TEOG sınavında yaşanan soru iptali sonrasında sınav sonuçları bugün tekrar açıklandı. Tüm öğrenciler dava konusu soruyu doğru yapmış kabul edildi. 1 milyon 287 bin 947 öğrencinin puanları yeniden hesaplandı. Peki, bundan sonra ne olacak?
İşte, 15 yıllık sınav koçluğu deneyimi ile şimdiye kadar binlerce öğrenciyi sınavlara hazırlayan Koray Varol Akademi’nin Kurucusu ve Eğitmen Koray Varol kafa karışıklığı yaşayan velilere tavsiyeler. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) sınav sonuçlarını bugün yeniden açıkladı.
MEB'den yapılan yazılı açıklamada, 26 Haziran 2015'te 12. İdare Mahkemesinde D Kitapçığı İngilizce 11. sorusu ile ilgili açılan dava neticesinde, mahkemenin bu soruya iptal kararı verdiği anımsatılarak Danıştay 8. Dairesi'nin 26.11.2014 tarih ve 2014/2083 esas sayılı kararı doğrultusunda iptal edilen soruyu tüm adayların doğru cevapladığı kabul edildiği ve 1 milyon 287 bin 947 öğrencinin 8'inci sınıf yıl sonu başarı puanı ile yerleştirmeye esas puanlarının yeniden hesaplandığı bildirildi.
Peki, milyonlarca öğrencinin puanlarını ve sıralamasını değiştiren bu gelişme okul yerleştirmelerini nasıl etkileyecek?
Öğrencilerin sıralamalarında oynamaların meydana geldiğini anlatan, 15 yıldır binlerce öğrenciyi sınavlara hazırlayan Koray Varol Akademi’nin Kurucusu, Koç ve Eğitmen Koray Varol; “Yabancı dil puanının yeniden açıklanmasıyla özel okulların yerleştirme takvimi yenilendi. Aynı puana sahip öğrencilerin kendi içindeki sıralamasında oynamalar oluştu. Velilerin yeni puanlar üzerinden okullara tekrar ön kayıt yaptırması gerekiyor” dedi.
Bazı okulların geçen hafta yapılan ön kayıt sistemini kabul ederek yoluna devam ettiğini anlatan Varol, “Bazı özel okullar, geçen hafta yapılan ön kayıt sistemine ekleme yapmaya devam ediyor. Veliler hem internet ortamında listeleri takip edip hem de okullarla görüşmeler yaparak süreci takip ederlerse, yerleştirme süreci daha verimli hale gelecektir” dedi.
Tercih yaparken nelere dikkat etmeli?
Okul seçiminde dikkat edilecek en önemli noktanın okulun yapısının iyi anlaşılması olduğunu dile getiren Koray Varol, “Her okulun kendi yapısı ve sahip olduğu kültürel değerler farklıdır. Aileler çocuklarıyla okullara giderek okul kültürünü anlamaya çalışmalı. Ayrıca okulun yerini, binasının içyapısını, son üç yıl içinde o okuldan mezun olmuş öğrencilerin hangi üniversiteleri kazandığını, nasıl bir eğitim aldıklarını incelemelidirler” dedi. Okulların yaptığı sunumlara katılıp kendilerini nasıl anlattıklarını izlemenin de önemli olduğunu anlatan Varol, “Sunumlarda okulla ilgili sorular sormak, ‘Neden bu okulu tercih edelim?’ diye sorgulamak faydalı süreçlerdir. Okulun yabancı dil, kültür ve üniversite başarısı kriterlerinin ailenin istekleriyle uyuşması gerekir” dedi. Özel okulların kendi alım şekillerini kendileri belirleyerek internet siteleri üzerinden duyuru yapacağını belirten Varol, tercih döneminde ailelerin öğrencilerin istek ve taleplerine kulak vermesinin önemini de sözlerine ekledi.