrimiçi gerçekleştirmek zorundadır. (Değişik: RG 9.12.2009-27427, Yürürlük:1.1.2010) Trafik sigortası poliçelerinin üzerine Sigorta Bilgi Merkezi'nin her bir poliçe için oluşturduğu Sigorta Bilgi Merkezi Numarası ve Bilgi İşlem Referans Numarasının asgari 12 punto olarak bastırılması zorunludur.
(2) Sigorta şirketleri, trafik sigortasına ilişkin poliçe ve hasar verilerini en çok bir günlük gecikme ile TRAMER’e iletmekle yükümlüdür.
Zorunlu trafik sigortası pulu
MADDE 26
(1) Sigorta şirketleri, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği tarafından bastırılan, seri numarası ile sigorta şirketinin adını ve sigorta dönemini gösteren Zorunlu Trafik Sigortası Pulunu sigortalı aracın ön camına yapıştırılmak üzere sigorta sözleşmesi ile birlikte sigortalıya vermek zorundadır.
Takas odası
MADDE 27
(1) Birden çok aracın karıştığı bir trafik kazasında zarar gören kişiler, araçların sigortacılarından herhangi birine veya 5684 sayılı Sigortacılık Kanununun 14 üncü maddesinde öngörülen durumlarda güvence hesabına başvurarak zararın giderilmesini isteyebilirler. Giderleri ödeyen sigortacı veya güvence hesabı, ödediği miktarın sorumluluk oranlarına göre paylaşılmasını talep edebilir.
(2) Bu madde kapsamında yapılacak rücu talepleri 11/4/2007 tarihli ve 26490 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi Yönetmeliğinin 5 inci maddesinin ikinci fıkrasının (i) bendinde belirtilen takas odası üzerinden tazmin edilir.
Gizlilik
MADDE 28
(1) Sigorta şirketlerince 4 üncü madde kapsamında yapılan belirlemeler TRAMER Yönetim Kurulu üyelerine hiç bir şekilde verilmez.
(2) TRAMER Yönetim Kurulu üyeleri ile TRAMER personeli bu görevleri süresince ve görevleri sonunda TRAMER’e iletilen bilgileri hiç bir şekilde kullanamaz, hiç bir kişiyle paylaşamaz. TRAMER tarafından, bu madde kapsamında olup uhdesinde kamu görevi bulunmayan kişilerden Müsteşarlığın uygun göreceği bir gizlilik taahhütnamesi alınır.
Yaptırımlar
MADDE 29
(1) Bu Yönetmeliğe veya esaslara aykırı hareket eden sigorta şirketleri ve aracıları hakkında 5684 sayılı Sigortacılık Kanununun 34 üncü maddesinin ikinci fıkrasının (j) bendi gereği idari para cezası uygulanır.
2007 ve 2008 yılına ait tarifeler
GEÇİCİ MADDE 1
(1) 5684 sayılı Sigortacılık Kanununun 12 nci maddesinin birinci fıkrasında belirtilen tarifelerden bu Yönetmelik kapsamına girenler, bu Yönetmeliğin ekinde yer almaktadır.
2007 ve 2008 yıllarında uygulanacak esaslar
GEÇİCİ MADDE 2
(1) 15 inci maddenin birinci fıkrası kapsamında, 2007 yılına mahsus olmak şartıyla Birlikçe hazırlanan esaslar 15/7/2007 tarihine kadar tasdik edilmek üzere Müsteşarlığa gönderilir. Müsteşarlıkça tasdik edilen esaslar 1/8/2007 tarihinde yürürlüğe girer. 16 ncı maddede belirtilen 6 aylık süre 1/1/2008 tarihinde uygulamaya konulacak esaslar için uygulanmaz. Bu tarihte yürürlüğe konulacak esaslara ilişkin teklif en geç 30/11/2007 tarihine kadar Müsteşarlığın görüşüne sunulur.
2007 yılında TRAMER’ce yapılacak kontroller
GEÇİCİ MADDE 3 (Değişik: RG 6.2.2008-26779)
(1) 1/7/2008 tarihine kadar 15 inci maddenin üçüncü fıkrası kapsamında TRAMER’ce yapılacak kontrolde, esaslara uyum dikkate alınır.
GEÇİCİ MADDE 4 (Ek Madde: RG 6.2.2008-26779)
(1) 1/7/2008 tarihinden önce araç işleteni sıfatını kaybedenler ile yurt dışına mesleki faaliyeti sebebiyle veya görevi nedeniyle aracını çıkartan işletenlerden 10 uncu ve 12 nci maddelerde öngörülen şartları yerine getirenler için talepleri halinde bu maddeler uygulanır.
GEÇİCİ MADDE 5 (Ek Madde: RG 09.12.2009-27427, Yürürlük:1.1.2010)
Bu Yönetmelik eki tablolarda 1/1/2010 tarihinden geçerli olmak üzere yapılan değişiklik ile eklenen ve tanımlanan yeni araç türleri üzerinden poliçesi yenilenecek sigortalıların mevcut indirim hakları korunur.
Sigorta primlerinin değiştirilme süresi
GEÇİCİ MADDE 6 (Ek R.G. 19.06.2013-28682)
(1) 4 üncümaddenin ikinci fıkrasında belirtilen sigorta şirketlerinin tespit ettikleri primleri değiştiremeyeceklerine yönelik 6 aylık süre 1/1/2014 tarihine kadar 1 ay olarak uygulanır.
Yürürlük
MADDE 30
(1) Bu Yönetmeliğin;
a) 4 üncü maddesinin birinci fıkrası 1/8/2007 tarihinde,
b) Diğer hükümleri yayımı tarihinde,
yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 31
(1) Bu Yönetmelik hükümlerini Hazine Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakan yürütür.
EK_KMAZMSS Tarife Uygulama Esaslari
EK2_KMAZMSS Tarife Uygulama Esaslari_Yürürlük:01.01.2012
EK3_KMAZMSS Tarife Uygulama Esaslari_Yürürlük:01.01.2013
01.01.2014 Tarihinde uygulamaya girecek yönetmelik; Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmelik