Çetin Dogan in 1. Ordu Komutanligi döneminde esi Nilgül Dogan in altin günü için karargahin seferber edilmesine tepki yagdi.
Balyoz sanigi emekli Orgeneral Çetin Dogan'in 1. Ordu Komutanligi yaptigi dönemde esi Nilgün Dogan'in altin günü organizasyonu için Karargah Içi Mütalaa Kagidi (KIMK) ve Mesaj Formu'nu kullanmasi ve askeri araç tahsis edilmesi sert sekilde elestirildi.
Askeri hukukçu ve emekli askerler, TSK yazisma sistemi ve askeri araçlarin subay eslerinin altin günü için kullanilmasini 'askeri malzemeyi sahsi menfaat için kullanmak' olarak nitelendirdi.
Hukukçular, Askeri Ceza Kanunu'na göre bu suçun cezasinin 2 yila kadar hapis cezasi oldugunu vurguladi. Bazi emekli askerler ise davetiye gönderilen subay eslerinin basörtülü olarak giremedigi altin günü adi altindaki bu toplantilarin fisleme amaçli oldugunu söyledi.
FISLEME FAALIYETIYDI
* Emekli Binbasi Sahin Akdogan: Bu tarz toplantilarin amaci subay eslerini de kontrol altina almak kendi istedikleri gibi hizaya sokma amaci vardir. Komutanlar bazi subay eslerine 'temsil yetenegi var' diye takdir belgeleri de gönderdi. Bu sistem hukuka uygun degildir. Özel yasamla ilgili bir organizasyonda askeri yazisma sisteminin kullanilmasi TSK Iç Hizmet Kanunu'na uygun degildir. Burada menfaat isi de var. Yarisan komutan eslerine altin verildi ve bu altinlar her zaman baska amaçlar için kullanildi. Ayrica davetiye gönderilirdi ama kapiya diktikleri askerler vasitasiyla bu toplantilara basörtülü kadinlar gidemezdi. Ondan sonra Bati Çalisma Grubu'na kadar belgeler gider. YAS kararlarinda dosyalar hazirlanir ve o basörtülülerin esleri ordudan atilirdi.
GÖREVI SUISTIMALDIR
Emekli Istihkam Albay Durmus Türemen: Bunun etik olmadigi açik. Silahli kuvvetlere devlet tarafindan verilen araçlar sadece hizmette kullanilabilir. TSK'nin günlük hizmetleri disinda gün, çay ve gezi için kullanilmasi görevi suiistimaldir. Kullanan kisiler bedelini ödemek zorundadir. Kagitlari da araçlari da kullanamazlar. Hizmete Özel damgali kagitlar, gizliligi olmayan açikta bulunabilecek belgeler demektir. Mesaj formu ise bir birlikten digerine veya üst makamlara mesaj çekilirken kullanilan kagitlardir. Demek ki diger birliklerdekine duyurmak için mesaj formalarini kullanmislar. Mütalaa kagidini da herhalde müsvedde kagit bulamadiklari için kullanmislar. Karargah içi mütalaa kagitlari da kisimlar veya subeler arasinda ve komutana arz sirasinda yazilan mütalaalar için kullanilir. Yoksa böylesine bir hizmet için kullanilamaz. Devletin araçlarini kendi sahsi menfaati içi kullanma ve görevi suiistimal suçudur.
ETIK DEGIL VE SUÇTUR
Emekli Binbasi Ibrahim Töre: Askeri Ceza Kanunu'na göre bunlarin hepsi suçtur. Ilgili talimatlar, yönerge ve yönetmeliklerde en ince ayrintisina kadar belirtilmistir. Ama maalesef TSK'da olaylar hep rütbesiz erin basina patlar. Rütbe büyüdükçe olaylar kaybedilir böyle bir yanlis uygulama maalesef var. Prensip emirlerinde bunlar belirlidir ve büyük suçtur. Insanlar yasalar içersinde tabi ki her türlü sosyal faaliyeti gerçeklestirebilir. Ancak askeriyenin yani devletin imkanlarini kullanarak sahsi islerini yapmalari etik degil ayni zamanda da suçtur.
TSK MALZEMESI KULLANILAMAZ
Emekli Hakim Albay Yusuf Çaglayan: Normalde askeri hizmete iliskin bir olay degil. Askeri hizmetle ilgili malzemeler hizmet disi kullanilamaz. Ancak TSK personelinin sosyal faaliyetleri diye bu çerçevede degerlendiriyorlar. Askeri personel ailelerinin kaynasmasi gibi amaçlarla yapiyorlar. Ancak Mehmetçik Vakfi veya sehit aileleri yararina bir kermes için kullanilirsa bu tarz askeri imkanlari kullanmasi olabilir. Ama sahsi isler ve organizasyonlar için dogru ve yasal degil. Bu askeri esyayi özel menfaat için kullanmaktir ve Askeri Ceza Kanun'da suçtur. Askeri Ceza Kanunu'nun 130. maddesi geregi askeri esya hiçbir sekilde hususi menfaatte kullanilmaz. Altin gününü yapanlar sivil ama bu belgeleri kullandirtanlar askerdir.
EMIR KOMUTAYLA ALTIN GÜNÜ OLMAZ
Emekli Binbasi Kemal Sahin: Askeri iletisim sistemleri üzerinden altin günü için mesaj formu ve karargah içi mütalaa kagitlarinin düzenlenmesi hukuk disidir. Yetki asimidir. Sosyal faaliyetler elbette her kurumda yapilabilir. Ama bunu esler kendi aralarinda organize ederler. Böyle bir askeriyenin yazisma unsurunu sanki resmi bir ismis gibi yapmalari kabul edilmez. Bu yetki ve vazife disi bir uygulama olmus. Biz de görevdeyken bazi kendini bilmez komutanlarin esleri dügün ve sünnet törenlerinde aileleri mecbur edip bu tür seylere tevessül edenler oluyordu zaman zaman. Böyle durumlar nedeniyle jandarmada sorusturma geçiren komutanlar oldugunu biliyorum. Genel Sekreter veya Kurmay Baskani'nin katiyen böyle bir yetkileri yok. Böyle bir seyin emir komuta zinciri içerisinde yapilamaz. Balyoz darbe plani hukuk disi ve anayasal suçtur. Balyozun bütün hazirliklarini bunlar askerligin imkanlarini kullanarak yapmadilar mi? Bu altin günü darbeden daha iyi. Görevleri disinda ugrastiklari en zararsiz faaliyet belki budur alkislayalim onlari. Askeri araçlari da bu tarz isler için tahsis edilemez bu da hukuk disidir.
CEZASI 2 YIL HAPIS
Askeri Ceza Kanunu'nun 130. maddesi söyle:
"Askeri esyayi kasten terk veya kismen yahut tamamen tahrip eden, özürsüz kaybeden veya harap olmasina sebebiyet veren veya özel menfaati için kullanan asker kisiler, esyanin degeri, önemi, meydana gelen hasarin miktari ve fiilin islenis sekline göre üç aydan iki seneye kadar hapis cezasi ile cezalandirilirlar. Suç konusu esya; silah, mühimmat, savas araci veya gereci ise ceza artirilir. Kaybedilen, kasten terk veya kismen yahut tamamen tahrip edilen veya harap olmasina sebebiyet verilen esyanin ödettirilmesine de ayrica hükmolunur."