BM müdahalenin önünü açti

Kaddafi muhaliflerine Acimayacagim derken, BM Güvenlik Konseyi 10 evet , 5 çekimser le Libya tasarisini kabul etti. Libya hava sahasi uçusa yasak bölge ilan edildi. Italya üslerini açtigini duyurdu. 6. Filosu Akdeniz de tetikte. El Cezire televizyonu da operasyonun birkaç saat içinde baslayacagini duyurdu

BM Güvenlik Konseyi, Libya'da sivilleri koruma amaciyla uçusa yasak bölge olusturulmasina yetki veren, Libya'da derhal ateskes saglanmasi çagrisinda bulunan ve rejime yönelik yaptirimlarin daha da sikilastirilmasini ve genisletilmesini öngören karar tasarisini kabul etti

15 üyeli Güvenlik Konseyi, Ingiltere, Fransa ve Lübnan tarafindan hazirlanan karar tasarisini, 10 üyenin ''evet'' ve 5 üyenin ''çekimser'' oylariyla kabul etti. Karar tasarisina, Konsey'in daimi üyelerinden Rusya ve Çin ile birlikte geçici üyeler Almanya, Hindistan ve Brezilya çekimser oy verdi.

Konsey'in dönem baskani Çin'in baskanlik ettigi toplantiya, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un New York disinda olmasi nedeniyle yardimcisi Asha-Rose Migiro katildi. Toplantida Fransa'yi da Fransiz Disisleri Bakani Alain Juppe temsil etti. Juppe, oylamanin öncesinde yaptigi konusmada, Libya'da zamanin çok az kaldigini, geçen her saatinin Libya'daki sivillerin aleyhine isledigini belirterek, Konsey'den karar tasarisini kabul etmesini istedi.

OPERASYONA SAATLER KALDI

Libya'ya müdahale an meselesi... El Cezire televizyonu operasyonun bir kaç saat içinde baslayacagini duyurdu. El Cezire televizyonu Fransa'nin operasyona katilacagini duyurdu. ABD, Ingiltere ve Fransa karar dogrultusunda Libya'ya birkaç saat içinde hava harekati yapilmasini bekliyor.

FRANSA, ASKERI OPERASYONA KATILACAK

BM Güvenlik Konseyi'nin Libya'da uçusa yasak bölge uygulanmasina yetki veren kararinin ardindan Fransa, Libya'ya yönelik uluslararasi askeri operasyona katilacagini bildirdi. Hükümet sözcüsü Francois Baroin, RTL televizyon kanalina yaptigi açiklamada, ülkesinin, Libya'daki Muammer Kaddafi güçlerine yönelik uluslararasi askeri operasyonda yer alacagini ifade ederek, ''hava operasyonu çok kisa zamanda, birkaç saat içinde baslayabilir''dedi. Baroin, ''hava operasyonunun, Libya hava sahasini isgal anlamina gelmeyecegini, sadece Libya halkini korumak ve acilarina son vermeyi amaçladigini'' ifade etti.

INGILTERE "IHTIYATLI"

BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) Libya'da uçusa yasak bölge uygulanmasina yetki veren kararinin ardindan Ingiltere Basbakanliginin, bu ülkeye uçaklarini birkaç saat içinde gönderebilecegi konusuna ihtiyatli yaklastigi bildiriliyor. Ingiliz yayin kurulusu BBC, Basbakanligin "Ingiliz uçaklarinin birkaç saat içinde Libya'da olabilecegi" yönündeki görüsler konusunda ihtiyatli oldugunu kaydediyor. Ingiliz kabinesinin konuya iliskin görüsmelerini sürdürdügü belirtilirken, Basbakan David Cameron'in bugün parlamentoda açiklama yapmasi bekleniyor. Ingiltere Disisleri Bakani William Hague de BMGK'nin kararinin ardindan yaptigi açiklamada, "Bu karar, acil ateskes ve siddete son verme çagrisidir" dedi.

Bu arada Ingiliz Times gazetesi, bugün mansetten verdigi haberde ABD'nin, Fransa ve Ingiltere ile birlikte Libya'ya yönelik askeri operasyona hazir oldugunu yazdi.

SEYFÜLISLAM: LIBYA BM KARARINDAN KORKMUYOR

Libya lideri Muammer Kaddafi'nin oglu Seyfülislam Kaddafi, Libya'nin BM Güvenlik Konseyi'nin, Libya üzerinde uçusa yasak bölge uygulanmasina yetki veren kararinin ardindan yaptigi açiklamada, ülkesinin BM kararindan korkmadigini söyledi. Al Arabiya televizyonunun bugünkü haberinde, Seyfülislam'in açiklamasindan alinti yapildi, ancak konusmanin nerede ve ne zaman yapildigina iliskin bilgi verilmedi.

Libya Savunma Bakanligindan yapilan açiklamalarda, Libya'ya yönelik bir askeri müdahaleye karsi, derhal Libya sinirlari disini da içine alacak sekilde misillemede bulunulacagi bildiriliyor.

LIBYA, HAVA SAHASINI KAPATTI

Avrupa hava trafigi kontrolü örgütü Eurocontrol, Libya'nin hava sahasini her türlü uçus trafigine kapattigini bildirdi. 39 Avrupa ülkesinde hava trafigini izlemek amaciyla 1960'da kurulan Eurocontrol'den yapilan açiklamada, Maltali yetkililerden, Trablus hava trafigi kontrolünün, "yeni bir emre kadar" Libya hava sahasini trafige kapattigi yolunda bilgi alindigi belirtildi.

KARARIN IÇERIGI

Kararda, Libyali yetkililerin Konsey'in 26 Subat'ta aldigi 1970 sayili karara uymamasindan üzüntü duydugu, Libya'daki durumun, uluslararasi baris ve güvenlige karsi bir tehdit oldugu vurgulaniyor ve BM Ana Sözlesmesinin (BM Sarti) 7. Bölümü çerçevesinde hareket edildigi bildiriliyor.

Libya'nin egemenligine, bagimsizligina, toprak bütünlügüne ve ulusal birligine saygi duyuldugu ifade edilen Konsey kararinda, Libya'da derhal bir ateskesin saglanmasi, siddetin ve sivillere yönelik tüm saldirilarin sona erdirilmesi talep ediliyor. Kararda, Libyali yetkililerden, uluslararasi hukuk kapsamindaki tüm yükümlülüklerini yerine getirmeleri, sivilleri korumak için tüm gerekli önlemleri almalari ve insani yardimin hizli ve engelsiz bir sekilde ülkeye ulasmasini saglamalari isteniyor.

Kararin ''sivillerin korunmasi'' bölümünde, ''BM'ye üye tüm ülkelere, BM Genel Sekreteri ile isbirligi halinde olmak kaydiyla Bingazi'de yasayan siviller dahil Libya'da saldiri tehdidi altinda olan sivilleri korumak üzere, Libya'nin hiçbir yerinde, herhangi sekilde bir yabanci isgalci güç olusturmadan, gerekli tüm önlemleri almalari yetkisi'' veriliyor. Bu kapsamda Arap Birligi'nin oynayacagi önemli rolün altini çizen kararda, Arap Birligi ülkelerinin yukarida belirtilen yetki kullaniminda diger üye ülkelerle isbirligi yapmalari da talep ediliyor.

Kararin ''uçusa yasak bölge olusturulmasi'' bölümünde, Libya hava sahasinda, insani yardim amaçli ve yabanci devletlerin vatandaslarinin ülkeden tahliye edilmesi amaciyla yapilan uçuslar disindaki tüm uçuslarin yasaklanmasi isteniyor. Bu kapsamda karar, BM'ye üye ülkelere, BM Genel Sekreteri ve Arap Birligi Genel Sekreteri'ne haber vermeleri kaydiyla ve onlarla esgüdüm halinde, uçusa yasak bölgenin uygulanmasini saglama amaciyla kendi baslarina ya da bölgesel kuruluslar ve düzenlemeler çerçevesinde hareket ederek gerekli tüm önlemleri alma yetkisi de veriyor.

Kararin ''silah ambargosunun uygulanmasi'' bölümünde Konsey'in 26 Subat'ta aldigi ve Libya'ya yaptirimlar getiren 1970 sayili kararinin 11. paragrafinin su sekilde degistirildigi belirtiliyor:

''Konsey, özellikle bölge ülkeleri olmak üzere BM'ye üye tüm ülkeleri, Libya'ya yönelik silah ambargosunun siki bir sekilde uygulanmasi amaciyla limanlar ve havaalanlari da dahil olmak üzere kendi topraklarinda, açik denizlerde Libya'ya giden ve Libya'dan gelen gemileri ve uçaklari, bu araçlarin silah, mühimmat ya da silahli parali asker tasidiklarina dair haber edinmeleri durumunda denetlemeye çagirmakta ve üye ülkelere bu denetimi yapmak için gerekli önlemleri alma yetkisi vermektedir.'' Bu kapsamda karar, üye ülkelerden, BM Genel Sekreterini ve BM Güvenlik Konseyi'nin kurdugu Yaptirim Komitesini bilgilendirmelerini de öngörüyor. Kararda, Libya'ya hala yabanci parali asker gönderilmesinden de üzüntü duyuldugu ifade edilerek tüm üye ülkelerden, bu tür parali askerlerin Libya'ya gönderilmesini önlemeleri isteniyor.

Kararin ''uçuslara yasak getirilmesi'' bölümünde, BM'ye üye ülkelerin, Libya'ya ait tüm uçaklarin (ticari uçaklar dahil), bu uçaklarda yasaklanan herhangi bir kargonun bulundugu yönünde elde bilgi olmasi durumunda ya da uçaklar önceden BM Yaptirim Komitesinden izin almamissa, kendi sahalarindan kalkmalarina, inmelerine ya da havasahalari üzerinde uçmalarina izin vermemeleri de yer aliyor.
       
YAPTIRIMLARIN SIKILASTIRILMASI VE GENISLETILMESI

Kararda, Kaddafi ve yakin çevresine getirilen mal varliginin dondurulmasina yönelik yaptirimlar hem genisletilip, hem daha da sikilastirilirken, bu dondurulan malvarliklarinin daha sonra Libya halkinin yararina kullanilabilecegi yönünde bir ifade de yer aliyor. Ayrica Libya ile is yapan vatandaslari olan ülkelerden de dikkatli davranmalari isteniyor.

Bu kapsamda kararin ekinde, mal varliginin dondurulmasi ve seyahat yasagi getirilmesi öngörülen yeni Libyali kisi ve kurumlarin listesi de yer aliyor. Buna göre, Libya'nin Çad Büyükelçisi Kuren Salih Kuren El Kaddafi'ye ve Güney Libya'da bulunan Ghat kentinin valisi Albay Amid Huseyin El Kuni'ye seyahat yasagi getiriliyor.

Ayrica yine kararin ekinde bulunan Libya Ulusal Petrol Sirketi ve Libya Merkez Bankasi'nin da Kaddafi ile olan baglantilari nedeniyle malvarliklarinin dondurulmasi öngörülüyor.

Listede Libya Ulusal Petrol Sirketi ve Libya Merkez Bankasi disinda, ''kurum'' olarak Libya Yatirim Kurumu, Libya Dis Bankasi (Libyan Foreign Bank) ve Libya Afrika Yatirim Portföyü de bulunuyor ve bu kurumlarin da malvarliklari yine Kaddafi'nin kontrolünde olmalari nedeniyle donduruluyor.

Kisi olarak da Libya Dis Güvenlik Örgütü Baskani Abu Zayd Umar Dorda, Savunma Bakani Tümgeneral Abu Bakr Yunis Jabir, Altyapi Hizmetleri Sekreteri Matuk Muhammed Matuk, Kaddafi'nin ogullari Muhammed Muammer Kaddafi, Saif El-Arab Kaddafi ve yine Kaddafi'nin oglu (Özel Kuvvetler Komutani) Saadi Kaddafi ile Askeri Istihbarat Baskani Albay Abdullah El-Senusi olmak üzere 7 kisinin daha malvarliklari donduruluyor.

Kararda, BM Genel Sekreterinden, daha önce alinan 1970 sayili kararla olusturulan Yaptirim Komitesinden farkli olarak, 1 yillik süreyle görev yapacak bir uzmanlar grubu olusturmasi da isteniyor. Komite ve uzmanlar grubu, bu kararin uygulanmasini takip ederek rapor hazirlayacaklar.
 
LIBYA KARARA TEPKILI

Libya Disisleri Bakan Yardimcisi Halid Kaym, AFP'ye yaptigi açiklamada, karar tasarisini elestirdi, bu karar tasarisinin, Libya'nin "ulusal birligini hedef aldigini" ve "Libyalilari birbirlerini öldürmeye tesvik eden" bir tasari oldugunu savundu.Kaym, komplo olarak niteledigi karar tasarisinin, "Fransa, Ingiltere ve ABD gibi ülkelerin Libya'yi bölmeyi amaçlayan bir istegi yansittigini" iddia etti. Bu arada Kaym, Trablus'ta düzenledigi bir basin toplantisinda, "Ateskese haziriz ama ateskesi uygulamaya koymak için belirli bir muhatapla görüsmek istiyoruz" dedi. Libyali yetkililerin BM'nin Libya temsilcisi Ürdünlü Abdül Ilah Katip ile görüstügünü ifade eden Kaym, "Kendisine ateskesin uygulanmasi konusunda mesru sorular yöneltik" diye konustu.

CNN: KADDAFI TAKTIK DEGISTIRDI

Libya'nin baskenti Trablus'ta görevli CNN muhabiri Nic Robertson, yaptigi açiklamada, "Kaddafi'nin ogullarindan Seyfülislam telefon etti, Kaddafi rejiminin Bingazi ile ilgili taktik degistirdigini ve Kaddafi'ye bagli birliklerin Bingazi'ye saldirmayip kentin etrafinda mevzilenecegini bildirdi" dedi. Robertson açiklamasinda, "Seyfülislam taktik degisikliginin nedeninin 'insani' oldugunu belirtti, amacin Kaddafi birliklerinin kentte sikismis olan ve olup bitecek olanlardan korkan insanlarin sehirden tahliyesine yardim etmek oldugunu söyledi" diye konustu.

OBAMA, SARKOZY VE CAMERON ILE GÖRÜSTÜ

ABD Baskani Barack Obama, dün aksam Fransiz mevkidasi Nicolas Sarkozy ve Ingiliz Basbakani David Cameron ile Libya'ya iliskin bir strateji konusunda karar kilmak için ayri ayri telefonda görüstügü bildirildi. Obama, yaptigi yazili açiklamada, Sarkozy ve Cameron'un Libya rejiminin BM Güvenlik Konseyi'nin kararinin içerigine hemen uymasi, sivil halka karsi siddetin son bulmasi gerektigi konusunda hemfikir olduklarini belirtti.

ABD'LI 3 SENATÖR

ABD'de önemli nüfusa sahip olan 3 senatör, yayimladiklari ortak yazili açiklamada, BM kararinin "bir an önce uygulamaya" konulmasini istedi. Cumhuriyetçi John McCain, Bagimsiz Joe Lieberman ve Demokrat John Kerry, Libya hava sahasinda uçusa yasak bölge olusturulmasina ve Libyali sivilleri Kaddafi birliklerinin saldirilarina karsi korumaya yönelik önemlerin bir an önce alinmasini istedi. Ingiliz Disisleri Bakani William Hague ise BM kararinin "Libya'da daha fazla kan dökülmesini önlemek" amaciyla alindigini belirtti.

AB BM KARARINI "HEMEN UYGULAMAYA" HAZIR

Yayimladiklari yazili açiklamada, BM kararini memnuniyet ile karsiladiklarini bildiren Avrupa Birligi (AB) Dönem Baskani Herman Van Rompuy ile AB Disisleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, AB'nin, kendi imkanlari dahilinde, kararin içerigini "hemen uygulamaya" koymaya hazir oldugunu kaydetti.

NATO BM'NIN KARARINI BUGÜN GÖRÜSECEK

NATO'ya üye 28 ülkenin temsilcisi, BM Güvenlik Konseyi'nin Libya'da sivilleri koruma amaciyla kabul ettigi karar tasarisini bugün inceleyecek. Adini açiklamak istemeyen bir diplomat, üye ülkelerin temsilcilerinin, karar çerçevesinde örgütün nasil bir tavir takinacagini görüseceklerini bildirdi. Kanada hükümeti, Libya rejimine karsi yaptirim öngören BM Güvenlik Konseyi karari çerçevesinde, bu ülkeye 6 avci uçagi yollamaya hazir oldugunu belirtti.Avustralya Disisleri Bakanligi, BM Güvenlik Konseyi'nin kararinin "çok geç" alinmis bir karar olmadigini umdugunu ifade etti.

BINGAZI'DE SEVINÇ

Libya'nin Bingazi kentinde, BM Güvenlik Konseyi'nin Libya'da sivilleri koruma amaciyla kabul ettigi karar tasarisini kabul etmesiyle kenti kontrol eden muhaliflerin sevinçten havaya ates ettikleri bildirildi. Karardan memnun olan Libyalilarin arabalarinda klakson çaldiklari, "Kaddafi Bingazi seni sevmiyor" seklinde pankartlar açtiklari belirtildi.

ALMANYA ASKERI MÜDAHALEYE DAHIL OLMAYACAK

ABD, Ingiltere, Fransa, Lübnan ve Libya'nin BM  temsilcileri, karar tasarisini kabul etmesinden memnuniyet duyduklarini açikladi. Karara karsi çekimser oy veren Almanya, Rusya, Çin, Brezilya ve Hindistan'in BM Daimi Temsilcileri de yaptiklari açiklamalarda, müzakereler sirasinda, uçusa yasak bölgenin nasil uygulanacagina dair sorduklari sorulara yanit alamadiklarini belirterek güç kullanimina karsi olduklarini vurguladi. Alman hükümeti, hiçbir Alman askerinin, Libya'ya karsi düzenlenecek "büyük risk ve tehlikeler içeren" hiçbir askeri müdahaleye dahil olmayacagini duyurdu.

NORVEÇ ASKERI OPERASYONA KATILIYOR

BM Güvenlik Konseyi'nin Libya'da uçusa yasak bölge uygulanmasina yetki veren kararinin ardindan Norveç, Libya'ya yönelik uluslararasi askeri operasyona katilacagini bildirdi.

Norveç'ta çikan Verdens Gang gazetesinin internet sitesinden, Norveç Savunma Bakani Grete Faremo'ya dayanarak verilen haberde, Norveç'in Libya'daki Muammer Kaddafi güçlerine yönelik uluslararasi askeri operasyonda yer alacagi belirtildi.

Faremo, gazeteye verdigi demeçte, ''Operasyona katki saglayacagiz. Ancak bu katkinin ne sekilde olacagi konusunda bir sey söylemek için henüz çok erken. Hava yeteneklerimizi göndermemiz dogal olacaktir'' ifadelerini kullandi.

Faremo, Libya'ya avci savas uçagi göndermenin ihtimallerden biri oldugunu, bunun disinda havadan nakliye gerektiren insani operasyonlara da katilabileceklerini ifade etti.

 

Kaynak : Habertürk

İçerik Yanı Reklam 3