Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’nin teknoloji ve inovasyon üssü Bilişim Vadisi’ndeki Robotaksi-Binek Otonom Araç Yarışması’nın final gününe katıldı.
Öğrencilerin geliştirdiği sürücüsüz araçları inceleyen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, nefes kesen son gün mücadelesinin startını verdi.
Bakan Varank, yaptığı değerlendirmede gençlerin önemine vurgu yaparak “Otonom araç teknolojisinde Türkiye bir başarı hikayesi yazacaksa ki ben buna yürekten inanıyorum, işte bu gençler sayesinde olacak. Geleceğin Türkiyesini inşa edecekler.” dedi.
Ziyaretinde Bakan Varank'a, Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve Bilişim Vadisi Genel Müdürü Serdar İbrahimcioğlu eşlik etti.
DİREKSİYONA GEÇTİ
Üniversite öğrencileriyle çalışmalarına ilişkin sohbet eden Varank, Karaelmas Robotaksi ve Hayal Otonomi takımları tarafından geliştirilen araçları kullandı. Takım formalarını imzalayan Varank, daha sonra son gün yarışının startını verdi.
GURUR DUYUYORUZ
Daha sonra bir değerlendirmede bulunan Varank; TÜBİTAK, Bilişim Vadisi ve TEKNOFEST ile gençlerin ufuklarını açmaya çalıştıklarını belirterek “Onların hayal güçlerini hayata geçirmelerine yardımcı olmaya çalışıyoruz. Gençlerimizin şevkini, gayretini ve bu kadar ileri teknoloji algoritmalarla uğraştıklarını gördüğümüzde ülkemiz adına hem gururlanıyoruz hem de kendimizi güvende hissediyoruz.” dedi.
BÜTÜN TÜRKİYE’Yİ BEKLİYORUZ
Geleceğin Türkiye'sini gençlerin inşa edeceğini kaydeden Varank, “TEKNOFEST aslında festival. Yani Türkiye'nin yerli ve milli ürünlerinin hem çocuklarımız, gençlerimiz hem de aileleri tarafından görülebileceği, havacılık şovlarının yapılacağı bu etkinlik, 21-26 Eylül'de İstanbul Atatürk Havalimanı'nda gerçekleşecek. Bütün Türkiye'yi o festivale bekliyoruz. Gelsinler, Türkiye'nin neler başarabildiğine bizzat orada şahitlik etsinler." diye konuştu.
KABİLİYETLİ GENÇLERE ŞANS VERİYORUZ
Varank, gençlerin gayretinin kelimelerle tarif edilemeyeceğini dile getirerek, "İşte biz de, içinde şevk, heyecan olan, bilim, teknoloji, mühendislik alanında kabiliyeti olan gençlerimize şans vermiş oluyoruz. Buradaki gençlerimiz ileride çok başarılı işlere imza atacaklar. Otonom araç teknolojisinde Türkiye bir başarı hikayesi yazacaksa ki ben buna yürekten inanıyorum, işte bu gençler sayesinde olacak." ifadelerini kullandı.
ARKADAN YÜRÜRSEM BAŞARIRIZ
Bakan Varank, incelemeleri sırasında Kocaeli Üniversitesi’nden Beste Kemaloğlu isimli bir öğrenciyle sohbet etti. Beste’nin 2019’da da yarışmaya katıldığını ifade etmesi üzerine Bakan Varank, “Algoritmalar daha iyi değil mi?” sorusunu yöneltti. “Daha iyi” yanıtı üzerine Varank, “Bir tek park sorunu yaşamışlar inşallah onu da halledecekler. Ben arkadan yürürsem belki başarırız.” dedi.
MARS DA YARIŞMAYA KATILDI
Yeditepe Üniversitesi, can dostları Mars’ı da ekiplerinin bir parçası olarak yarışmaya getirdi. Bakan Varank, yaka kartında “Yarışmacı” yazan Mars ile bir süre ilgilendi.
BANA AZ YER AYIRMIŞSINIZ
Varank, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nden Karaelmas takımının otonom hale getirdikleri 1992 model Serçe marka aracı kullandı. Öğrenciler araca imza atmasını isteyince Bakan Varank, “Bana az yer ayırmışsınız.” esprisini yaptı. Varank’ın “Serçeyi kaça aldın, hurdadan mı?” sorusu üzerine takım kaptanı “3 bin sayın bakanım. Hurdadan, elektrikliye çevirdik.” dedi.
BİLİŞİM VADİSİ KAZANDI
Varank, organizasyona ev sahipliği yapan Bilişim Vadisi ekibiyle de sohbet etti. Bakanın, “Sonuç ne oldu?” sorusu üzerine ekipten gelen “Bilişim Vadisi kazandı” değerlendirmesi kahkahalara neden oldu.
GENÇ YETENEKLER HÜNERLERİNİ SERGİLEDİ
Dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST kapsamında düzenlenen Robotaksi-Binek Otonom Araç Yarışması, 36 takımın zorlu mücadelesine sahne oldu. 13-17 Eylül’de Bilişim Vadisi’nde gerçekleştirilen yarışlarda genç yetenekler hünerlerini sergiledi.
BU SENE İKİ FARKLI KATEGORİDE KOŞULDU
Bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilen Robotaksi yarışması, gençlerin otonom sürüş algoritmalarını geliştirmeyi amaçlıyor. Yarışmaya lise, ön lisans, lisans, lisansüstü öğrencileri, mezunlar; bireysel veya takım halinde katılabiliyor. Bu sene özgün araç ve hazır araç kategorilerinde koşulan yarışlarda takımlarda gerçek bir pist ortamında otonom olarak çeşitli görevleri yapması bekleniyor.
OTONOM SÜRÜŞ PERFORMANSINA BAKILIYOR
Takımlar, şehir içi trafik durumunu yansıtan bir parkurda otonom sürüş performanslarını sergiliyor. Yarışmada, kurallara uygun olarak yolcu alma, yolcu indirme, park alanına ulaşma, park etme ve doğru rotayı takip etme görevlerini yerine getiren takımlar başarılı sayılıyor.