Not artışının eli kulağında

JCR Eurasia Yönetim Kurulu Başkanı Ökmen, "Türkiye'de not artışını ön plana çıkaracak gelişmeler çok fazla. Not artışının eli kulağında" dedi.

İSTANBUL

Anadolu Ajansı (AA) Finans Masası'na konuk olan Japon kredi derecelendirme kuruluşu Japan Credit Rating Agency (JCR) Eurasia Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Ökmen, dünyada düşük faiz döneminin başladığını hatırlatarak, "Daha doğrusu 1-2 yıldır gelişmiş ülkelerde vardı, Türkiye de son zamanlarda bu olayla tanıştı" dedi.

Türkiye'de faizlerin düşmesinin krediler vasıtasıyla talebin canlanmasına sebep olacağına işaret eden Ökmen, bunun da enflasyonun yıl sonu için yukarı doğru baskılanmasına sebep olacağını söyledi.

Enflasyonun yüzde 5 olarak öngörülen rakamdan biraz daha yukarıda realize olmasını beklediklerini kaydeden Ökmen, "Daha çok küresel sermaye fonlarının da Türkiye'ye girmesiyle TL ne kadar değersiz bu seviyesini korursa enflasyon çok da yukarılara gitmeyecek belki ama düzeliş de olmayacak" şeklinde konuştu.

Cari açığın 1,5-2 yıl sürdürebileceğini düşünüyoruz

Cari açıkla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Ökmen, 2012 yılında cari açıkta bir düşme yaşansa da bu düşmeyi geçici olarak gördüklerini söyledi.

Bu düşüşün bilinçli ve tercihli olduğuna dikkati çeken Ökmen, bunun ekonomik politikaların ne kadar etkili olduğunun bir işareti olduğunu anlattı.

Bunun özellikle Merkez Bankasının başarısı olduğunu belirten Ökmen, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Türkiye bence şu sıralarda cari açığın finansmanı ile ilgili en rahat dönemine girmiş durumda. Dolayısıyla cari açık her halükarda geçen yılki seviyesinin çok üzerine çıkacak. 

Merkez Bankasının şu anda uyguladığı, çok da başarılı uyguladığı makro ihtiyati tedbirler var. Bunların başarısı, özellikle küresel sermaye tarafından gölgelenemezse Türkiye büyümesini belki yüzde 5'lere kadar çıkartabilir. Bu da cari açığın, 2011'deki seviyesine ulaştırmasa bile ona yakın, yüzde 9-8'lere yakın olmasını sağlayacak. Genellikle yüzde 4 civarındaki bir oran sürdürülebilir deniliyor ama böyle belirlenmiş bir orandan ziyade, o dönemin konjonktürüne bakmamız gerekiyor. Türkiye'nin şu anda bulunduğu konjonktürde hangi seviyede olursa olsun, önümüzdeki 1,5-2 yıl içinde cari açığını sürdürebileceğini düşünüyoruz."

Reyting kuruluşları yoğurdu üfleyerek yiyor

Dünyada 104 tane reyting kuruluşu olduğunu ve bunların sadece 10 tanesinin uluslararası hale geldiği belirten Ökmen, "Raiting kuruluşlarının tamamı ABD tarafından regüle ediliyor. Uluslararası olmanın koşulu ABD'den regüle edilmesinden geçiyor" dedi.

Reyting kuruluşlarının tarafsızlığı ve güvenilirliğinin tartışıldığına değinen Ökmen, "Geçen yıla göre tüm reyting kuruluşlarının müşterilerinin arttığını görebiliriz. Aslında bu güvenin çok da bozulmadığını görüyoruz çünkü ABD ve Avrupa'da ciddi denetim ve gözetim sistemi geldi. Kuruluşlar metodolojilerinin tamamını değiştirdi. Kalite eksikliği giderildi ve sanki yoğurdu üfleyerek yiyorlar" yorumunu yaptı.

Not artışının eli kulağında

Türkiye'de kredi notuna etki edebilecek her gelişmeyi yakından izlediklerini anlatan Ökmen, kamu dengeleri diğer ülkelerde son derece bozukken Türkiye'de ekonomiye yük olmayacak kadar sağlıklı gittiğini, bankacılık kesiminin sağlıklı yürüdüğünü ve çözüm süreci girişimlerinin de devam ettiğine dikkati çekti.

"Bütün bunları dikkate aldığınızda Türkiye'nin algısı yatırımcılar nezdinde de bir miktar pozitife dönmüş. Not artışını gerektiriyor" diyen Ökmen, Türkiye'nin kredi notuna ilişkin negatif pozisyon oluşturan faktörlere de değindi.

Ökmen, "Türkiye'de not artışını ön plana çıkaracak gelişmeler çok fazla... Not artışını gerektiriyor, Türk tabiriyle eli kulağında..." dedi.
İçerik Yanı Reklam 3