2021 Verimlilik Proje Ödülleri Sahiplerini Buldu

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan asgari ücretin emekçiler tarafından çok olumlu karşılandığını söyledi. Asgari ücretteki yüzde 50 artışın bugüne kadarki en yüksek oran olduğunu vurgulayan Bakan Varank, “Kur ve faiz meselesi üzerinden oluşan belirsizlik havasının dağılacağı bir döneme hızlıca gireceğiz. Bunu da yatırım, üretim, istihdam ve ihracat gündemini diri tutarak yapacağız.

2021 Verimlilik Proje Ödülleri ile TEVMOT Projesi Plaket Takdim Töreni, Bilişim Vadisi’nde gerçekleştirildi. Toplantıya Bakan Varank’ın yanı sıra Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Muhsin Dere, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, DEİK Başkanı Nail Olpak, ASO Başkanı Nurettin Özdebir ile UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton katıldı.

 

Törende bir konuşma yapan Varank özetle şunları söyledi: 

 

REKOR BAŞVURU: Proje ödülleri için bu yıl 53 farklı ilden 279 büyük ölçekli, 77 orta ölçekli, 51 mikro ve küçük ölçekli ve 61 kamu işletmesi olmak üzere toplam 468 proje başvurusu aldık. Ayrıca 60 ilden 288 bağımsız değerlendirici başvuru yaptı. Bu rakamlar yedincisini düzenlediğimiz Verimlilik Proje Ödülleri için bir rekordur. 

 

ENERJİ VERİMLİ MOTORLAR: Dünyada artan enerji fiyatlarını da dikkate alırsak enerji verimliliği işletmelerin rekabetçiliğinde en önemli hususlardan bir tanesi oldu. Bu nedenle biz de Kısa adı TEVMOT olan, KOBİ’lerde Enerji Verimli Motorların Teşvik Edilmesi projesi ile önemli bir çalışma başlattık. 7 OSB’mizde faaliyet gösteren 33 KOBİ’nin kullandığı eski motorları yeni nesil verimli motorlarla değiştirdik.

 

YAPISAL DÖNÜŞÜM VAR: Yıllardır aşama aşama büyüyen sanayimiz, hamdolsun pandemi sürecinde tüm dünyanın dikkatini çekti, rüştünü ispat etti. İşte ihracatımız. Cumhuriyet tarihinde ilk kez yıllık bazda 220 milyar dolara ulaştı. Bu değerin yaklaşık yüzde 95’i de imalat sanayi ürünlerinden oluşuyor. Ayrıca burada sadece bir “miktar” artışından bahsetmiyoruz, yapısal olarak da büyük bir dönüşüm var. 

 

ORTA YÜKSEK VE YÜKSEK TEKNOLOJİ: 2002 yılında, ağırlığı düşük teknolojili ürünlerden oluşan 36 milyar dolarlık ihracatı ancak yapabiliyorduk. Bugün ise yüksek ve orta-yüksek teknolojili ürünlerin domine ettiği bir ihracat sepetimiz var. Diğer taraftan, bu sene itibarıyla 1 milyar dolar değerlemeye ulaşan Unicorn, yani bizim deyimimizle Turcorn sayımız 5’e yükseldi.  

 

SANAYİDE 700 BİN YENİ İSTİHDAM: Pandeminin başından buyana sanayideki kayıtlı istihdam 4 milyondan 4 milyon 700 bine çıktı. Tam 700 bin kişilik bir artış. Türkiye ekonomisini sadece kurlar üzerinden ölçmek ülkemize büyük haksızlıktır. Üretim cephesindeki çeşitliliğimiz, kriz dönemlerindeki direncimiz, çalışkan ve üretken iş gücümüz, risk alabilen girişimcilerimiz Türkiye ekonomisinin bel kemiğidir. Ülkemiz ekonomisinin en önemli kahramanları da şüphesiz her sektörde alın teri akıtan emekçilerimizdir.

 

TEMEL ŞİARIMIZ: Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, her dönemde çalışanlarımızı enflasyona ezdirmemeyi şiar edindik. Elbette son dönemde yaşanan sıkıntılar karşısında çalışanlarımızın emeğini, ekmeğini, alın terini korumak temel sorumluluğumuzdu. Bu noktada Sayın Cumhurbaşkanımızın ilan ettiği yeni asgari ücretin ben milletimiz ve emekçi kardeşlerimiz tarafından çok olumlu karşılandığını görüyorum.

 

EN YÜKSEK ARTIŞ: Yüzde 50 artış oranıyla bugüne kadar yapılmış en yüksek ücret artışını çalışanlarımıza sağlamış olduk. Tabii bu artışın işverenlerimiz üstündeki yükünü hafifleterek asgari ücretten gelir vergisi ve damga vergisini de kaldırdık. Böylece işverenimizi 450 liralık ilave bir yükten kurtarmış oluyoruz. Yeni asgari ücretin çalışan, işveren tüm kesimler için hayırlı olmasını diliyorum. Kur ve faiz meselesi üzerinden oluşan belirsizlik havasının dağılacağı bir döneme hızlıca gireceğiz. Bunu da yatırım, üretim, istihdam ve ihracat gündemini diri tutarak yapacağız.

 

VERİMLİ, DİJİTAL, YEŞİL SANAYİ: Milli Teknoloji Hamlesi Vizyonu ile daha verimli, daha dijital ve daha yeşil bir sanayi oluşturuyoruz. Bundan önceki buhar devrimi, elektrik devrimi ve otomasyon devrimi sırasında aksiyon almakta geç kalmıştık. Eski ve verimsiz teknolojilerle yoluna devam eden sanayicimiz rekabetçiliğini kaybetmişti. Ancak bu kez, dijitalleşme devriminde adımlarımızı hızlı ve kararlı bir şekilde atarak, verimliliği en üst düzeye taşıyacağız.

 

Bakan Varank’tan önce kürsüye gelen Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Mukim Temsilcisi Louisa Vinton ise “UNDP, Türkiye sanayisinin özellikle Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin eski, verimsiz ve çevreyi kirleten elektrik motorlarından yeni ve enerji verimli motorlara geçişi için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile iş birliği yapmaktan onur duyuyor. Bu geçiş işletmelerin enerji faturalarını azaltarak rekabet gücünü artıracak. Enerji verimli motorlara geçişin daha büyük bir dönüşümün başlangıcı olduğundan eminiz. Daha yalın, daha yeşil bir gelecek için birlikte çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Yorum

e-Mail adresiniz yayınlanmayacaktır. Lütfen * işaretli alanları doldurunuz.

*

İçerik Yanı Reklam 2