Çagin Vebasi

Her 8-10 kadindan birinde görülüyor.

Adana'da 8 Mart Dünya Kadinlar Günü'nde kadinlar 'Meme kanseri' konusunda bilgilendirildi. Çukurova Üniversitesi Tip Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Doç. Dr. Cem Kaan Parsak, kanserin özellikle de meme kanserinin çagin vebasi oldugunu belirtirken, her 8 -10 kadindan birinde meme kanseri görüldügüne dikkat çekti.

Adana Tabip Odasi'nca gerçeklestirilen "Meme Kanseri" konulu konferans öncesi kadinlara karanfil verilerek kadinlar günleri kutlandi. Konferansin açilis konusmasini yapan Adana Tabip Odasi Yönetim Kurulu Üyesi Çukurova Üniversitesi Tip Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Doç. Dr. Cem Kaan Parsak, ülkemizde her gün binlerce kadinin erkegi tarafindan siddete maruz kaldigini, kadina siddetin ciddi boyutlarda oldugunu söyledi.

'SIDDET UYGULAYAN ERKEKLERIN BENIM GÖZÜMDE DEGERI YOK'
Birçok kadinin ugradigi bu siddeti en yakin arkadasina, kardesine bile söyleyemedigini, kendi iç dünyasiyla paylastigini ifade eden Doç.Dr. Parsak, "Erkeklerle ilgili çok fazla yorumlar yapiliyor. Kadina siddet uygulayan erkeklere ben tek cümle bile sarf etmek istemiyorum. Benim gözümde hiç degerleri yok. Onlarla ilgili düsünceleri sizlerin takdirine birakiyorum" dedi.

'EN ÇOK ARTAN KANSER TÜRÜ MEME MANSERI'
Doç.Dr. Parsak, kadinlara meme kanseriyle ilgili bilgiler verdi. 1700-1800'lü yilarda milyonlarca insanin veba hastaligindan öldügünü günümüzde ise çagin vebasinin kanser olduguna dikkat çeken Doç.Dr. Parsak, "Maalesef son 50 yildir enfeksiyon hastaliklarinda ciddi bir gerileme olurken kanser de artis var. Onun için kanser özellikle de meme kanseri çagin vebasi. Son 15-20 yilda dünyada en çok artan kanser türü meme kanseridir. Dünyada her 8-10 kadindan biri meme kanseri. Meme kanseri çok güncel ve en önemli kanser grubunu olusturmaktadir" dedi.

'8 KADINDAN BIRINDE MEME KANSERI GÖRÜLMEKTE'
Çukurova Üniversitesi Tip Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Doç. Dr. Gürhan Sakman da, memenin kadini, anneyi simgeledigini ve geçmisten günümüze kadar güzellikleriyle, dertleriyle, çareleriyle gündemde kaldigini söyledi. Memenin yapisini gösteren bir slayt sunum yapan Doç.Dr. Sakman, " Normal vücut hücreleri sistemli bir sekilde büyür, bölünür, ölürken kanser hücreleri maalesef kontrolsüz bir sekilde büyüyor, bölünmeye devam ediyor ve sonuçta da daha baska organlara giderek o organi da hasta ediyor. Meme kanseri deyince anormal hücre kümelerinin memede gelismesidir. Her 4 kadindan biri meme sikâyeti ile doktora basvurur. Bu kadinlarin yüzde 80'inde iyi huylu bir meme hastaligi vardir. Yüzde 20 hasta meme kanseridir. Meme kanserleri, kadinlarda görülen bütün kanserlerin yüzde 30'unu, kansere bagli ölümlerin yüzde 20'sini olusturmaktadir. Günümüzde 8 kadindan birinde meme kanseri görülmektedir" dedi.

ÇOCUK SAHIBI OLMAMAK BILE RISK
Meme kanserinde kesin risk faktörlerinin bilinmedigini ifade eden Doç.Dr. Sakman, risk faktörlerini ve meme kanserinden korunmanin yolarini da söyle anrlatti:

"Bilinen risk faktörleri, tüm meme kanserlilerin yüzde 20'sinde bahis konusudur. Östrojen, genetik, çocuk sahibi olmamak, emzirmeme, beslenme, alkol, isin (Radyasyon), fiziksel aktivite azligidir. Korunmada alinabilecek önlemler ise, az yagli gidalar ve selenyumdan zengin gidalarla beslenmek lazim. A, C vitaminleri alinmali. Alkol aliminin kisitlanmasi, fiziksel aktiviteyi menars öncesine alip menarsi geciktirme, ilk dogumun erken yasta yapilmasi, dogum kontrol ilaçlarinin ilk dogumdan önce kullanilmamasi, menapoz sonrasi gerekmedikçe hormon tedavisi uygulanmamasidir."

'DOKTORA GIDIN'
Agri, kitle ve meme basi akintisi sikâyetleri olanlarin hemen doktora gitmesi uyarisinda da bulunan Doç.Dr. Sakman, memedeki kitlelerin yüzde 80'nin, kisinin kendisi tarafindan tesadüfen ya da kendi kendine meme muayenesinde kesfedildigini belirtti.

 

İçerik Yanı Reklam 1