BRÜKSEL (AA) - AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın sözcüsü Michael Mann, Mısır'daki gelişmelerle ilgili olarak, ordunun siyasete müdahalesinden yana olmadıklarını söyledi.
Mann, AB Komisyonu'nun günlük olağan basın toplantısında, Ashton'ın Mısır'daki askeri müdahalenin ardından yaptığı açıklamada, darbeden neden bahsetmediği ve orduyu neden eleştirmediği konusunda çok sayıda soruyla karşılaştı. Mann, "Elbette ordunun siyasete müdahalesine taraftar değiliz. Açıklamamızda Mısır'da bütün taraflara hızla demokratik sürece dönmeleri çağrısı yaptık. Bu serbest ve adil seçimleri ve yeni anayasanın hazırlanmasını içeriyor ve bu (süreç) tamamen kapsayıcı olmalı" dedi.
Ordunun "kan dökülmemesi için" müdahalede bulunduğunu belirtmesinin ve halkın geniş bir kesiminin yönetime karşıtı protestolara katılmasının "enteresan olduğunu" belirten Mann, Mısır'da kapsayıcı bir süreçte tam demokrasiye dönüş için "çalışabilecekleri herkesle çalışacaklarını" söyledi.
Mann, Ashton'ın dün muhalif lider Muhammed el-Baradai ile görüştüğünü ve Akdeniz'in güneyinden sorumlu AB özel temsilcisinin Kahire'ye dün gece ulaşıp taraflarla görüşmelere başladığını aktardı.
Michael Mann, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin hayatından endişe edip etmediklerinin sorulması üzerine, "Mursi'ye ne olduğu hala belirsiz. Elbette nerede olduğunu ve kendisine ne yapıldığını açıklığa kavuşturmaya çalışıyoruz. (Mursi hakkındaki) herhangi bir yargı sürecinde insan haklarına bütünüyle riayet edilmesi, uluslararası standartlara tam uyum gerektiğini vurgulayacağız" dedi.
-Askeri darbe Arap dünyasında olumlu karşılandı
Mısır'da ordunun yönetime el koyarak anayasayı askıya alması, Arap dünyasında farklı tepkilerle karşılandı. Özellikle Körfez ülkeleri, ordunun müdahalesinin ardından tebrik mesajları gönderirken, bazı ülkeler de seçilmiş iktidara yönelik müdahaleyi kınadı.
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanı Abdullah Zayed Al Nahyan, Mısır'daki gelişmeleri memnuniyetle takip ettiklerini ifade etti.
Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani de açıklamasında, bu sabah yapılan törenle yemin ederek geçici Cumhurbaşkanlığı görevine başlayan Adli Mansur'u kutladı.
Kuveyt ile Bahreyn emirleri de yayımladıkları mesajlarla Mısır ordusunun müdahalesi sonucunda geçici Cumhurbaşkanlığı görevine getirilen Mansur'u tebrik etti.
Fas Dışişleri Bakanlığı, "Kardeş Mısır Arap Cumhuriyeti'ndeki son gelişmeleri endişe ve dikkatle takip etmekteyiz" ifadelerine yer verdiği açıklamasında, ülkenin birliğinin korunması, halkın hürriyet ve demokrasi ilkeleri esasında meşru taleplerinin yerine getirilmesi gerekliğine işaret etti.
Ürdün Dışişleri Bakanı Nasır Cevde resmi haber ajansı Petra'da yayımlanan açıklamasında, Mısır halkının iradesine saygı temelinde açık ve ilkeli duruşlarının devam edeceğini belirtti.
Filistinli gruplardan, Mısır'daki gelişmelere ilişkin yapılan farklı değerlendirmeler gelmesi dikkati çekti. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Mısır'ın geçici Cumhurbaşkanı Mansur'u tebrik etti.
Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC), Mısır ordusunun yönetime el koymasını olumlu karşılayarak Mansur'un cumhurbaşkanı olarak atanmasını "halk iradesinin zaferi" biçiminde nitelendirdi. Hamas hareketinden Muhammed Mursi'nin iktidardan uzaklaştırılmasıyla ilgili henüz resmi açıklama yapılmazken, Hamas üyeleri ve destekçileri, sosyal paylaşım sitelerinde yer alan mesajlarında, ordunun müdahalesini "meşruiyete karşı darbe" şeklinde tanımladı.
Öte yandan Lübnan İlerici Sosyalist Partisi'nin Dürzi lideri Velid Canbolat, Mısır'da yaşananları "Mısır halkı dün, devrimini geri aldı" şeklinde değerlendirdi.
Yemen'deki selefi eğilimli Reşad Partisi, ordunun yönetime müdahalesini "anayasal meşruiyete askeri darbe" şeklinde değerlendirmişti.
Tunus'ta iktidardaki Nahda Hareketi Şura Meclisi Üyesi Riyad eş-Şuaybi, Mısır'daki gelişmelerle ilgili değerlendirmesinde, ordunun attığı adımı "halkın iradesine ve meşruiyete karşı darbe" şeklinde tanımlamıştı.