Japonya da 3 reaktörü havaya uçarak radyasyon saçan Fukusima Daiçi nükleer santralindan 800 çalisan çekildi, geride kalan 70 teknisyen ölüm tehlikesini bilerek son mücadeleyi veriyor.
Radyoaktif partiküllerin rüzgârla 15 milyonluk baskent Tokyo ya tasinmasi üzerine Japonlar ve burada yasayan yabancilar tedirgin oldu. Yabanci sirketler, personelini korumak üzere çesitli önlemler açikladi.
JAPONYA da deprem ve tsunaminin ardindan nükleer krizin merkezi haline gelen Fukusima Daiçi santralinda 4 günde 3 üncü reaktör de havaya uçtu, bir diger reaktördeki nükleer yakit alev aldi. Atmosfere, yogun miktarda radyasyon bosalirken, santrali isleten Tepco firmasi, bugüne kadar ölümüne mücadele eden 800 çalisanini yükselen radyasyon nedeniyle geri çekerek teslim oldu. Geride, 3 ü erime noktasina gelen, biri yanan, 2 si de isinan 6 arizali nükleer reaktörle mücadele edecek 70 cesur mühendis ve teknisyen kaldi. Japonya Basbakani Naoto Kan, her ne pahasina olursa olsun, 70 teknisyenin mücadeleye devam etmesini istedi.
Ölüm görevini biliyorlar
Fukusimo Daiçi santralini isleten Japon elektrik sirketi Tepco, santralda koruyucu elbise içinde bile olsa personelin kalmasini sakincali bularak 800 çalisanini çekti. Geride kalan teknisyenler, ölüm ya da kisa sürede ölümcül kanser riskini biliyor. Reaktörlerde, kazan adi verilen çelik korucular içinde asiri isinan uranyum çubuklarini deniz suyuyla sogutma çalismalari devam ediyor. Nükleer yakit sogutulamaz ise, çelik kazanlar eriyecek. Patlama yasanan 3 reaktörde de yari yariya erime yasandigi son patlayan reaktörde ise tehlikeli çatlaklar meydana geldigi açiklandi.
6 reaktörü bulunan dev santraldaki son durum söyle:
3 ve 1 nolu santrallar cumartesi ve pazartesi günü birer gün arayla havaya uçtu, radyasyon sizintisi basladi. 2 nolu santral ise Türkiye saati ile dün sabah patladi, nükleer yakiti koruyan çelik kazanda büyük çatlak olustu, ayni anda aylar önce bakima alinmasi nedeniyle durdurulan 4 nolu santraldan çikartilan nükleer atik, soguma havuzunda alev alarak yandi. Son iki santralda da isi yükseliyor.
Basbakan evlere kapanin dedi
Fukusima Daiçi santralina 20 kilometre mesafedeki tüm alani bosaltan Basbakan Naoto Kan, yüksek oranda radyasyonu tehlikesi bulundugunu ilan ederek, bosaltilacak alan miktarini 30 kilometre uzakliga çikardi. Bu alan içinde kalan 160 bin kisiye ise, Disari çikmayin, pencerelerinizi siki siki kapatin, kapi altlarini tikatin ve klimalari kullanmayin çagrisi yapti.
Uluslararasi Atom Enerjisi Kurumu (UAEK), Japonya daki Fukusima nükleer santralinin iki numarali biriminde sinirli bir çekirdek hasari meydana gelmis olabilecegini bildirdi.
Nükleer kaçis
Fukusima Daiçi santralindeki nükleer sizintinin her geçen saat biraz daha yükselmesi Japonlari tedirgin etti. Rüzgârin sabah saatlerinde baskent Tokyo ya dogru esmesi üzerine yetkililer, bölgedeki radyasyon oraninin hizla yükseldigini açikladi. Radyasyon ölçümleri, kisa sürede normalin 10 misline ulasti. Nükleer korku, 15 milyonluk baskent Tokyo yla birlikte 36 milyon kisinin yasadigi baskent çevresine yayildi. Bölge halki, panik halinde olmasa bile sistemli bir sekilde Fukusima Daiçi nin ters yönüne dogru kaçmaya basladi.
Twitter gibi sosyal sitelerden yapilan, Tokyo yu terkedin, daha güneye güvenli yerlere gidin uyarilari kaçisi hizlandirdi. Sadece baskent degil, Yokohoma gibi büyük kentlerde de marketlerde gida ürünleri kisa sürede tükendi.
Yabancilar çekiliyor
ALMAN havayollari Lufthansa, baskent Tokyo ya yönelik seferlerini daha güneydeki Osaka havaalanina kaydirdi.
- Uluslararasi medya organlari, Japonya daki çalisanlarinin sayisini azaltiyor.
- Siemens, Japonya daki ofis ve merkezlerindeki personelini çekme karari aldi.
- Volvo, Japonya daki kamyon fabrikasinda çalisan 9500 isçiye, evden çikmayin talimati verdi.
- Çin, Japonya dan vatandaslarini tahliye etme karari alan ilk ülke oldu. Avusturya Tokyo daki temsilciligini Osaka ya kaydirdi.
- ABD ve Çin basta olmak üzere bir çok ülke, Japonya ya gitmeyin ve kalanlar da dönsün çagrisi yapiyor.
Rüzgâr döndü Tokyo rahatladi
Rüzgâr dün ögleden sonra Asya kitasindan Büyük Okyanus a, batidan doguya dogru yönelince Tokyo da ki radyasyon orani düstü. Meteoroloji uzmanlari rüzgârin okyanusa yönelmesinin, baskentin 270 km kuzeyindeki arizali santral üzerindeki radyasyonlu bulutlari uzaklastiracagini belirtiyor. Ancak gelen soguk hava dalgasi, önce yagmur ardindan kar seklinde olacak. Radyasyona bulasan yagis nedeniyle, nükleer serpinti yasanmasindan da endise ediliyor.
Afet bölgesinde 2600 çadir kent kuruldu. 500 binden fazla kisi çadirlarda yasam mücadelesi veriyor. Yiyecek ve su sikintisi çekilirken gelen soguk hava, çadirda kalanlari ve kurtarma çalismalarini olumsuz etkileyecek.
Besin zinciri kirlenecek
ARIZALI santrallerden kontrollü bir sekilde birakilan ya da patlamalarla açiga çikarak atmosfere karisan radyasyonun kisa sürede basta Japonya olmak üzere dogu Asya da besin zincirine karismasi bekleniyor. Dogudan gelen yagisli hava, atmosferdeki radyasyonu dogrudan topraga ya da denize tasiyacak. Hong Kong Üniversitesi uzmanlarindan Lam Ching-wan, basta Japonya olmak üzere bölge ülkelerinde tiroid, kemik ve kan kanseri vakalarinda büyük artis olacagi uyarisi yapti.
Ilk sirada su ürünleri
UZMANLAR, yasam ve besin zincirinin her ihtimalde kirlenecegine dikkat çekerek, nükleer sizinti miktarinin felaketin büyüklügünü belirleyecegini belirtti. Çin, Tayland, Singapur gibi Asya ülkeleri daha simdiden Japonya dan ithal edilecek gida ürünlerinde radyasyon kontrolü karari aldi. Uzmanlara göre, en büyük tehlike radyasyonun sadece topraga degil, denize de bulasmasi. Kaçinilmaz görünen bu tehlike, deniz ürünleriyle beslenen Asya ülkelerini dogrudan tehdit ediyor.
BINLERCE ÇOCUK KIMSESIZ KALDI
JAPONYA da felaketin hafta içi ve gündüz saatlerinde meydana gelmesi nedeniyle çocuklarin büyük bir bölümü depremi okullarinda yasadi. Devletin koruma altina aldigi ve yakinlari hâlâ bulunamayan çocuk sayisi on binin üzerinde. Uluslararasi yardim ekiplerinin de katildigi kurtarma çalismalarinda dün biri 70 yasinda, biri de çocuk 3 kisi enkazin altindan sag çikartildi. Bugüne kadar 3.373 cesede ulasildi. Yarali kurtulanlarin sayisi 20 bine yaklasiyor. On binlerce kisi ise haritadan silinen kent ve kasabalarda enkazin altinda.
Hürriyet