Hayatin her alaninda oldugu gibi, kadin sagligi ve özellikle de hamilelik konusunda dogru bilinen yanlislar, insanlarin hayatlarini etkiliyor
Hayatin her alaninda oldugu gibi, kadin sagligi ve özellikle de hamilelik konusunda dogru bilinen yanlislar, insanlarin hayatlarini etkiliyor. Kola içince bebegini eriteceginden korkanlar ve dondurma yediginde bebegin üsüdügü düsünenler buna en güzel örnek. Peki, gerçekte tüketilen besinlerle bebegin nasil bir baglantisi var? Jinekolog Dr. Pinar Tokatlioglu anlatiyor.
Gebelikte alinan besinlerin sindirilerek kullanilir hale gelmesi, gebe olmayan kadinlara göre bazi farkliliklar gösterse de temel olarak mekanizma aynidir. Agizdan alinan besinler midede küçük parçalara ayrilir ve bir kismi emilir. Ince barsakta da bu islem devam eder ve kalin barsaktan emilemeyenler posa olarak atilir. Emilen besinlerdeki vitamin ve diger partiküller barsaklardan dolasima katilarak yine gebenin tüm vücuduna ve rahim damarlari-plasenta-göbek kordonu vasitasiyla bebege iletilir.
Elbette gebelikte sindirim sistemi degisiklikleri olur. Bu degisikliklerden siklikla progesteron hormonu sorumludur. Progesteron düz kaslarda gevseme yaparak sindirim aktivitesini yavaslatir. Ayrica büyüyen rahim de sindirim sistemine mekanik basi yaparak sindirimin yavaslamasina neden olur.
Sonuç olarak tüketilen besinler, annenin sindirim sisteminden geçtikten sonra plasenta ve göbek kordonu vasitasiyla bebege iletilir. Ne dondurma yemekle bebek üsür ne de içilen asitli içecekler onu eritir