Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası ile KOSGEB işbirliğinde düzenlenen 13. Dönem Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi sertifika töreni, çok sayıda kursiyerin katılımıyla gerçekleştirildi. DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Sayar, Başkan Yardımcıları Mesut Altın, Metin Aslan, KOSGEB Diyarbakır Hizmet Merkezi Müdürü Mehmet Fidan, Uzman yardımcısı Hasan Solmaz, DTSO Yönetim Kurulu Üyesi Hüsnü Pervane ve Genel Sekreter Ferdani Gökderenin katıldığı toplantı DTSO toplantı salonunda yapıldı.
Sertifika töreninde konuşan DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Sayar; Diyarbakır’ın en önemli sorunlarının başında işsizlik geldiğini belirterek, 2014 Mart TÜİK verilerine baktığımız zaman Diyarbakır’ın Türkiye’de işsizliğin en yoğun olduğu 5 ilin içerisinde yer aldığını söyledi. Gerçekleşmeyen iş başvurularının tamamı değerlendirildiği zaman, işsizlik oranının yüzde otuzları bulduğunu belirten Sayar; “Bu oran bizim kaynaklarımızın yetersizliğinden, ya da insanlarımızın yeteneksizliğinden kaynaklanmamaktadır. Bu oranın sebebi mevcut yaşanan çatışmalı süreç ve bu süreç içerisinde izlenen yanlış devlet politikalarıdır. Yaşanan barış süreciyle birlikte ekonomimizi güçlendirmek ve mevcut işsizlik oranlarını minimum seviyelere çekebilmek için bütün kurumlar olarak birlikte çalışmalıyız” dedi.
Sayar. "Girişimci sayısını arttırmak en büyük hedefimizdir"
Bölge insanının sosyoekonomik düzeyini yükseltmenin, kurum olarak en önemli görevlerinin başında geldiğini belirten Sayar şunları söyledi. “Organize Sanayi Bölgesinde yeni fabrikaların açılması için çalışmalarımız var. 1880 dönümlük bir alan oluşturduk ve yatırımcıların başvurularını almaya başladık. Yatırımlar gerçekleştirildiği zaman 4 bin insanımız bu fabrikalarda çalışma şansı elde edecek. Bu bağlamda yeni fabrikalarımızın açılması için girişimcilere ihtiyaç var. Bundan dolayı da KOSGEB ile ortaklaşa düzenlediğimiz bu eğitimi çok önemsiyoruz. Sertifikalarını alan girişimci adaylarımızın süreci takip ederek mevcut hibelerden faydalanıp işletmelerini açmaları ve istihdama katkıda bulunmaları en büyük temennimizdir.”
KOSGEB Diyarbakır Müdürü Mehmet Fidan ise bu zamana kadar 4 bin 300 girişimciye sertifika verdiklerini, toplamda 300 girişimciye 3.4 milyonluk hibe aktarıldığını belirterek, Diyarbakır’da en sağlıklı işbirliğini Ticaret ve Sanayi Odası ile gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Girişimcinin finansmana erişim olanaklarını sağlamak amacıyla verilen sertifika programlarının devam edeceğini belirten Fidan, sertifikalarını alan bütün girişimci adaylarına başarılar dileyerek, sonraki süreç hakkında adayların izlemesi gereken prosedür ile ilgili detaylı bilgiler verdi.