BDP seçime bagimsiz adaylarla gidiyor

BDP Genel Baskan Yardimcisi Gülten Kisanak, milletvekili genel seçimlerinde parti olarak bagimsiz adaylari desteklemeye yönelik karar aldiklarini bildirdi.

BDP Genel Baskan Yardimcisi Gülten Kisanak, milletvekili genel seçimlerinde parti olarak bagimsiz adaylari desteklemeye yönelik karar aldiklarini bildirdi.

Kisanak, parti genel merkezinde düzenledigi basin toplantisinda Türkiye’de seçim sürecinin islemeye basladigini söyledi.

Yapilacak seçimlerin Türkiye’deki demokrasi mücadelesi açisindan tarihi bir önem tasidigini ifade eden Kisanak, kendilerinin de Parti Meclisinde seçime iliskin genel bir degerlendirmede bulunduklarini bildirdi. Kisanak, BDP olarak seçimlerde bagimsiz adaylari desteklemeye yönelik karar aldiklarini kaydetti. 2007 yilinda da Demokratik Toplum Partisi (DTP) seçimlere parti olarak degil bagimsiz adaylarla girmisti.

'BARAJ INDIRILMEDI'

Kisanak, partisinin genel merkezinde düzenledigi, Genel Baskan Selahattin Demirtas’in da katildigi basin toplantisinda, seçim sürecinin islemeye basladigini, seçimlerin 12 Haziranda yapilmasi için Meclis’e yasa teklifi sunuldugunu animsatti.

"BDP olarak seçimlerin, Türkiye demokrasi mücadelesi ve Türkiye’deki tüm ötekilestirilenlerin özgürlük mücadelesi açisindan tarihsel bir öneme sahip oldugunu biliyoruz" diyen Kisanak, söyle konustu: "Uzunca bir süredir kendimizi, örgütlerimizi, bu seçime hazirlama yönünde çalismalarimizi yürütüyorduk. Bu seçimlerin, adil, esitlikçi bir sekilde yapilmasi ve seçimden sonra olusacak parlamentonun, temsil yetenegi konusunda hiçbir tartismanin yasanmamasini defalarca söyledik. Seçim barajin kaldirilmasi konusunda yogun bir mücadelenin ardindan buraya geldik. Antidemokratik olan, halkin iradesinin önüne baraj koyan, yüzde 10 barajinin kaldirilmasi ya da makul bir seviyeye indirilmesinde israrci olduk. Son güne, son ana kadar da bu israrimizi sürdürme kararliliginda oldugumuzu defalarca söyledik."

Kisanak, gelinen süreçte, takvim itibariyle önlerindeki birkaç günün seçim barajinin yasal olarak indirilmesine imkan tanimayacagini ifade ederek, "Bugün Parti Meclisimizde (PM) bu konuyu enine boyuna tartistik ve partimizin önümüzdeki genel seçimlerde bagimsiz adaylari desteklemesi yönünde bir karar verdik" dedi.

HAZINE YARDIMI KONUSU

"Tüm demokrasi güçlerini, demokrasiden yana olan her yapiyi, her siyasal yapilanmayi, her kurumu böyle bu ortak mücadele altinda bulusmaya davet ediyoruz" diyen Kisanak, "Bu çabamiz önümüzdeki günlerde de devam edecektir. Demokratik bir blok olusturmak, tüm ezilenlerin tüm ötekilerin, siyasetten dislanmak isteyenlerin yan yana geldigi el ele verdigi bir mücadele süreci olsun istiyoruz. ’Demokratik Blok’ arayisimiz devam edecektir. Beklentimiz 81 ilde ’Demokratik Blok’ adaylariyla, bagimsiz adaylarla seçime girmek ve seçimden sonra da tüm toplumsal muhalefetin iradesini açiga çikaracak bir tabloyu ortaya çikarmaktir" ifadelerini kullandi.

Kisanak, seçimin esit kosullarda yapilmadigini, hazine yardimi konusunda da demokratik bir yol izlenmedigini savundu. Kisanak, BDP olarak hazine yardimi alamadiklarini söyledi.

Partilerinin 2 bine yakin çalisani, yöneticisi ve siyasi temsilcisinin tutuklandigini belirten Kisanak, bu tutuklamalarin da seçim sürecinin demokratik bir süreç olmayacaginin göstergesi oldugunu bildirdi.

Bütün olumsuzluklara ragmen, muhalefet etmenin, demokrasi, özgürlük istemenin bir bedeli oldugunu bilerek yola çiktiklarini anlatan Kisanak, "81 ilde gösterecegimiz ’Demokratik Blok’ adaylarinin aldigi oyun, yüzde 10 seçim barajini anlamsiz kilacak derecede yüksek olacagina inaniyoruz" dedi.

Geçen seçimlerde "bin umut" adaylariyla seçime gittiklerini animsatan Kisanak, demokratik kosullar olmamasina karsin Meclis’te grup kuracak çogunluga ulastiklarini söyledi. Kisanak, "Önümüzdeki seçimlerdeki iddiamiz bu rakami iki katina çikartmak yönündedir. Bunun kosullari var" diye konustu.

BDP olarak kendilerini "Türkiye’nin Demokratik Anamuhalefeti" olarak tanimladiklarini ifade eden Kisanak, önlerindeki süreçte de bu anlayisa sahip bir grup ortaya çikarma iddialarinin bulundugunu söyledi.

Kisanak, ilerleyen günlerde bagimsiz adaylar adina bir seçim bildirgesini açiklayacaklarini kaydetti.

Çok daha yaygin bir cografyadan milletvekili çikaracaklarini ileri süren Kisanak, "Çünkü sunu çok iyi biliyoruz, Türkiye bu baskici sistemden, bu yasakçi sistemden ve bunun iktidar anlayisindan ve bunu besleyen muhalefet anlayisindan bikti. Türkiye’nin çok ciddi demokratik bir anamuhalefet arayisi var. Biz BDP olarak bunun adresini, bagimsiz adaylar olarak gösteriyoruz" dedi.

Kisanak, seçim güvenligi konusunda da tartismalar yasandigini savunarak, iktidarin buna karsi önlem almasini beklediklerini söyledi.

Henüz yurt disi seçmen kütüklerinin olusturulmadigini, bunun da ciddi bir problem olusturdugunu anlatan Kisanak, yurt disinda yasayan seçmenlerin bagimsiz adaylara da oy verebilmesinin gerektigini belirtti.

Hükümetin, "50 bin kisilik, profesyonel ordu olusturma" çabasi oldugunu savunan Kisanak, bu kisilerin herhangi bir ilde konumlanip, seçmen olmalarinin da seçim güvenligini engelleyecek bir yaklasim olacagini kaydetti.

Açiklamalarinin ardindan sorulari yanitlayan Kisanak, "adaylarin belirlenmesindeki kriterlerinin ne oldugunun" sorulmasi üzerine, henüz bir kriter belirlemediklerini ancak, demokrasi, özgürlük ve esitlik iddiasi bulunan herkesin aday olmasi gerektigini düsündüklerini söyledi. Kisanak, bagimsiz adaylari destekleme konusunda bir komisyon olusturacaklarini da bildirdi.

KCK davasindan tutuklu bulunan isimlerden, bagimsiz aday gösterilip gösterilmeyeceginin sorulmasi üzerine de Kisanak, tutuklu bulunanlarla kendilerinin konumlarinin ayni oldugunu onlarin da aday olma hakki bulundugunu söyledi.

Kisanak, "50 bin askerin bölgede konuslandirilmasi ve seçmen olabilecekleri yönünde bir açiklamaniz oldu? Hükümetin bu yönde çalismasi olduguna iliskin bir bilginiz var mi? Yoksa sadece bir endiseyi mi dile getiriyorsunuz?" yönündeki soru üzerine, "Bu konuda aslinda Hükümetin neden bir acele içerisinde oldugunu anlamaya çalisiyoruz. Hükümet sabahlara kadar israrla bazi yasalari çikarmak istiyor, bu da onlardan biri. Biz bunun seçimle bagi oldugunu düsünüyoruz. Çünkü bu rakam bölgedeki seçmen yapisini ciddi oranda degistirecek bir rakamdir" dedi.

Toplantiya katilan BDP Genel Baskani Selahattin Demirtas ise "Demokratik Blok’ta yer alacak partilerin belli olup olmadigi ve Ufuk Uras’in bagimsiz bir sekilde mi yoluna devam edecegi" yönündeki bir soruya, demokratik blok arayislarinin uzun bir süredir sürdügünü, bundan sonra da devam edecegini bildirdi.

Demirtas, BDP olarak herhangi bir parti ile ittifak arayisi içinde olmayacaklarini söyledi.

Demirtas, aday olmak isteyenlerin olusturacaklari komisyona basvuracaklarini ve konunun komisyonda degerlendirilecegini, Ufuk Uras için de ayni yöntemin geçerli oldugunu söyledi.

"Azinliklardan da aday gösterilecegi konusunda duyumlar almistik, bu konuda bir çalisma var mi?" seklindeki bir soru üzerine Demirtas, etnik kimlikler konusunda ayri bir tutumlarinin bulunmadigini bildirdi.

NOKTA HABER 

İçerik Yanı Reklam 1