Dördüncü operatör 4G ile yolda

Bakan Lütfi Elvan, 4G'yi yıl içinde vatandaşların hizmetine sunacaklarını belirterek, "2600 MHz bandında mevcut işletmecilerin yanında yeni bir işletmeciye yer açacağız" dedi.

 "4G sürecinin başlatılması" konulu basın toplantısında konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye'nin bilgi ve iletişim teknolojilerinde çağın gerisinde kalmayacağını söyledi.

Türkiye'nin geleceği için 4G yetkilendirmesi konusunu önemsediklerini belirten Elvan, "Teknolojiyi bir kez kaçırdınız mı hızına yetişmeniz mümkün değil" dedi.

Bundan sadece 15 yıl önce dünyanın sadece yüzde 4'ünün internete bağlandığını hatırlatan Elvan,  "Bugün 7,2 milyarlık dünya nüfusunun yüzde 43'ü internet kullanıcısıdır. Ve mobil abone sayısı ise 7 milyarı buluyor" bilgisini verdi.

Elvan, mobil telefonlardan internete bağlanan kullanıcı sayısının her geçen gün arttığına işaret ederek şunları kaydetti:

"Hem teknik hem de potansiyel olarak neredeyse GSM abonelerinin tamamı mobil genişbant imkanına sahip. Dolayısıyla  yakın bir zamanda mobil geniş bant kullanımı yüzde 100'e ulaşacak. İnternet altyapısı da buna izin verecek şekilde gelişmek zorunda. Hükümet olarak göreve geldiğimiz ilk günden bu yana bilişim altyapısına verdiğimiz önem de işte bundan kaynaklanıyor.

Keza hükümet olarak bu sektöre bu kadar büyük önem vermeseydik bugün bu alanda Avrupa'nın önde gelen ülkelerinden biri konumunda olamazdık. 2003 yılında yaklaşık 20.000 olan genişbant abone sayısı 41,2 milyona ulaşamazdı. 2003 yılında hiç bulunmayan fiber abone sayısı 1,5 milyon olamazdı. 2003 yılında 28 milyon olan mobil abone sayısı 72 milyona çıkamazdı. 2004 yılında kişi başına 56 dakika olan mobil telefonla aylık görüşme süresi 370 dakikaya yükselemezdi."

"4. nesil altyapısına kavuşmamız gerekiyor"

Lütfi Elvan, mobil kullanımda, sesli iletişimden veri iletişimine doğru hızlı bir eğilim bulunduğunu belirterek, "Halihazırda ülkemizde kullanılan mobil elektronik haberleşme teknolojileri (2G ve 3G) geçmişte tüketici beklentilerini olabildiğince karşıladı. Ancak, beklenti ve ihtiyaçlar artmaya başladı ve bu altyapılar yetersiz kalmaya başlamış durumdadır. Bu nedenle altyapımızı daha geliştirmemiz ve 4. nesil altyapısına kavuşmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

4G sistemlerin, halihazırda 3G ile ulaşılan veri hızını bütünleşik frekans sistemiyle onlarca kat artırdığını söyleyen Elvan, bu teknoloji ile video izlemek, TV izlemek ve veri indirmenin 3G'ye oranla çok daha kolay ve hızlı olacağını anlattı.

Bakanlığın 4. nesil (4G) mobil elektronik haberleşme teknolojisi olarak kabul edilen Long Term Evolution (LTE) teknolojisine geçiş için çalışmalara geçen yıl başladığını hatırlatan Elvan, "Sonuçta, ülkemiz için optimum faydanın sağlanacağı bir model ortaya kondu. Ayrıca, kullanım hakkı asgari değerleri belirlendi ve Bakanlar Kurulumuzun onayına sunuldu" diye konuştu.

"İhalede tüm firmaların azami ölçüde eşit şartlarda yarışmasını istiyoruz"

4G ihalesine ilişkin bilgiler veren Elvan, "Vereceğimiz yetkilendirme kapsamında 800, 900, 1800, 2100, 2600 MHz'den toplam 390 MHz'i mevcut 3 mobil işletmeci için ihale edeceğiz. İhalede şimdiye kadar verilen toplam frekansın iki katından fazlasını vermiş olacağız. 2600 MHz'den ise mevcut işletmecilerin yanında yeni bir işletmeciye de yer açacağız. Vereceğimiz frekansları teknoloji tarafsız olarak kullanılabilir hale getirmeyi planlıyoruz" ifadelerini kullandı.

Ar-Ge faaliyetlerinin desteklenmesi amacıyla 3G yetkilendirmelerinde Ar-Ge merkezi açma, Ar-Ge personeli istihdamı ve yerli tedarik gibi bazı şartlar getirdiklerini anımsatan Elvan, şöyle konuştu:

"4G'de de benzer Ar-Ge yükümlülüklerini geliştirerek devam ettireceğiz. Bu kapsamda mobil işletmecilerin kendi bünyelerindeki Ar-Ge'nin de gelişmesini destekleyeceğiz. İhalede tüm firmaların azami ölçüde eşit şartlarda yarışmasını istiyoruz. Bunun için de ihale sonunda tüm işletmelerimizin sahip oldukları band genişliklerinin azami ölçüde dengelenmesini amaçlıyoruz.

Bu maksatla bantlar arasında “cap”ler (azami alınabilecek frekans miktarı) koyarak, bant genişliği açısından bir işletmecinin diğerlerine göre çok avantajlı hale gelmesini önlenmeye çalıştık. Nüfusu 10 binin altında olan yerleşim yerlerinde 'Aktif Paylaşım' isteyerek, hem de ülke olarak kaynak israfının önlenmesi, hem de işletmelerimizin gereksiz yatırımının önüne geçilmesini hedefledik.

Yoğun yerleşimin olduğu yerlerde ise kule, enerji, yedek enerji, konteynır gibi “Pasif Altyapı”nın ortak kullanımını isteyerek maliyetlerin azaltılmasını amaçladık."

"3G'nin yükümlülükleri 2019 yılına kadar devam ediyor"

Elvan, 3G ve 4G yükümlülüklerinin beraberce değerlendirilmesi ile gereksiz ve çifte yatırımların engellenmesine gayret ettiklerinin altını çizerek, "Bununla neyi kastediyoruz? Bildiğiniz gibi 3G'nin yükümlülükleri 2019 yılına kadar devam ediyor. Ancak 4G hizmeti sunulan yerlerde ayrıca 3G hizmeti sunulması istenmeyecektir. Bununla birlikte belirli bir hizmet kalitesiyle 3G hizmet sunulması halinde de 4G yükümlülükleri aranmayacaktır" diye konuştu.

"Hizmetler vatandaşlarımıza uygun fiyatlarla sağlanmış olacak"

İhale bedeli konusuna da değinen Bakan Elvan, "Kamu bir kaynak kullandırıyor ve tabii ki buna bir bedel alması gerekiyor. Bu çerçevede yetkilendirmenin asgari değerlerinin belirlenebilmesi için bir ekip oluşturularak bilimsel bir çalışma yapıldı. Ve farklı modeller geliştirildi. Bu çalışmaların tamamı BTK tarafından yürütüldü" dedi.

Elvan devamla şunları aktardı:

"Yapılan çalışmaların sonunda Avrupa ülkelerinde yapılan 4G ihaleleri sonunda gerçekleşen frekans bazı bandındaki fiyatlar ve mobil işletmeci gelirleri, toplam yatırım, abone başına toplam gelir durumları, abone başına aylık ortalama görüşme süresi, mobil-geniş bans penetrasyon oranları gibi parametreler göz önünde bulundurularak en uygun model belirlenmiştir. İstiyoruz ki karar verdiğimiz, başlattığımız anda 3G de olduğu gibi hızlı bir şekilde yayılsın. Vatandaşımız çok kısa sürede bu teknolojik hizmete erişsin diye en az 3 firmanın olduğu rekabetçi bir pazar ortaya çıkaracağız. Ve bu hizmetler vatandaşlarımıza uygun fiyatlarla sağlanmış olacak."

"6 yıl içerisinde Türkiye nüfusunun en az yüzde 90'ı 4G kapsama alanı içine girmiş olacak"

Elvan, 4G ile ilgili takvimin belirledikleri çerçeve ve zamanlamada devam ettiğini aktararak, ihale ile ilgili iş ve işlemler konusunda BTK'yı görevlendirdiklerini yineledi. Elvan şunları kaydetti:

"BTK bu konuda bakanlığımız ile koordineli olarak çalışmalarına devam ediyor. Yetkilendirme ihalesini 3 ay içerisinde tamamlayarak, bu yıl içinde 4G hizmetlerini vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız. 4G şeffaf bir şekilde kamunun önünde gerçekleştirilecektir. Bu hizmetin sunumundan itibaren de, 6 yıl içerisinde Türkiye nüfusunun en az yüzde 90'ı, 8 yıl içerisinde de en az yüzde 95'i 4G kapsama alanı içine girmiş olacak. 3 yıl içerisinde de otoyollar ve yüksek hızlı tren hatlarının en az yüzde 99'u, 6 yıl içerisinde ise bölünmüş karayollarının en az yüzde 95'i kapsama alanı içine girecek."

Toplantıya, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Yahya Baş, Bakanlık Müsteşarı Feridun Bilgin ve Haberleşme Genel Müdürü Mustafa Koç da katıldı.

"Yükümlülükleri olmayacak"

Elvan, toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. İhale sürecine dördüncü operatörün katılımına ilişkin soruyu yanıtlayan Elvan, bu operatörün sadece 2600 frekansı için ihaleye girebileceğini ve bu operatörün diğer operatör gibi yükümlülüklerinin olmayacağını söyledi.

Fibere yönelik 2014 yılında bazı düzenlemelerin yapıldığını hatırlatan Elvan, ancak bu alanda sorunun tam manasıyla çözülmediğini bununla ilgili çalışmaların devam ettiğini, özellikle fiber altyapının ortak kullanımı konusunda çalışmaların sürdürüldüğünü aktardı.

Bakan Elvan, mümkün olduğu ölçüde daha düşük maliyetle ortak kullanım imkanlarını geliştirerek operatörlerin birbirleriyle daha fazla etkileşim içinde olmasını, birbirlerine daha fazla destek sağlamasını ve daha fazla yatırımla vatandaşa daha fazla imkanın sunulmasını amaçladıklarına işaret ederek, bugün itibariyle 240 bin kilometreyi geçen fiber altyapının 2015 yılından itibaren 4G ile birlikte bunun da hız kazanacağını ifade etti.

4G'nin vatandaşa sağlayacağı katkılar konusunda da bilgi veren Lütfi Elvan, şunları söyledi:

"Küresel mobil internet trafiği her yıl ikiye katlanıyor. Ülkemizde dünyadaki artışın da üzerinde bir artış gerçekleştiriliyor ki son 1 yıldaki artışımız yüzde 123. Bu önümüzdeki yıllarda da böyle devam edecek. 4G ile hızımız en az 10 katı olacak dedim ama 3G ile arasındaki farkı açıklarsam da daha iyi olacak. Bir otobanda 2 şerit olduğunu düşünün, bir şeritten otomobiller bir şeritten ağır taşıtlar geçmek zorunda, hiç kimse kimsenin şeridine geçemiyor. İşte bu uygulama 3G uygulamasıdır. Ses ve veri aktarımı ayrı ayrı kanallardan yapılmakta. Ama 4G'de bunun ikisi de mümkün. Burada trafik yoğunluklarında trafiği diğer kanala aktarmayı planlıyoruz. 4G'de farklı frekansları bütünleşik hale getirebiliyorsunuz, ses ve datayı birlikte aktarabiliyorsunuz. En az 10 kat hız demem, minimum hız. Bütünleşik frekans sisteminin devreye sokulmasıyla birlikte 50-60-100 kat artırma imkanınız var. "

Elvan, 4G'nin ekonomiye olan katkısına ilişkin de, "Geniş bant penetrasyonundaki yüzde 10'luk artış o ülkenin GSYH'sinde en az yüzde 1'lik artış sağlıyor. Geniş bant abonesindeki artış bir ülkenin büyümesine önemli ölçüde katkı sağlıyor. İlave her bin geniş bant kullanıcısı içinde sektörde 80 civarında yeni iş imkanı ortaya çıkıyor. 4G ile ortaya çıkan geniş bant penetrasyonuyla istihdam artırılacak, işsizlik aşağı çekilebilecek" ifadelerini kullandı.

4G ile birlikte makineler arası iletişimde (M2M) hızlı bir yaygınlaşmanın ortaya çıkacağını söyleyen Elvan, M2M'de şu an 1,5 milyon olan abone sayısını 2015'de 7 milyona çıkarmaya hedeflediklerini aktardı.

Lütfi Elvan, verilecek yetkilendirme kapsamında kullanılacak 800 MHz'lik frekansta şu an bazı televizyonların yayınların olduğunu anımsatarak, bununla ilgili gerekli görüşmelerin yapıldığını, bu yayınların 700 frekansına çekileceğini, bunun da televizyon yayıncıları için artı olacağını, bunun da kısa bir süre içinde gerçekleştirileceğini bildirdi.

"Bir operatörün sektörde hakim olmasını istemiyoruz"

Özellikle işletme açısından güçlü bir rekabet ortamı oluşmasını hedeflediklerine işaret eden Elvan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Yani belirli bir operatörün sektörde hakim olup, hem fiyat açısından hem diğer açılardan olumsuz yansımaları olmasını istemiyoruz. Sağlıklı ve güçlü bir rekabet ortamı olmasını istiyoruz. Bu nedenle bu çalışmamızda mevcut 900 ve 1800 frekanslarını kullanan operatörlerimizin mevcut durumlarını dikkate aldık. '900 frekansında bir işletmeci şunu geçemez, 1800 frekansında şu MHz'i geçemez' dedik. Bu dahilde istediği frekansı alma imkanına sahip."

4G döneminin baz istasyonları ve yerel yönetimleri ilgilendiren kısımları hakkında sorulan bir soruyu Elvan şöyle yanıtladı:

"Bu konuda dünyadaki uygulamalar neyse biz de onu uyguluyoruz, farklı bir şey uygulamıyoruz. Metropollerde zaman zaman sıkıntılar yaşanıyor ama özellikle pasif altyapı alanında operatörler ortak kullanım metodunu kullanacaklar, dolayısıyla geçmişte yaşanan sorunları bir nebze de olsa aşmış olacağız. Kırsal alana gelince orada da ilk kez yeni bir yaklaşım ortaya koyuyoruz. Nüfusu 10 binin altında olan yerleşim yerlerinin tamamında operatörleri, işletmecileri ortak baz istasyonu için mecbur bırakıyoruz. Böyle bir zorunluluk getiriyoruz."

Lütfi Elvan, 800 MHz bandında paylaşımın eşit olacağını 3 operatörün de eşit paylaşacağını belirterek, "Her bir bandın ayrı bir taban fiyatı olacak. Ve her bir bant ayrı ayrı ihaleye çıkacak. 2600  bandı içinde diğer bir operatör olacak. Diğer bantlar için olmayacak. 2600 için kapıyı dördüncü bir operatöre açıyoruz. Ve her bir bandın ihalesi sırayla gerçekleşecek" diye konuştu.

Türkiye'nin iletişim altyapısında yerli firmaların yer alması yönündeki soruyu Bakan Elvan şöyle yanıtladı:

"3G uygulamasına geçtiğimizde Ar-Ge yatırımlarında operatörlere zorunluluk getirmiştik. Aynı zorunluluğu yine Ar-Ge yatırımları için 4G ihalesi için de getiriyoruz. Ancak burada eğer işletmecinin kendi içindeki Ar-Ge birimleri varsa bunları da dahil edeceğiz, mevcut yükümlülükler devam edecek, bu yükümlülüklere ilave olarak aşağı yukarı 100 kişiden 250 kişiye kadar uzanan sayıda Ar-Ge faaliyetleri için istihdam sağlama imkanı zorunlu hale gelecek. Şu andaki zorunluluk 500 kişi, bir süreç içinde bu 750 kişiye çıkarılacak. Ancak işletmecinin kendi içindeki Ar-Ge birimleri de buna dahil edilecek."

Elvan aynı zamanda yerlilik oranları da getirildiğini dile getirerek, "Bu oranlara operatörler uymak zorunda olacaklar.  Piyasa koşulları içinde, yerli ürün miktarının bu yükümlülüğü karşılama noktasında yetersiz kalması durumunda, değişikliğe gidebileceğiz. Yerliliği teşvik etmek istiyoruz" dedi.

"4G ile birlikte IP tabanlı bir sisteme geçiyoruz"

Elvan, toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. 4G'nin video yayıncılığını yaygınlaştırması kapsamında hosting ücretinin artırılıp artırılmayacağı, buna ilişkin tedbir düşünülüp düşünülmediği yönündeki soruya Elvan şu yanıtı verdi:

"Özellikle vatandaşlarımıza yansıyan fiyatların son 2-3 yıldaki trendine bakıldığında fiyatların aşağı indiğini görürsünüz. Elbette haklı olarak ekstra bir maliyeti olacak ama bizim Bakanlık ve BTK olarak yaklaşımımız, mümkün olduğu ölçüde hem vatandaşın ihtiyacına cevap verecek nitelikte ve kalitede olması ve daha ucuz sunulması. Bu yönde tedbirleri elbette alacağız. Ama şunu da söylemem gerek, artık 4G ile birlikte IP tabanlı bir sisteme geçiyoruz. Bunun anlamı belirli bir süre sonra baz istasyonlarını kullanarak televizyon izleyebileceğiz. Dolayısıyla bu konuda gerekli altyapı ve desteği vereceğiz, fiyat konusu da en hassas olduğumuz konulardan biri. Güçlü bir rekabet ortamı oluşsun istiyoruz."

Elvan, numara taşınabilirliğinde Türkiye'nin rekabetçiliğine dikkati çekti.

Lütfi Elvan, "Fiber altyapıda Türk Telekom'dan izin almadan diğer firmalar yatırım yapamıyor, fiber konusunu düzeltmeyi düşünüyor musunuz? Belediyelere bakıldığında büyük sorun var, metroda artık telefonla görüşülmüyor, bu konuda bir adım atacakmısınız? ARGELA, ASELSAN ve NETAŞ'ın Haberleşme Sistemi Geliştirme (ULAK) Projesi'ndeki durum ne?" sorularını şöyle yanıtladı:

"Özellikle fiber altyapıdaki tıkanıklığın önünü nispeten açmaya çalıştık ama ciddi bir gelişme sağlanmadı. Ama biz bunun önünü sonuna kadar açacağız, fiber altyapı alanında da hızla yatırım yapılması, gözlerin ortak kullanımı konusunda mevcut dar boğazları açıcı tedbirleri alacağız. ASELSAN konusunda ben kendim gidip incelemelerde bulundum, ASELSAN yoğun şekilde çalışıyor, bizim arzumuz 4G uygulamalarına geçmeden baz istasyonlarının tamamlanması. Bu ASELSAN'ın hızıyla da ilgili bir şey. Sadece baz istasyonları için ASELSAN'ı bekleme durumumuz söz konusu olamazdı ancak aşağı yukarı 1,5-2 yıldan beri ASELSAN'ı uyarıyoruz daha hızlı hareket etmelerini istedik ve istiyoruz. Metrolardaki telefonların çekmemesi konusu bana yeni intikal eden bir konu. Bana gelen not belediyenin yüksek fiyat istediği yönünde, bu konuda ne gerekiyorsa yaparız."

Bakan Elvan, Kars-Tiflis-Bakü demiryolunun ne zaman biteceğine ilişkin soru üzerine, projenin 2015 sonu itibariyle tamamlanacağını, Türkiye'deki tünel çalışmalarının tamamen bittiğini söyledi.

Baz istasyonlarına yönelik frekans kullanım ücretlerinde bir revizyon planlanıp planlanmadığını sorusunu ise Elvan, "Fiyatları aşağı çekecek bir mekanizmayı oluşturacağız" diye cevaplandırdı.

CEO'lar 4G yol haritasından memnun

Sektör paydaşları, Bakan Elvan'ın katılımıyla düzenlenen "4G sürecinin başlatılması" konulu basın toplantısının ardından AA muhabirlerinin sorularını yanıtladı.

Turkcell Genel Müdür Vekili Kuruöz ise, 4G ihale sürecinin bir an önce başlaması gerektiğini uzun süredir söylediklerini, bu adımın Türkiye'nin geleceğine hizmet edeceğini söyledi.

Süreçte emeği geçen idarecilere teşekkür eden Kuruöz, "Sektörün önü açıldı, yol haritamız belli hale geldi. 4G ile telekomünikasyon sektörü yeni bir ivme kazanacak. Bu ülkenin büyümesinde büyük bir itici güç olacak. Bireylerden kurumlara kadar hepimizin hayatı da zenginleşecek ve teknolojik anlamda önümüzde yeni ufuklar açılacak. O yüzden çok heyecanlıyız" ifadelerini kullandı.

Bakan Elvan'ın ihale sürecine ilişkin açıklamalarını olumlu karşıladıklarını dile getiren Kuruöz, "Detayların da ortaya çıkması lazım. O detayları gördüğümüzde yorumları yapacağız. Ama data trafiğinin arttığı bir dönemde biz operatörlerin ihtiyaç duyduğu frekansların bize tahsil ediliyor olması beni son derece mutlu etti. Rekabetin de önünün açılması her zaman iyi. Biz zaten rekabetle büyüyen bir şirketiz. Rekabeti destekliyoruz" diye konuştu.

2600 bandı için 4. operatöre yeşil ışık yakılmasına ilişkin ise Kuruöz, "Biz gücümüzü rekabetten, inovasyondan ve bu teknolojik yatırımdan alıyoruz. Rekabetten de her zaman mutluluk duyuyoruz. Yeni gelecek oyuncuya da başarılar diliyoruz" değerlendirmesini yaptı.

"Video izleme ve paylaşma konusunda önemli bir kalite artışı yaşanacak"

Vodafone Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Gökhan Öğüt de, mayıs ayında yapılacak ihalenin ardından 2016 başında tüm Türkiye'yi 4g ile tanıştıracaklarını, heyecan duyduklarını söyledi.

Türkiye'nin dijital dönüşüm atılımında yeni bir döneme girdiğini aktaran Öğüt, "Abonelerimize 1990'lardan beri kurduğumuz  GSM şebekelerinden çok daha farklı bir şebeke, çok daha farklı bir iletişim sunuyor olacağız. Artık ses, mesajlaşma ve internet hizmetini tek bir şebeke üzerinden, 4G şebekesi üzerinden vererek  çok daha iyi bir deneyim ve bunları aynı anda deneyimleme imkanı da veriyor olacağız" diye konuştu.

Video izleme ve paylaşma konusunda önemli bir kalite artışı görüleceğini anlatan Öğüt, "Artık HD ve 4K gibi çok daha kaliteli video deneyimini abonelerimiz hem kendi akıllı telefonlarından deneyimleyebiliyor olacaklar hem de aslında akıllı telefonlarını kullanarak çok yüksek kalitede çekimler yaparak bunu bir anda internete yükleyip bir anda yayıncılık işine de girmiş olacaklar" dedi.

"Artan rekabetle azalmayan yatırım miktarları arasındaki dengeyi iyi kurmak lazım"

Açıklanan yetkilendirme takvimi ve modelinden memnun olduklarını söyleyen Öğüt, "Genel hatlarıyla sayın bakanımızın dile getirdiği tüm operatörlere eşit mesafede, adil ve şeffaf bir süreç olacağını söylemesi ve bu yönde alınan kararlar bizim açımızdan son derece mutluluk verici" dedi.

2600 bandında 4. operatöre açık kapı bırakılmasını nasıl değerlendirdiği sorulan Öğüt, "4. operatör için bir teklif verilip verilmeyeceğini bekleyip göreceğiz. Sonuçta zaten rekabetin yüksek olduğu bir sektördeyiz. Rekabet bizim için önemli. Ancak yatırım konusundaki yükümlülüklerle de yatırımın paylaşılması konusunun da dengelenmesi gerekiyor. Artan rekabetle azalmayan yatırım miktarları arasındaki dengeyi iyi kurmak lazım" değerlendirmesini yaptı.

Türkiye'de her iki kişiden birinin akıllı telefon kullandığını belirten Öğüt, 4G uyumlu telefonların da her 20 aboneden birinde (yüzde 5) bulunduğunu söyledi. Öğüt, 4G uyumlu telefon sayısında artış kaydedilmesi için yaptıkları kampanyalara değinerek, şunları kaydetti:

" 4G hizmetlerinin başlayacağı 2016 başında tüm vatandaşlarımızın bundan faydalanabilmesi için4G uyumlu akıllı telefona sahip olmaları gerekiyor. Bu konuda biz çalışmalarımıza 2 yıldır devam ediyoruz. Öncelikle 4G uyumlu akıllı telefon kampanyalarımızı hızlandırdık. 2014 yılı içinde ilk operatör markalı telefonu Türkiye'de üreterek daha uygun fiyatlarla abonelerimize sunmaya çalıştık. Amacımız bu yüzde 5 oranının hızla artması…"

"Türkiye'de faaliyet gösteren 3 GSM operatörünün başarılı işler çıkardığına inanıyorum"

Türk Telekom CEO'su Rami Aslan da, 4G ihale sürecine ilişkin olarak açıklanan yol haritasından memnun olduklarını kaydetti.

Türk Telekom'un 4 yıldır 4G için yoğun bir altyapı çalışması gerçekleştirdiğini söyleyen Aslan, 81 ili binlerce kilometrelik fiber optik ağ ile birbirlerine bağladıklarını anlattı.

Operatörlerin ürün ve hizmetlerini 4G ile uyumlu olarak dizayn etmeye başladığını aktaran Aslan, M2M (makineler arası) teknolojilerinde büyük gelişmeler yaşanacağını söyledi.

4G'nin Türkiye'de teknolojik dönüşüme ivme kazandıracağını belirten Aslan, 2600 bandı için açıklanan 4. operatöre ilişkin, "Türkiye'de faaliyet gösteren 3 GSM operatörünün başarılı işler çıkardığına inanıyorum. Ama tabii ki bir teklif durumu olabilir. Bu, detayların açıklanmasıyla şartlara göre belli olacaktır. Bekleyip neler olacağını göreceğiz" değerlendirmesini yaptı.

Muhabir: Musab Turan, Eda Fatma Topçu

Yorum

e-Mail adresiniz yayınlanmayacaktır. Lütfen * işaretli alanları doldurunuz.

*

İçerik Yanı Reklam 1