Gösterge tahvilin bilesik faizi dün Mayis 2010 dan bu yana en yüksek seviye olan yüzde 9.12 yi görünce, “faizde yeniden çift hane görülür mü” tartismasi basladi. Faizdeki yükselis, piyasa gözünde alim firsati..
Ortadogu’daki gerginlik ve petrol fiyatlarindaki yükselis, yatirimcinin risk istahini azalttikça Türkiye piyasalarindan çikis sürüyor. Bu, en çok tahvil piyasasinda hissedilmeye basladi. Gösterge tahvilin bilesik faizi dün spot piyasada Mayis 2010’dan bu yana en yüksek seviye olan yüzde 9.12’ye yükseldi. Gösterge tahvilin bilesik faizi dün spot kapanista yüzde 9.07, valörlüde ise yüzde 9.06’ydi.
Faizdeki yükselis, yeniden çift hanenin görülebilecegi tartismasini da beraberinde getirdi. Ancak tahvil/bono islemcileri ve ekonomistler, Merkez Bankasi faiz artirimi yapmadan gösterge tahvil faizinin yüzde 10’un üzerine çikmasinin zayif ihtimal oldugu görüsünde.
En Son mayista gördü
RBS Gelisen Avrupa ve Ortadogu Basekonomisti Timothy Ash, “Gösterge tahvil faizinde en son bu seviyeleri 2010 Mayis’inda görmüstük. O tarihlerde piyasa yil sonunda agresif faiz artirimi olacagini fiyatliyordu. Merkez Bankasi’nin daha sahin bir politika izlemesi gerekiyor. Bana kalirsa, politika faizinin 23 Mart’ta artirilmasi da olasilik dahilinde” dedi.
Faizde çift hanenin görülmesini olasi görmeyenler de var. JP Morgan Basekonomisti Yarkin Cebeci, “Gösterge tahvil faizinin çift haneyi görecegini düsünmüyorum. Çünkü bu kagit piyasada yeterince satis yedi, yabancilarin payi da gayet düsük” diye konustu.
Bazi ekonomistler ise, yükselisin alim firsati yarattigina dikkat çekiyor. HSBC Bank Stratejisti Fatih Keresteci, “Her ne kadar, seviye olarak risklerin önemli kismi fiyatlanmis olsa da TL ve TL cinsi yatirim araçlarina yönelik olumsuz seyrin sürmesi nedeniyle faizlerin daha da yükselme ihtimali mevcut. Ancak, çift haneye yaklasan bir gösterge bilesik faizin alim için uygun oldugunu düsünüyorum” dedi..
Kaynak : www.milliyet.com.tr