Korkutan senaryo!

Olasi Istanbul depreminde sonra tsunami bekleniyor. Ancak Japonya daki kadar degil. Dalga boylari en fazla 5.56 metre olacak.

Olasi Istanbul depreminden sonra tsunami bekleniyor. Ancak Japonya'daki kadar degil. Dalga boylari en fazla 5.56 metre olacak.

Orta Dogu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ile Japon bilim adamlari Istanbul'da olasi bir tsunaminin etkilerini arastirdi. Deprem hazirliklari kapsamindaki bu arastirma ile Istanbul'da olusacak bir tsunamide dalga boyunun en fazla 5.56 metre olacagi, kiyilarda 10 kilometre boyunca etkili olacagi, karalarda 150 metre ilerleyecegi ve bu etkinin 8 dakika içinde olacagi tespit edildi.Radikal'den Serkan Ocak'in haberine göre, Istanbul Büyüksehir Belediyesi (IBB), deprem hazirliklari ve deprem güçlendirme çalismalari sirasinda 2007'de ODTÜ Insaat Mühendisligi Bölümü Deniz Mühendisligi Arastirma Merkezi ile Japon bilim adamlarina Istanbul'da olasi bir tsunaminin düzeyini ve hasar seviyesini belirlemek, riskleri tespit etmek ve önlemleri gelistirmek amaciyla bilimsel bir analiz yaptirdi.

49 AYRI SENARYO Çalismada, Marmara Denizi'nde olasi tsunami olusmasina yol açabilecek 49 ayri senaryo incelendi. Bu senaryolarda, Kuzey Anadolu fayinin Marmara Denizi'ndeki kuzey ve güney kollari üzerindeki depremler ve fay hareketleri, ayrica Marmara Denizi'ndeki çesitli bölgelerde saptanan olasi zemin kaymalarina bagli çesitli kombinasyonlarla ortaya çikabilecek deniz tabani hareketleriyle depresim dalgasi olusmasi modellendi. Fay ve heyelanlarin çesitli versiyonlarindan senaryo üretildi.

Istanbul'da olasi tsunami analizindeki bir senaryoya göre; -Istanbul kiyilarinda olasi en büyük dalga yüksekligi 5.56 metre.

-En yüksek dalganin ulasacagi kiyi bandi Istanbul'un dogu kiyilarinda 10 kilometrelik kiyi çizgisi -Dalgalarin kiyilara erisme zamani 8 dakika.

-Kiyilarda ilerleme mesafesi 150 metreden az.

Gece olursa daha iyi Istanbul'un hangi bölgelerinin hangi kosullarda, ne düzeyde sular altinda kalacagini gösteren haritalarin da hazirlandigi belirtilen arastirmada, su ifadelere yer verildi: "Tsunaminin Istanbul için etki edecegi bölgeler, sig deniz bölgeleri, küçük tekne barinaklari, irmak ve dere agizlari, denizden 100-150 metre uzaklikta karadaki kiyi alanlaridir. Tsunamiler beton yapilara zarar vermez, ancak ahsap yapilarda hasar olusturmasi olasidir. Marmara'da tsunaminin gündüz olusmasi durumunda kiyilardaki tesislerin daha çok sayida insan tarafindan kullanilmasi nedeniyle can kaybi açisindan geceye göre daha fazla risk tasiyabilecegi düsünülmelidir." TSUNAMININ KOKUSU Tsunami öncesi suyun çürük yumurta, yag ya da petrol gibi kokabilecegi belirtilen açiklamada su ifadeler yer aliyor: "Gök gürültüsüne benzer, jet uçagi sesi, helikopter, islik sesi gibi sesler duyulabilir. Deniz geri çekilebilir. Ufuk çizgisinde kirmizi renkli bir flas isik, dalga yaklasirken dalganin üst kisminda kizillik görülebilir. Istanbul için tsunaminin kiyilara gelme zamani 5-10 dakika. Depremin merkezine bagli olarak süre 20 dakikalara kadar çikabilir.

Tsunami olusmasi durumunda, Marmara Denizi'nde etkili olma süresi 90-120 dakika. Dalganin kiyilarda tirmanma yüksekliginin 2.5 metreyi geçtigi yerlerde can ve mal kayiplari artmaktadir." 'ERKEN UYARI ÇOK ÖNEMLI' Istanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisligi Bölümü ögretim üyesi tsunami uzmani Prof. Dr. Yildiz Altinok Istanbul'un tsunami senaryosunu söyle degerlendiriyor: "Istanbul'da en fazla 7.3, 7.4 büyüklükte deprem olmasi bekleniyor. Fakat 6'dan küçük bir deprem bile deniz altindaki heyelanlari tetikleyerek bir tsunamiye neden olabilir. Japonya'da yerlesimin bilinçli olarak kiyi seridinden uzak mesafede kurulmasina ragmen, tsunaminin sonuçlarini izledik. Istanbul'da kiyiya yakin çok yapi var. Tsunaminin saatte 700 ile 900 km hizla ilerledigini düsünürsek yikim büyük olacaktir. Depremi öncesinden haber vermek mümkün olmasa da tsunamide erken uyari sistemi çok önemli. Ancak bu sekilde can kaybi en aza indirgenebilir." ISIKARA: TÜRKIYE'DE BU KADAR SIDDETLI DEPREM OLMAZ Türk Kizilayi Genel Baskan Basdanismani Prof.Dr. Ahmet Mete Isikara 'Japonya'daki 8.9 büyüklügündeki depremin Türkiye'ye etki etmesinin imkânsiz oldugunu ifade etti. Isikara söyle konustu: "Türkiye'nin içinde bulundugu fay hatti tamamen farkli. Türkiye'ye baktigimizda bu büyüklükte deprem olmasina imkân yok. Yasadigimiz tektonik kusak böyle bir deprem potansiyelini içermiyor. Kuzey Anadolu ve Dogu Anadolu Fay Zonu'nun ürettigi en büyük deprem 7 büyüklügündeki depremlerdir. 19 Martta Ay'in Dünya'ya yakin konumuna gelmesiyle de depremin ilgisi yok."
 

Kaynak:Milliyet

İçerik Yanı Reklam 3