Ruh halindeki değişimler, Alzheimer sinyali olabilir mi?

ABD'de yapılan bir araştırmada; davranışsal değişikliklerin, Alzheimer'ın erken belirtileri olabileceği belirlendi

Alzheimer hastalarının büyük çoğunluğu, depresyon ve anksiyete gibi değişiklikler yaşarlar. Ancak, "Neurology" dergisinde yayınlanan yeni bir araştırma; bu gibi davranışsal değişikliklerin, hafıza kaybından önce başladığını gösteriyor.

Bilişsel sorunları olmayan 50 yaş üstü 2.416 kişinin katıldığı bir araştırma yapıldı. Katılımcılar 7 yıl izlendikten sonra, 1.218 kişide demans (bunama) geliştiği saptandı.

Bunama görülen kişilerde erken depresyon (demans belirtileri başlamadan önce) görülme riskinin, bunama olmayanlara göre 2 kat fazla olduğu görüldü. Ayrıca, sanrı geliştirme riskinin 12 kattan fazla olduğu ortaya çıktı.

TIME'da yer alan habere göre, araştırmada saptanan belirtiler tutarlı aşamalarda meydana geldi: Öncelikle görülen asabiyet, depresyon ve gece davranış değişikliklerini anksiyete, iştah değişiklikleri, kışkırtma ve ilgisizlik izledi. Son aşamada ise sevinç, motor bozuklukları (anormal ve istemdışı hareketlere neden olan sinir sistemi bozukluğu), halüsinasyonlar, sanrılar ve dezinhibasyon görüldü.

Araştırmacıların bir bağlantı kurması mümkün olsa da, davranışta bir dönüşüme neden olan beyindeki değişikliklerin, hafıza kaybına neden olan aynı değişiklikler olup olmadığı hala kesin olarak kabul edilmiyor. Ancak Alzheimer hastalığına ilişkin belirtilerin ne zaman başladığını anlamak, erken müdahalelere öncülük edebilir.

HT

 

Yorum

e-Mail adresiniz yayınlanmayacaktır. Lütfen * işaretli alanları doldurunuz.

*

İçerik Yanı Reklam 1