Tacikistanda İkili Temaslar

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Tacikistan Başbakanı Kohir Rasulzoda ile görüşme yaptı.

Rasulzoda, Türkiye-Tacikistan Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 11. Dönem Toplantısı dolayısıyla Tacikistan'da bulunan Bakan Varank'ı kabul etti. Başbakanlık binasında gerçekleştirilen görüşmede, Rasulzoda, Türkiye'nin Tacikistan ekonomisinde önemli bir yeri olduğunu belirterek, ikili ilişkilerin geliştirilmesi noktasında çalıştıklarını söyledi. Türkiye ile mevcut ticari ilişkilerin iyi seviyede olduğuna işaret eden Rasulzoda, "Bunu daha da iyileştirmek için elimizde çok imkan var. KEK toplantısında önemli konular ele alındı. Bunun da ikili ilişkilerimizi daha ileri seviyeye taşıyacağına inanıyorum." dedi.

 

TİCARET HACMİ

Rasulzoda, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle ekonomilerin büyük zararlar gördüğünü ancak geçen yıl Türkiye ile ticaret hacminin yıllık yüzde 17 arttığını ifade ederek, salgın döneminin atlatılmasıyla bunu daha da artırmak istediklerini dile getirdi. Türkiye'den Tacikistan'a yapılan yatırımlara dikkati çeken Rasulzoda, bunların artırılması için fırsatların değerlendirilmesi, ikili ekonomik ilişkilerin artırılması konusunda da tüm imkanların kullanılması gerektiğini bildirdi.

 

ORTA ASYA’DA ÖNEMLİ ORTAK

Bakan Varank da Tacikistan'ı, Orta Asya'da önemli bir ortak olarak gördüklerini vurgulayarak, 1 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşma hedefini hatırlattı. Bu hedefe ulaşma konusunda girişimcilerin önündeki engellerin kaldırılmasının önemine işaret eden Varank, bu kapsamda teknik heyetler ve ilgili kurumların istişarelerde bulunduğunu belirtti.

 

İKİLİ İLİŞKİLER

Varank, Duşanbe'de Türk yatırımcılarla da buluştuğunu anımsatarak, burada faaliyet gösteren Türk iş insanlarının beklenti ve taleplerini aktardı. Ticaret ve ekonomi başta olmak üzere ikili ilişkilerin her alanda ilerleme kaydedeceğine inandığını dile getiren Varank, KEK 11. Dönem Toplantısı'nın hayırlı olmasını diledi.

 

MEVKİDAŞIYLA DA GÖRÜŞTÜ

Bakan Varank, Tacikistan Sanayi ve Yeni Teknolojiler Bakanı Sherali Kabir ile de bir araya geldi. KEK toplantılarının her meselenin detaylı olarak ele alındığı işlevsel mekanizmalar olduğuna dikkati çeken Varank, son toplantının 2019'da Ankara'da düzenlendiğini ifade etti. Varank, iki ülkenin liderlerinin ikili ilişkileri her alanda artırma isteklerinin sonucu olarak söz konusu toplantıların faydalı sonuçlanacağına inandığını belirtti.

 

117 MADDELİK EYLEM PLANI

Türkiye'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğindeki son 20 yılda, sanayiden teknolojiye, sağlıktan girişimciliğe, tarımdan enerjiye kadar her alanda büyük atılımlar gerçekleştirdiklerini ve büyük yatırımlar yaptıklarını vurgulayan Varank, “Bunların karşılığını da pandemi döneminde gördük. Biz Türkiye ne ise Tacikistan da öyle olsun istiyoruz. Bunun için tecrübelerimizi sizinle paylaşmaya hazırız ama bu ticaret hacmiyle bunu yapmamız mümkün değil. KEK toplantısında alınan 117 maddelik yol haritasını sıkı bir şekilde takip edip, hızlıca netice almamız gerekiyor.” diye konuştu. 

 

Varank, hedeflerin gerçekleştirilebilmesi için malların, paranın ve insanların serbest dolaşımının önemine işaret ederek, vize ve doğrudan uçuşların artırılması konularında kolaylık sağlanmasını talep etti.

 

GENİŞ ÇAPLI İŞ BİRLİĞİ

Tacikistan Sanayi ve Yeni Teknolojiler Bakanı Kabir de 117 maddelik eylem planında belirlenen hedeflerin gerçekleştirilebilir olduğunu ancak bu konuda alınması gereken mesafe bulunduğunu söyledi. İki ülkenin son dönemdeki ticaret ve yatırım ilişkilerinden bahseden Kabir, belirlenen hedeflere yaklaşmak için geniş çaplı iş birliğinin gerekliliğine işaret etti. Kabir, ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi noktasında gerekli tüm çabayı göstereceklerini belirterek, Tercihli Ticaret Anlaşması'nın imzalanmasının birçok konuda yol açıcı olacağını söyledi.

 

Görüşmelerde, Türkiye’nin Duşanbe Büyükelçisi Emre Zeki Karagöl ile KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt da hazır bulundu.

 

EKONOMİK KALKINMA VE TİCARET BAKANI İLE GÖRÜŞTÜ

Bakan Varank, Ekonomik Kalkınma ve Ticaret Bakanı Zavqiamin Zavqizoda ile görüştü. Karşılıklı yatırımların artırılması hususunda iki ülkeye önemli görevler düştüğünü belirten Varank, "Türk yatırımcıları Tacikistan’da yatırım yapmaya teşvik edebilmemiz için burada gerekli ekosistemin oluşması gerekiyor." dedi.

 

Bakan Zavqizoda da Tacikistan ve Türkiye'nin ilişkilerinin gelişmesinden memnun olduklarını belirtti. Tacikistan’ın pamuk ham maddesinin bolluğu, elektrik fiyatlarının ucuz olması ve genç iş gücünün bulunması gibi avantajlarını aktaran Zavqizoda, özellikle deri ürünleri işlenerek ayakkabı imalatı ve temizlik malzemeleri üretilmesi gibi konularda iş birliği yapılabileceğini dile getirdi.

 

Görüşmeye, Türkiye’nin Duşanbe Büyükelçisi Emre Zeki Karagöl, KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Mustafa Erdoğan da katıldı.

Yorum

e-Mail adresiniz yayınlanmayacaktır. Lütfen * işaretli alanları doldurunuz.

*

İçerik Yanı Reklam 2