Suriyeli sığınmacılar 500 bine ulaştı

ANKARA (AA) - Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin sayısının 500 bin civarına ulaştığı, bu sayının yıl sonunda 1 milyonu bulabileceği bildirildi.

Birleşmiş Milletler yetkililerine göre, Türkiye'de bulunan Suriyelilerin 200 bini oluşturulan 21 kampta, 200 binden fazlası da kayıtlı olarak kentlerde yaşıyor. Ayrıca kayıt altına alınmayı bekleyen çok sayıda Suriyeli de bulunuyor. BM kaynakları, mevcut durumun sürmesi halinde Türkiye'ye gelen Suriyelilerin sayısının yıl sonunda ikiye katlanarak 1 milyonu bulabileceğini belirtiyor.

Dünya genelinde yerlerinden edilmiş kişilerin sayısı 45 milyon ile son 20 yılın en yüksek seviyesine ulaşmışken Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), iki hafta önce Cenevre'de Suriyeli mülteciler konusunda acil müdahale planını beşinci kez yeniledi.

Dünya genelinde sırasıyla Afgan, Iraklı ve Somalili mültecilerden sonra dördüncü büyük grup olan Suriyeliler için durum daha da kötüleşme eğilimi gösteriyor. Çünkü BMMYK yıl sonuna kadar Suriyeli sığınmacı sayının Ürdün, Lübnan ve Türkiye'yi de kapsayan bölgenin tamamında toplam 3,5 milyona ulaşmasını bekliyor. 

Şu anda bölge ülkelerinde toplam 1,7 milyon Suriyeli sığınmacı bulunuyor. Ancak bu rakamın yıl sonuna kadar iki katına, Suriye içinde yerlerinden olanların sayısının ise 6,5 milyona çıkabileceği belirtiliyor. Bu da toplam 10 milyon ve Suriye nüfusunun yaklaşık yarısı demek.

- 3 milyar dolarlık yardım paketi çağrısı - 

Bu nedenle acil müdahale planlarını yenilemek zorunda kalan BMMYK, bugüne kadar eşi görülmemiş büyüklükte bir insani yardım paketi oluşturulması çağrısında bulundu. 

BMMYK Türkiye Temsilcisi Carol Batchelor, yaptıkları çağrının bu derece büyük olmasının sebebinin, Suriyeli sığınmacı sayılarının çok büyük olmasından kaynaklandığını söyledi. Batchelor, "Yeni paketin değeri 3 milyar doları aşıyor" dedi.

BMMYK'nın yaptığı yardım çağrısına cevapsa gelmeye başladı. Batchelor, yeni müdahale planının henüz haziran başında başlatılmış olmasına rağmen kimi ülkelerden ve kendi ortaklarından geri dönüş olmaya başladığını belirtti.

BM yetkilileri, uluslararası camiaya kuvvetli yardım çağrılarının yapılma nedenini ufukta Suriye krizine siyasi bir çözüm görünmemesi şeklinde açıklıyor.

- Kuveyt'te verilen sözler kısmen yerine geldi - 

Son olarak ocak ayında Kuveyt'te Suriyeliler için yardım konferansı düzenlenmiş, burada toplam 1,5 milyar dolarlık yardım sözü verilmişti. Ancak bu sözün önemli kısmının yerine getirilmediği biliniyor. BMMYK Temsilcisi Batchelor, bazı ülkelerin yardım konusunda diğerlerinden bir adım öne çıktığını söyledi. Batchelor, "Kuveyt ciddi destek verdi. ABD yardım sözünü artırdı. Bu ülkeler somut bağışlar yaptılar. Son olarak en büyük yardım paketlerinden biri Avrupa Birliği'nden geldi. Bunlar için teşekkür ederiz. Ama yardım sözü veren ülkelere de çağrımızı yine yapıyoruz. Mevcut sayılar, tahminlerimizin ötesinde. Bu yüzden tüm tarafları, ülkelere, geleneksel bağışçılara, özel sektöre sesleniyoruz. Herkesin yapabileceği bir katkı olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Suriye'de iç savaşın yoğunluğunu artırması, ölümlerin yanı sıra Suriye içinde daha fazla kişinin evlerini terk etmesi anlamına geliyor. Son olarak Kusayr'da rejimin başlattığı saldırı sonrası 30 bin kişilik kentin boşaldığı haberleri gelmişti. Benzer bir durumun Türkiye sınırı yakınındaki 3 milyon nüfuslu Halep'te yaşanması durumunda BMMYK'nın nasıl hareket edeceğini sorusuna BM yetkilisi Batchelor şöyle cevap verdi:

"Biz hazırlık konusunu çevre ülkelerle özellikle konuştuk. BM sistemi içinde acil durum planlarımız var. Türk hükümeti ile çok yakın çalışıyoruz. Böyle bir durumda gelecek kişilerin kabul edilmesi ve ihtiyaçlarının karşılanması için kayıt altına alınmaları, ihtiyaçların belgelenmesi ve kimlik tespiti yapılması gibi konularda  çalışıyoruz. Ancak bunu yapmaya devam edebilmemiz için uluslararası camiadan daha fazla desteğe ihtiyacımız var. Mali yardıma, insani yardıma gereksinim duyuyoruz ve aynı zamanda uluslararası camianın bu kişilere kapılarını da açmasını bekliyoruz."

 

İçerik Yanı Reklam 1