Meme kanserini önleyici Asi

Rahim kanseri gibi meme kanseri de artik önlenebilir mi?

 

Okmeydani Egitim ve Arastirma Hastanesi 1. Genel Cerrahi Klinik Sef Yardimcisi Doç. Dr. Ömer Bender, meme kanserine "rahim kanserine neden olan HPV virüsünün yol açabilecegi ve meme kanserinin de asiyla önlenebilecegi" varsayimina dayali bir çalisma hazirladiklarini, bu çalismayla Amerika’da ödül aldiklarini söyledi.


Doç. Dr. Bender, yaptigi açiklamada, Kalifornia Üniversitesine bagli çalisan Dr. Susan Love Arastirma Vakfinin meme kanseri ile
 ilgili projelere destek verdigini, vakfin kadinlarin meme kanseri konusunda bilinçlenmesi için büyük çapta çalismalar yaptigini belirtti.

Bender, vakfin düzenledigi bir yarismaya meme kanserinin önlenebilmesi için hazirladiklari projeyi sunduklarini ve çalismalarinin 10 proje arasindan birinci seçilerek en büyük para ödülü olan 20 bin dolari almaya hak kazandigini kaydetti.

 Vakfin, projenin ilk sonuçlarini sabirsizlikla bekledigini, umut verici sonuçlar alindikça desteginin artacagini vurgulayan Bender "300 bin dolarlik bir fonu da bize aktarabileceklerini taahhüt ettiler. Gerçekten kurdugumuz hipotezi dogrulayacak sonuçlar alirsak, daha detayli arastirmalar için 300 bin dolarlik bir fonu da bize verecekler" dedi.

"ASIYLA MEME KANSERI ORANINI DÜSÜREBILIRIZ"

Çogu kadinin rahim ve meme kanseriyle hayatinin bir döneminde karsilasabildigini kaydeden Bender, sunlari söyledi:  "Rahim kanserine HPV virüsü sebep oluyor. Rahim kanserini asiyla önlemek mümkün. Rahminde bu mikrop, bu virüs olan hanimlara asi yapilarak, rahim
 kanserinin gelismesini engellemek mümkün. Ayni olayin memede de olabilecegi varsayimiyla bu projeyi hazirladik. Eger meme dokusunda da ayni virüsü saptayabilirsek, asiyla meme kanseri oranini düsürebiliriz. Meme kanserinde ameliyat disinda ilave yöntemler var ama esas yöntem ameliyat. Meme kanserinin gelisimine HPV virüsü neden oldugunu tespit ettigimiz takdirde, meme kanserinin gelismesini önleyecegiz. Hazirladigimiz proje, çok önemli bilim adamlari tarafindan begenildi. Projenin sonuçlari ilgiyle, merakla bekleniyor."

HPV virüsünün bazi genlerde bozukluk yaparak tümör gelisimini kolaylastirabildigini vurgulayan Bender, "Vücutta tümör gelisimini engelleyen bazi genler var. HPV virüsünün bozukluk yarattigi genler fonksiyonunun yerine getiremedigi için kanser gelisimini engelleyemiyor. Bunu bilimsel olarak ispat etmeye çalisiyoruz. Dünyada, bu konuda çok detayli çalisma yok. Bu virüs, insan
 vücudunun birçok yerinde olabilir. Meme kanserinin gelismesinde de bunun etkisi olabilir. Bunlar bir hayalle basladi ama asama asama ispatla ilerliyor" diye konustu.

"MILYONLARCA KADIN BU HASTALIKLA KARSI KARSIYA"

Bender, 11 kisilik bir ekiple çalistiklarini, bu düsüncelerinin dünyadaki çok önemli bilim adamlarinin da aklina yattigini ve bu nedenle birinci seçildiklerini vurguladi.

Amerika’da 26 Subat’ta düzenlenen törende ödül aldiklarini ifade eden Bender, sözlerini söyle sürdürdü:  "Umut ediyoruz ki çok iyi sonuçlar alacagiz ya da kurgumuzu destekleyen sonuçlar alacagiz. Onlari aldigimizda çok farkli çalismalar gündeme gelecek. Amerika’da 100 kadinin 12’si hayatinin belli döneminde meme kanseri oluyor. Bu çok yüksek bir oran. Türkiye’de de milyonlarca kadin bu hastalikla karsi karsiya. Çok büyük bir kitleyi etkileyecek bir yöntem olacak insallah. Ayaklari yere basan bir proje. Çok önemli bilim adamlarinin degerlendirmesi sonucu birinci olduk. Onun için, bizim ümidimiz daha da artti. Bizim savimizi, bu konuda uzman olan kisilerin de desteklemesi, ödüllendirmesi bizi daha da cesaretlendirdi."

İçerik Yanı Reklam 1