Hafiza hücresini ürettiler

ABD li bilimadamlari, laboratuvar ortaminda nöron adi verilen hafiza hücrelerini üretmeyi basardi.

Alzeimer için umut olacak çalisma sayesinde hafiza kaybi olan kisiler yeniden hafizalarina kavusacak.

ABD'nin Chicago kentindeki ''Northwestern University Feinberg School of Medicine'' adli tip okulundan Dr. Jack Kessler ile Kessler'in laboratuvarindaki eski bir doktora ögrencisi olan Christopher Bissonnette tarafindan yapilan bilimsel arastirma '' Stem Cell'' adli dergide yayimlandi.

Kessler, dergide, yeni ürettikleri nöronlari farelere naklettiklerinde bu hücrelerin normal sekilde fonksiyon gösterdiklerini gözlemlediklerini ifade etti.

Kessler, nöronlarin nakledildigi farelerde, sinir uyarmalarini sinir hücresinden ileriye uzatmaya yarayan, en önemli ve uzun sinir hücresi uzantisi olan akson ile asetilkolin adi verilen, beynin diger kesimlerindeki hatiralari geri çagirmaya yarayan kimyasal bir ileticiyi ürettigini belirlediklerini kaydetti.

Arastirmalarinda, siradan deri hücrelerinin yeniden programlanarak embriyonik kök hücreye benzer hale getirildigi, kisaca ''iPS'' adi verilen pluripotent kök hücrelerinin elde edilmesine benzer bir yaklasim kullandiklarini belirten Kessler, ürettikleri iPS hücrelerini, Bissonette tarafindan gelistirilen bir teknikle beyin hücreleri ve nöronlara dönüstürdüklerini ifade etti.

Kessler, ''iPS'' hücrelerinin, Azheimer hastaligina yakalanmis kisilerden alinabiliyor olmasinin arastirmacilara, saglikli hücrelerle, hastalikli hücreler arasindaki farki daha iyi etüd etme imkani verdigini vurguladi.

Kessler, ürettikleri nöronlarin, Alzheimer hastalarindan, Alzheimer hastaligiyla baglantisi bulunmayan saglikli kisilerden ve saglikli olmalarina karsin bu hastaliga genetik yatkinliklari bulunan kisilerden alinarak üretilen iPS hücrelerinden elde edilmis olmasinin bu bakimdan önem tasidigina dikkati çekti.

Kullandiklari teknikle neredeyse sinirsiz sayida nöron hücresi elde etmenin mümkün oldugunu anlatan Kessler, kullanilan teknolojinin henüz tam anlamiyla kullanima hazir olmadigini, ancak eninde sonunda Alzheimer hastalarina, kendi hafiza hücrelerinin yerini alacak hafiza hücrelerinin nakledilmesinin mümkün olabilecegine isaret etti.

Alzheimer's Association adli örgütün bas tip ve bilim yetkilisi William Thies, bilimsel arastirmanin dergide yayimlanmasinin ardindan elektronik postayla yaptigi açiklamada arastirmanin Alzheimer hastaligiyla mücadele açisindan büyük önem tasidigini belirtti.

Thies yaptigi açiklamada, ''Bu, kesinlikle bizim en çok ihtiyaç duydugumu birinci derecede öneme sahip bir arastirma. Süphesiz ki Alzheimer hastalarinda görülen beyin hücresi ölümlerine neyin neden oldugunu ve neyin önledigini bilmek gelecekte gelistirilecek Azheimer tedavileri açisindan büyük bir öneme sahip'' ifadelerini kullandi.

İçerik Yanı Reklam 2