Mısır'da 25 Ocak devriminin 4. yıl dönümünden bir gün sonra, devrik lider Hüsnü Mübarek'in oğulları Alaa ve Cemal'in de tahliyesiyle hapishanede Mübarek ailesinden kimse kalmadı.
Birçok Arap ülkesinde yaşanan ve Mısır'ın da etkilendiği halk devrimlerinin ardından, "yolsuzluk ve göstericileri öldürmek" gibi çeşitli suçlamalarla yargılanan Mübarek ve ailesi, özellikle Temmuz 2013'teki darbenin ardından üst üste verilen "beraat, zaman aşımı ve yargılanamama" gibi kararlarla tek tek serbest bırakıldı.
Kahire Ceza Mahkemesi, 29 Kasım 2014'te Mübarek hakkında, "haksız kazanç sağlama ile rüşvet" suçlarının yöneltildiği davanın zaman aşımına uğradığına, "İsrail'e doğalgaz ihracatı"na ilişkin davada beraatine ve "25 Ocak 2011 Devrimi sırasında göstericileri öldürmek" iddiasıyla ise "hakkında dava açılamayacağına" karar verdi.
Aynı mahkeme 13 Ocak'ta Mübarek'in "Başkanlık Sarayı" olarak bilinen, "yolsuzluk davasında", verilen 3 yıl ağırlaştırılmış hapis cezasına yaptığı itirazı kabul ederek, Mübarek'in yeniden yargılanmasına hükmetti.
Böylelikle Nisan 2011'den beri içeride bulunan ve bu sürenin çoğunu hastanede geçiren Mübarek, fiilen serbest kalmış oldu. Mahkemenin, "toplumda infial oluşturmaması için bu durumu resmi olarak açıklamadığı" savunuluyor. Mübarek'in yeniden yargılanacağı tarih ve mahkemeye ilişkin henüz açıklama yapılmadı.
Mübarek'in avukatı Ferid ed-Dib de şu anda "müvekkilinin bir mahkum veya tutuklu olarak değil, kendi arzusu doğrultusunda" hastanede kaldığını, başka herhangi bir davadan ötürü mahkumiyeti bulunmadığını ifade etti. Dib, müvekkilinin zaten Temyiz Mahkemesinin kararından bir hafta önce 3 yıllık hapis süresini tamamladığını, böylelikle "Başkanlık Sarayı" davasında verilen cezanın dolmuş olduğunu söyledi.
Suzan Mübarek
Mübarek'in eşi Suzan Mübarek ise 13 Mayıs 2011'de "mali yolsuzluk"tan tutuklandıktan kısa bir süre sonra serbest kaldı.
Adalet Bakanlığı'na bağlı "Haksız Kazanç Birimi", 16 Mayıs 2011'de yayımladığı yazılı açıklamada, Suzan Mübarek'in Mısır'daki mal varlıklarından vazgeçmesiyle yurt içi ve yurt dışındaki banka hesaplarının açıklanmasını kabul etmesi nedeniyle serbest bırakıldığını bildirmişti.
Açıklamada, Suzan Mübarek'in, Mısır'daki 2 banka hesabında bulunan 24 milyon cuneyh (Yaklaşık 3,3 milyon dolar) ve ülke içindeki mal varlığını hazineye devretmeyi vaat ettiği kaydedilmişti.
Alaa ve Cemal Mübarek
Kahire Ceza Mahkemesi, 29 Kasım 2014'te Mübarek'in oğulları Alaa ve Cemal'in yargılandığı "haksız kazanç sağlama ve rüşvet" davasının zaman aşımına uğradığına hükmetti, 22 Ocak'ta ise "denetimli serbestlik" tedbiri uygulayarak tahliye kararı aldı.
Alaa ve Cemal'in bugün serbest bırakılmasıyla Mısır'daki 25 Ocak halk devriminin dördüncü yıl dönümünden bir gün sonra Mübarek ailesinden hapiste kimse kalmadı.
Eski rejimin önemli isimlerinden hapishanede kalan tek isim ise Mübarek döneminin son İçişleri Bakanı Habib el-Adli oldu. "Göstericileri öldürülmesi" davasında beraat kararı verilen Adli'nin, hakkındaki 2 dava devam ediyor.
Muhabir: Islam Tawfik Farouk FouadF Fouad, Ayşe Sümeyra Aydoğdu