Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Trabzon’un Akçaabat ilçesindeki Şinik Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) faaliyete geçen ve yatırım bedeli 112 milyon lira olan 12 fabrikanın açılışını yaptı.
Yeni yatırımlarla beraber Şinik OSB’deki işletme sayısının 27’yi bulduğunu belirten Bakan Varank, makineden gıdaya, metal işlemeden mobilyaya kadar pek çok sektörde üretim yapan fabrikaların 500 kişilik ilave istihdam sağladığını kaydetti.
Bakan Varank, Akçaabat ilçesindeki Şinik OSB’de faaliyete geçen 12 fabrikanın açılışını yaptı. Varank, buradaki konuşmasında, bundan sadece iki sene önce 8 fabrikada 100 kişinin istihdam edildiği bölgede, kısa süre içerisinde 1000 kişinin üzerinde istihdama ulaşılmış olacağını ifade etti. Yatırımlarla beraber OSB’den 50 milyon dolarlık ihracat seviyelerini görmeyi planladıklarını ifade eden Varank, “Bölgedeki bu yatırım iştahının artarak devam edebileceğini gözlemliyorum. Halihazırda OSB'mizin 2. etap çalışmalarının başlamış olması da aslında bunu teyit ediyor. 2. etabın tamamlanması ile parsel sayısı 48'den 76'ya çıkacak. Yeni yatırımlarla birlikte 1200 kişilik ilave istihdam sağlanmış olacak. Biz de kredi desteği olsun, diğer talepler olsun bu etabın süratle tamamlanması ve faaliyete geçmesi için üzerimize düşen her şeyi yapmaya hazırız." diye konuştu.
ALTYAPILARI TAMAMLADIK
Yaşanabilir bir dünya için her yatırımda olduğu gibi burada da sürdürülebilirlik ve çevrenin korunması hususunu göz ardı etmediklerine dikkati çeken Varank, "Zaten OSB'miz o kadar muhteşem bir coğrafya üzerinde ki bu kadar manzaralı bir OSB herhalde Türkiye'de yoktur. OSB'mizin temiz su arıtma ve biyolojik arıtma tesisi ihtiyaçlarını Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansımız aracılığıyla karşıladık. Bu sayede de bu altyapıları tamamlamış olduk. Açılışını gerçekleştirdiğimiz yatırımlar için teşvik belgeleri düzenleyerek sanayicimize destek olmayı ihmal etmedik." dedi.
CARİ AÇIĞIN AZALTILMASINA KATKI
Varank, Trabzon'un, gıdadan tarıma, su ürünlerinden turizme kattığı değerle her daim Türkiye'nin gözde şehirlerinden biri olarak yoluna devam ettiğini, yıllık 1 milyar doları aşan ihracatıyla cari açığın azaltılmasına önemli katkı sağladığını belirtti.
26 MİLYON TL HİBE
Trabzon'da rekabetçiliğin anahtarı olan AR-GE kapasitesini artırmak için de çalışmalarını sürdürdüklerine işaret eden Varank, "İçerisinde kuluçka merkezlerinin de bulunduğu Teknoloji Geliştirme Bölgesinin inşaatına 26 milyon lira hibe desteği sağladık. Bugün itibarıyla Trabzon'da bulunan AR-GE merkezlerimizin sayısı da 2'ye ulaşmış durumda. Bu hususta biz akademiyle yerel yönetimlerimizle STK'larımızla sanayicilerimizle müşterek çalışmaya devam edeceğiz." ifadesini kullandı.
İHRACATTA REKOR
Bakan Varank, Türkiye’ye yapılan yatırımların olumlu neticelerini, en çok da dünyada yaşanan kriz dönemlerinde görebildiklerini dile getirerek, “Pandeminin zirve yaptığı 2020 yılını dünyanın pek çok ülkesinin aksine biz pozitif büyümeyle kapattık. 2021 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 21,7'lik rekor büyüme kaydettik. Öngörülerimize göre bu senenin toplamını yüzde 9'luk bir büyüme ile bu seneyi kapatacağız. Ayrıca ihracatta rekor seviyelere ulaşarak 200 milyar doların üstündeki rakamları tarihimizde ilk defa bu sene görmüş olduk.
Törende Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu ile Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu da konuşma yaptı.
Bakan Varank ve beraberindekiler, açılış töreninin ardından OSB'deki bir mobilya üretim atölyesini ziyaret etti. Çalışanlarla sohbet eden Varank, işverenlerden üretimle ilgili bilgi aldı.
EL SANATLARI TASARIM MERKEZİNİ ZİYARET
Varank, daha sonra Ayasofya Cami ve Müzesi'nin bulunduğu alanda faaliyet gösteren Trabzon Büyükşehir Belediyesinin el sanatları tasarım merkezini ziyaret etti. Buradaki kursiyerlerle sohbet ederek, üretimle ilgili bilgiler aldı.
Varank'a Vali Ustaoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Zorluoğlu, AK Parti İl Başkanı Sezgin Mumcu da eşlik etti.