Koalay.com trafik sigortası eşdeğer parça uygulaması bilgilendirmesi

1 Haziran 2015 tarihinde Zorunlu trafik sigortası getirilen düzenleme ile eşdeğer parça uygulaması başladı. Bundan böyle sigorta şirketleri hasarlı aracın onarımında eşdeğer parça kullanabilecek.

Türkiye’nin ilk on-line Sigorta brokeri Koalay.com’un verdiği bilgilere göre 1 Haziran 2015 tarihinde Hazine Müsteşarlığı tarafından şartları yeniden düzenlenen Zorunlu Trafik Sigortasında, eşdeğer parça uygulamasına yönelik değişiklikler yapıldı. Bu yeni düzenlemeye göre eşdeğer parçalar belgelendirilecek ve sigorta şirketleri belgelendirilmeyen araç parçalarını kullanamayacak. Ayrıca eşdeğer parça ile orijinal parçaya ilişkin net ifadeler kullanıldı. Hasarlı araçların onarımında eşdeğer parça kullanılabilecek. 

Eşdeğer yedek parça kullanılacak 
Kaza tarihine göre model yılı 3 yaşını doldurmayan motorlu araçlarda hasar gören parçanın onarımı mümkün değilse, önce orijinal parçayla, orijinal parçanın bulunmaması durumunda ise eşdeğer veya ömrünü tamamlamamış araçlar kapsamındaki araçlardan elde edilen orijinal parça ile değiştirilecek. Eşdeğer parça ile değişimine imkan yoksa direk orijinal parça ile değiştirilecek. Eşdeğer veya ömrünü tamamlamamış araçlar mevzuatı kapsamındaki araçlardan elde edilen orijinal parça ile değişimi mümkün olduğu halde, sigortacının onayı olmadan orijinal parça ile onarım yapıldığında, sorumluluğun bir kısmı sigorta şirketinde olacak. 

En fazla hasar gören parçalar belgelendirilecek
Yeni genelgeye göre eşdeğer parçalar belgelendirilecek ve sigorta şirketlerinin belgelendirilmeyen yedek parçalarını kullanması mümkün olmayacak. Türkiye Sigorta Birliği tarafından yapılan açıklamaya göre, motorlu araç sigortalarında kullanılacak eşdeğer parçalar uluslararası standartlar kapsamında değerlendirilerek 2 yıllığına belgelendirilecek. 

Yurt dışından ithal edilecek parçalar ise Türk Akreditasyon Kurumu’ndan veya Uluslararası Akreditasyon Forumu çatısı altındaki ISOIEC 17065 standardına uygun olarak akredite olmuş kuruluşlar tarafından belgelenmeleri halinde kullanılabilecek. Sigorta şirketleri, elektronik ortamda kuracakları bir alt yapı ile belgelendirilmiş parçalar üzerindeki etiketleri teyit edebilecek. 

Bir motorlu taşıtta beş bine yakın parça bulunuyor. Genelgeye göre tüm parçaların belgelendirilmesi şart değil. Bunlar arasında kazalarda en çok zarar gören 20 parça belgelenmeye tabi tutulacak. Orijinal yedek parçalar dışında kalan parçalar, fonksiyonellik, malzeme özellikleri ve tasarım ölçütleri bakımından teste tabi tutularak standartlara uygunluğu belirlenecek, aracın montajında kullanılan yedek parçalarla eşdeğer olup olmadıkları kontrol edilerek belgelendirilecek.

Sigorta şirketi ile menfaat sahibi arasında eşdeğer parçanın vasfı konusunda bir anlaşmazlık olursa, konuya ihtilaf Sigorta Tahkim Komisyonu ya da yetkili mahkemeler nezdinde çözüm bulunacak.

Yorum

e-Mail adresiniz yayınlanmayacaktır. Lütfen * işaretli alanları doldurunuz.

*

İçerik Yanı Reklam 1