Deprem, tsunami, radyasyon derken, perisan haldeki Japonya simdi de soguk ve karla bogusuyor. Arama-kurtarma çalismalari aksarken, müskül durumdaki afet magdurlari ne yapacagini sasirdi. Ülkedeki nükleer tehdit ise hala büyük boyutta. ABD Nükleer Denetleme Komisyonu ndan yapilan açiklamaya göre, büyük bir nükleer felaket e ramak kaldi.
Dünyayi alarma geçiren nükleer tehdit ise büyüyor. Fukusima Nükleer Santrali'nde meydana gelecek herhangi bir erimeye karsi reaktörlere su püskürtülüyor.
ABD Nükleer Denetleme Komisyonu'ndan yapilan uyarida, santralin yakit depolama havuzundaki sularin tamaminin bittigini, bunun "büyük bir nükleer felakete ramak kalmasi" anlamina geldigine dikkat çekildi.
Komisyon Baskani, tesiste radyasyon seviyesinin oldukça yüksek oldugunu ve nükleer çubuklarin erimesi durumunda, içindeki radyoaktif yakitin genis bir alana yayilabilecegini söyledi.
Bunun üzerine bölgeye ekip gönderildi. 3 ve 4 numarali reaktörlere su püskürtülüyor.
Uluslararasi Atom Enerjisi Kurumu da hasar gören nükleer santralin kullanilmis yakit havuzunun durumuyla ilgili endiselerini dile getiriyor.
Kaçiyorlar, ölü sayisi 5 bini asti
Art arda gelen felaketlerle bogusan halksa, çareyi kaçmakta buluyor. Kaçabilenler ülkenin güneyine ya da yurtdisina gidiyor. Yabanci hükümetler de kendi vatandaslarini geri çagirmaya basladi. Ölü sayisi resmi olarak 5 bini asti.
9 siddetindeki depremin üstüne korkunç bir tsunami faciasi yasayip, daha sonra da nükleer tehditle karsi karsiya kalan Japonlar için dün yagan kar, tuz-biber etkisi gösterdi. Evi yikildigi ya da sular altinda kaldigi için barinaklarda yasamak zorunda yaklasik 550 bin Japon, bir yandan da her geçen gün soguyan hava ve karla mücadele etmek zorunda kaldi.
Lapa lapa yagan kar, arama ve kurtarma çalismalarini da olumsuz etkiledi.
Bu arada Çinli meteorologlar, kötü hava kosullarina farkli bir yaklasim getirerek, kar ve yagmurun, radyasyonun baska bölgelere yayilmasini önlemede Japon hükümetine yardim edecegini öne sürdü.
Kaynak: www.cnnturk.com