Ergenekon’da gazetecilerin tutuklanmasiyla ilgili yurtiçi ve yurtdisindan gelen elestirileri yanitlayan Basbakan, “Yargilama sürecinde yasanan elestirilerden, polemiklerden rahatsiziz” dedi..
Basbakan Recep Tayyip Erdogan, Ergenekon sorusturmasinda Milliyet muhabiri Nedim Sener’in de aralarinda bulundugu gazetecilerin tutuklanmasinin hükümeti elestirmelerinden ya da mesleklerini yapmasindan ötürü degil anayasal düzeni zorla degistirmeye kalkismak, silahli terör örgütüne üye olmak, cinsel istismar, nitelikli yagma gibi nedenlerden dolayi hapiste oldugunu söyledi.
Ak Parti grup toplantisinda gündeme iliskin açiklamalarda bulunan Erdogan, sunlari kaydetti:
28 SUBAT’TA DA BASLIK ATTILAR: Bazi gazetecilerin tutuklanmasiyla baslayan tartisma, belirli medya kuruluslari ve muhalefet partileri tarafindan hükümet aleyhine bir kampanyaya dönüstürülmek isteniyor. Siir okudugu için mahkûm olmus bir Basbakan olarak, ifade özgürlügünü canimiz pahasina savundugumuzu her firsatta belirttim. Simdi birileri çikip bizi özgürlük karsitiymis gibi konumlandirmaya çalisiyor. Bu gayretin içerisinde olanlarin 28 Subat’ta, onun öncesinde ve sonrasinda nasil basliklar attigini, köselerinde yazi yazanlarin nasil saldirida bulunduklarini biz çok iyi biliriz.
Allah’a sükür, bizim kendisini muhalefet partisi gibi konumlandiran medya ile mücadele edebilecek, kendimizi savunabilecek gücümüz var.
DURMAMIZ GEREKEN YERDEYIZ: Devam eden yargi süreci kendi mecrasinda yürümektedir. Yürütmenin degil, tamamen yarginin iradesi dahilinde gerçeklesmektedir. Hükümet durmasi gereken yerdedir.
ULUSLARARASI BASINA TEPKI: Bazi uluslararasi basin kuruluslari, Türkiye’de yasananlari anlamakta zorluk çektiklerini, rahatsizlik duyduklarini açikliyorlar. Dogrusu hukuk devleti anlayisini savunan, yarginin bagimsizligina vurgu yapan batililarin, konu Türkiye olunca anlama zorlugu çekmesini de biz yadirgiyoruz. Aslinda onlarin anlama zorlugu çekmesini mazur görmek gerekiyor. Çünkü o ülkelerde basin kuruluslari çetelerin tetikçiligini yapmiyor, darbelere çanak tutmuyor.
ÇARPISA ÇARPISA GELDIK: ‘Muhtar bile olamaz’ diyen medyayla çarpisa çarpisa iktidara geldik. Siyasi gücümüzü medyadan degil, sadece milletten aldik. Onun için ne kimseye minnet ederiz ne kimsenin vesayeti altina gireriz ne de bu tür yollara tenezzül eden muhalifleri susturmaya çalisiriz.
BIZI ELESTIRDIGI IÇIN HAPISTE DEGILLER: Hangi gazeteci hükümeti elestirdigi için bugün tutukludur? Hangi gazeteci basin faaliyetinden, gazeteci faaliyetinden dolayi tutukludur? Su an tutuklu ve hükümlü olarak cezaevlerinde meslegi gazeteci olarak kayda geçen 27 kisi var. Bu 27 kisiden bir tanesi bile gazetecilik faaliyetinden dolayi cezaevinde degil.
DERDIMIZ ADALET GEÇIKMESIN: Yargilamada asil olan adaletin gecikmeden tecelli etmesidir. Bizim dertli oldugumuz burasidir. Yani bu süreç uzamasin, bir an önce hemen dosyalar masaya getirilsin, ne yapilacaksa yapilsin, karar verilsin.
Bu sürecin uzamasini dogru bulmuyoruz. Yargilama sürecinde yasanan elestirilerden, polemiklerden rahatsiz oluyoruz. Gerilimden, kutuplasmadan, haksiz suçlamalardan en çok biz sikâyet ediyoruz ama kusura bakmayin, kimse bizden yürütme olarak çikip taraf tutmamizi, sürece müdahale etmemizi beklemesin. Ana muhalefet partisi liderinin söyledigi gibi, biz bu islerin avukatligini Silivri Cezaevi’nin kapisinda yapanlardan degiliz.
Gül, Birgit ile görüsecek
Cumhurbaskani Abdullah Gül, Ergenekon sorusturmasinda gazetecilerin tutuklanmasinin kamu vicdaninda yarattigi hassasiyet ve kamuoyunda olusan tepkiler üzerine bugün Basin Konseyi Baskani Orhan Birgit ile görüsecek. Görüsmede agirlikli olarak, son günlerde gazetecilerin tutuklanmalari ve genel olarak basin özgürlügü konusu üzerinde durulmasi bekleniyor.