Uluslararası Koçluk Federasyonu 20 yaşında

Koçluk her ne kadar Türkiye için son 10 yılda tanınmış bir meslek olsa da dünyada 20 yılı geride bıraktı.

Dünyada koçluk mesleğinin yaygınlaştırılması ve tanıtılması amacıyla çalışmalar yürüten International Coach Federation (ICF) - Uluslararası Koçluk Federasyonu bu sene 20. yılını kutluyor. Derneğin Türkiye yapılanması Uluslararası Profesyonel Koçluk Derneği (ICF Türkiye) Başkanı Naci Demiral, “Ülkemizde 10 yıldan bu yana koçluk mesleğinin tanıtımı için çalışıyoruz. Bu sene ICF onaylı eğitim almış 750 yeni koçun aramıza katılacağını tahmin ediyoruz” dedi.

Koçluk her ne kadar Türkiye için son 10 yılda tanınmış bir meslek olsa da dünyada 20 yılı geride bıraktı. 1995 yılında kurulan International Coach Federation (ICF) - Uluslararası Koçluk Federasyonu, bu sene 20. yılını kutluyor. ICF, dünyanın 121 ülkesinde 25 bine ulaşan üyesi ve 15 bine yakın ünvanlı koç ile çalışmalarına devam ediyor. 

Türkiye’de 2005 yılından bu yana hizmet veren derneğin Türkiye yapılanması Uluslararası Profesyonel Koçluk Derneği (ICF Türkiye) ise ülkemizde koçluk mesleğinin tanıtılması ve yaygınlaşması için çalışmalarını sürdürüyor. Öyle ki hem kurumsal hem bireysel alanda hızla yaygınlaşan koçluk hizmetleri son 20 yılda pek çok aşamadan geçti. Peki, koçluk alanında özellikle Türkiye’de neler değişti? 

Ülkemiz için kuşkusuz en büyük gelişme koçluğun meslek olması oldu. Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun kararıyla Türkiye’de resmen meslek ilan edilen koçluk, hem iş dünyasının hem de koç olmak isteyen pek çok kişinin gündemine oturdu. ICF Türkiye’nin yaptığı çalışmalar ile son 10 yılda Türkiye’de ICF onaylı koç sayısı hızla artmaya başladı. Şu anda 500 den fazla kayıtlı üyesi ve 125 ünvanlı koçu olan ICF Türkiye’den 2014 yılında 500’ü aşkın kişi koçluk eğitimi aldı. Koçluk mesleğinin dünyadaki 20. yılında büyük yol kat ettiğini anlatan Uluslararası Profesyonel Koçluk Derneği - ICF Türkiye’nin Başkanı Naci Demiral, “Ülkemizde koçluk mesleğinin değerinin her geçen gün daha da anlaşılır olması çok sevindirici. ICF Türkiye olarak mesleğimize olan ilgiyi gurur verici buluyoruz. Eminim ki meslek standartlarımız oturdukça bu değerli alana olan talep daha da artacaktır. Koçluğa bir meslek olarak ilginin artması ile geçtiğimiz 10 yılda Türkiye’de yaklaşık 2.500 kişi bu alanda ICF onaylı bir eğitim aldı. 2015 yılında ICF onaylı koçluk eğitimi alacak kişi sayısının 750 olacağını tahmin ediyoruz. Bu da 750 yeni koç anlamına geliyor. Bu yıl ICF in 20.kuruluş yılı olması dolayısıyla biz de “20.Yılda 20 Aktivite” başlığı ile tüm yıla yayılmış ve gerek üyelerimizi hedefleyen ve gerekse geniş kitleleri ilgilendiren farklı aktivitelere imza atacağız. 14-15 Nisan tarihlerinde düzenleyeceğimiz 4. Koçluk Konferansı Lead Your Life teması ile iş dünyasının yanısıra, sanat ve koçluk, spor ve koçluk, eğitim ve koçluk kavramlarını ele alacak. Bir çok önemli üniversitede koçluk kavramlarının detaylarını konuştuğumuz buluşmalar olacak. ÖRAV, ÇYDD, gibi sivil toplum kuruluşları ile ortak projeler geliştireceğiz. Sektörler bazında önemli koçluk uygulamalarına imza atmış kuruluşların deneyimlerini paylaşacağı toplantılar organize edeceğiz.” dedi. 

Koçluk şirket karını yüzde 22 artırıyor…
Son yıllarda dünya ekonomisine yön veren firmalar da koçluk hizmeti için geniş bütçeler ayırıyor. Bir İngiliz şirketi olan Manchester Inc. tarafından yapılan bir araştırmaya göre; Koçluk desteğinin verildiği şirketlerde yüzde 48 civarında kalite artışı görülüyor. Koçluk hizmeti alan şirketlerin karlılıklarında yüzde 22 artış, maliyetlerinde ise yüzde 23 azalma olduğunu ortaya çıkan diğer bir gerçek. Koçluk desteği alan yöneticilerde ekip çalışması, iş tatmini, kurum sadakati gibi konularda artış olduğu da ortaya çıkıyor. Koçluk hizmeti kuruma sadakati yüzde 44 artırırken, işe duyulan tatminde bu oran yüzde 61'e kadar çıkıyor. Ekip çalışmasında ise profesyonel koçluk hizmeti sonrası yüzde 67'ye varan verimlilik oranları görülüyor.

Yorum

e-Mail adresiniz yayınlanmayacaktır. Lütfen * işaretli alanları doldurunuz.

*

İçerik Yanı Reklam 1