Kaddafi nin kaderi

Trablustan 200 kilometre uzakliktaki Misratanin bir sakini, Reutersa telefonla bilgi verdi. Misratali adam, sehrin muhalefetin kontrolünde oldugunu ancak Kaddafinin ogullarindan birinin komutasindaki bir gücün havalimani yakininda saldirida bulundugunu söyledi. Kentten çekilen fotograflarda resmi binalarin Kaddafi karsitlarinin simgesi yesil-siyah-kirmizi bayraklara büründügü görülüyor.

TRABLUS - Doguda yakilan isyan atesi kiyiyi bastan basa katederek Libya'nin batisina ulasti, demir yumruk Muammer Kaddafi köseye sikisti.

Ülke üzerindeki hakimiyeti giderek azalan Libya lideri Kaddafi'nin kaderini 4 stratejik merkez belirleyecek.

Kaddafi'nin gelecegine baskent Trablus, memleketi Sirte sehri, Sirte Körfezinin petrol sahalari Ras Lanuf ve Marsa el-Brega damgasini vuracak.

Isyanin basladigi ülkenin ikinci büyük kenti Bingazi'nin de içinde bulundugu kuzeydogudaki Sirenaik bölgesinde artik Kaddafi'nin kontrolü bulunmuyor. Göstericilerin egemenligindeki sahil seridi batidaki Ecdabiye'ye kadar uzandi.

Trablus'taki görgü taniklari, baskentte Kaddafi'ye bagli güçlerin kontrolü kaybettigine dair bir isaretin bulunmadigini aktariyor. Kentte üniformali polisler her zaman oldugu gibi trafigi yönetiyor, devlet televizyonu da yayina devam ediyor.

Ancak baskent Trablus'tan sadece bir saat uzakliktaki sehirlerdeki sokaklarda Kaddafi karsiti silahli milisler devriye geziyor, polis ve asker ortada görünmüyor.

Ülkeden kaçan Misirli isçiler, baskentten 120 kilometre ötedeki Zuaranin isyancilarin kontrolünde oldugunu söyledi.

Trablustan 200 kilometre uzakliktaki Misrata'nin bir sakini, Reuters'a telefonla bilgi verdi. Misratali adam, sehrin muhalefetin kontrolünde oldugunu ancak Kaddafi'nin ogullarindan birinin komutasindaki bir gücün havalimani yakininda saldirida bulundugunu söyledi. Kentten çekilen fotograflarda resmi binalarin Kaddafi karsitlarinin simgesi yesil-siyah-kirmizi bayraklara büründügü görülüyor.

Ras Lanuf ve Marsa El Brega limanlarindan petrol sevkiyati yapiliyor. Bir terminal ile rafinerinin bulundugu Marsa el Brega'daki durum konusunda güvenilir bir bilgi bulunmuyor. Kurina gazetesi pazartesi günü, bir petrol terminaliyle bir petrokimya tesisinin bulundugu Ras Lanuf'ta ayaklanmanin basladigini yazmisti.

Akdeniz kiyisinda bulunan Sirte bölgesinde birçok petrol üretim sahasi bulunuyor. Ancak bölgenin Kaddafi'nin memleketi olmasi dolayisiyla bu sehrin daha ziyade hükümet açisindan psikolojik bir önemi bulunuyor. Sirte Kaddafi'nin kontrolünde, kontrol noktalarinda asker ve polisler bulunuyor.Kaddafi Sirte'yi bir çöl kasabasindan zirve toplantilarinin yapildigi bir merkez haline getirmisti.

Zaviye ile birlikte Trablus'a batidan giris yolu olan sahildeki Sabratha'ya sali günü çok sayida asker sevkedilmisti. Iki gündür Sabratha'dan haber gelmiyor.

Ülkenin yerlesimin seyrek oldugu çöllük güneyinde, Libya'nin gelecegini belirlemede önemli rol oynayabilecek asiretler bulunuyor.

Facebook yoluyla gelen haberlerde Trablus'un 100 kilometre güneyindeki Garyan'da çatismalar var. Cezayir sinirindaki petrol zengini Hadames'ten ise haber alinamiyor.

Güneyin daha da derinliklerinde yeralan Sabha'nin ise muhtemelen hala Kaddafi'ye bagli oldugu tahmin ediliyor.

Yabanci gazeteciler sadece Bingazi çevresindeki bölgeye gidebildikleri için, Libya'dan gelen haberleri bagimsiz kaynaklarca dogrulatmak mümkün olmuyor. 

İçerik Yanı Reklam 1