Acil servislerdeki veznelerde hastalara senet imzalatilip, para tahsilati yapildigini tespit eden Saglik Bakanligi harekete geçti
Saglik Bakanligi Müstesari Nihat Tosun, hastane acil servislerindeki veznelerin kaldirilarak, bu alanlarin hastalarin kullanimina sunulmasi talimatini verdi.
Saglik Bakanligi Müstesari Nihat Tosun imzasiyla, 'Acil Servislerde Bulunan Veznelerin Kaldirilmasi' konulu bir genelge yayimlandi. Genelgede, sosyal güvencesi olsun olmasin acil servislere müracaat edenlere ön sartsiz tibbi müdahalenin zorunlu oldugu belirtildi. Hizmet bedelinin tahsili ile ilgili islemlerin ise, acil müdahaleden sonra yapilacagi hatirlatildi. Buna karsin, Bakanliga bagli hastanelerin acil servislerinde veznelerin bulundugu, bu vezneler vasitasiyla para tahsilâti yapildigi, refakatçilerden refakat ücreti alindigi ve hastalara senet imzalatildiginin tespit edildigi aktarildi.
Yatakli Saglik Tesislerinde Acil Servis Hizmetlerinin Uygulama Usul ve Esaslari Hakkinda Teblig'in ilgili hükümleri hatirlatilarak, "Hasta veya hasta yakinlarina senet ya da bu anlama gelebilecek herhangi bir evrak imzalatilmayacaktir." denildi.
Genelgede, hastane acil servislerinde bulunan veznelerin kaldirilmasi istendi. Bu alanlarin ihtiyaçlar dogrultusunda düzenlenerek hastalarin kullanimina tahsis edilecegi, vezne islemleri için ayrica personel görevlendirilmeyecegi belirtildi.
Genelgede su ifadelere yer verildi: "Ücretli hastalar adina tahakkuk ettirilen faturalarin bedelinin kurumun faturalar üzerinde belirtilen banka hesabina yatirilmasi saglanacak, mesai saatleri dâhilinde kurum içinde ödeme yapmak isteyen ücretli hastalardan yapilacak tahsilâtlar için, gelir tahakkuk birimlerince saymanlik mutemedi görevlendirilecek, mesai sonrasi ve resmi tatil günlerinde yapilacak tahsilâtlar için ise idari nöbetçi memurlara saymanlik mutemedi görevlendirmesi yapilacak."
Bazi hastanelerde yazar kasa bulunduguna da dikkat çekilen açiklamada; 'yazar kasanin kaldirilarak ücretli hastalara otomasyon ile baglantili tahakkuk fisi verilebilecek sekilde sistemin' olusturulmasinin saglanmasi istendi.
REFAKATÇI ÜCRETI ALINMAYACAK
Genelgede, hastalarin kendisinden veya refakatçilerinden refakatçi ücreti talep edilmeyecegi kaydedildi. Sosyal güvencesi olan hastalarin refakat ücretlerinin, tahakkuk ettirilecek faturalarda gösterilecegi ifade edildi. Yaninda refakatçi kalmasina gerek görülen ücretli hastalarin refakat ücretlerinin, Saglik Uygulama Tebligi (SUT) eki fiyat tarifelerinde belirtilen refakat ücreti üzerinden tahakkuk ettirilerek tedavi gideri olarak düzenlenen fatura bedeline dahil edilecegi kaydedildi.
NOKTA HABER