Yeni StarLar Geliyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “TÜBİTAK’ın Stajyer Araştırmacı Burs Programı (STAR) 2021 yılı çağrısı ile 1500 lisans öğrencimize ulaşarak, onlardan araştırma projelerinde istifade etmek istiyoruz.

Bakan Varank, Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) 2021-2022 akademik yılının açılışını yaptı. Varank, okullarından çok uzun süre uzak kalan öğrencilerin heyecanını paylaştığını, gençlerin salgının gölgesinde geçen son 1,5 yılda kampüs atmosferini, yüz yüze eğitim tecrübesini yaşayamadığını söyledi. Salgınla mücadelede önemli mesafeler kat ettiklerine işaret eden Varank, gençlere çekinmeden aşı olmaları konusunda tavsiyede bulunarak, yerli aşı çalışmalarında gönüllü olduğuna ve salgınla mücadelede aşının önemine değindi.

 

KALKINMA HAMLESİ

Üniversitelerin, bilginin üretildiği ve teknolojinin geliştirildiği, nitelikli insan kaynağının yetiştiği değerli kurumlar olduğunu aktaran Varank, üniversitelerin bu açıdan ülkenin kalkınma hamlesinde hayati rolü bulunduğunu vurguladı. Üniversitelerin niceliğini ve niteliğini artıracak işlere odaklandıklarını anlatan Varank, her alanda olduğu gibi yüksek öğretim alanında da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde büyük reformlara imza attıklarını kaydetti.

 

İŞ BİRLİKLERİMİZİ GELİŞTİRELİM

Sanayicilere ve akademi camiasına çağrıda bulunan Varank, "Gelin her alanda iş birliklerimizi geliştirelim, yaygınlaştıralım ve hep beraber daha büyük işlere imza atalım. Kamu olarak her zaman yanınızdayız. Bu iş birlikleri için gerekli tüm altyapıları kurduk, hala da geliştiriyoruz. Araştırma altyapılarımız, test laboratuvarlarımız, teknoloji geliştirme bölgelerimiz, teknoloji transfer ofislerimiz, girişimcilik merkezlerimiz her zaman hizmetinizde. Fikri mülkiyetin korunmasıyla ilgili çok iyi işleyen bir sistem inşa ettik. Akademiye yönelik o kadar çok desteğimiz var ki yeter ki yenilikçi projelerle gelin.” dedi. 

 

SANAYİ VE TEKNOLOJİNİN OMURGASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde çerçevesi çizilen Milli Teknoloji Hamlesi Vizyonu'nun sanayi ve teknoloji politikalarının omurgasını oluşturduğunu ifade eden Varank, ülkeyi kritik teknolojilerin pazarı değil, üreticisi konumuna getirecek kapsamlı politikaları bu vizyon çerçevesinde uyguladıklarını vurguladı.

 

LİDER ARAŞTIRMACILAR PROGRAMI

Gençlerin ve bilim insanlarının, milli teknoloji hamlesinin figüranları olmadığını, başrol oyuncuları olduğuna işaret eden Varank, "TÜBİTAK vasıtasıyla uyguladığımız Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı ile alanında lider bilim insanlarını dünyanın dört bir yanından ülkemize çekiyoruz. Programın ilk çağrısında 127 araştırmacının 21 farklı ülkeden ekosistemimize çekilmesini sağladık. Her bir araştırmacının en az 5 lisansüstü öğrenci yetiştireceğini düşündüğünüzde programın çarpan etkisinin çok daha fazla olacağı aşikar. Bu programı, şimdi ulusal düzeyde uyguladığımız bir versiyonu da var. Ülke içinde görev yapan siz değerli akademisyenlerimizin de bundan istifade etmenizi tavsiye ederim." dedi.

 

ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞ BİRLİĞİ 

Varank, Sanayi Doktora Programı ile de üniversite-sanayi iş birliğinde nitelikli insan kaynağının yetişmesine destek verdiklerini dile getirerek, "Halihazırda 49 üniversitenin, 210 sanayi kuruluşuyla birlikte yürüttüğü projelerle 1162 doktora öğrenci eğitimlerine devam ediyor. Stajyer Araştırmacı Burs Programı ile daha lisans seviyesindeki öğrencilerimizin araştırma ekosistemine doğrudan dahil olmasının önünü açıyoruz. İlk çağrımız kapsamında 145 farklı üniversiteden toplam 1500 lisans öğrencisi TÜBİTAK tarafından desteklenen veya yürütülen araştırma projelerinde bizzat görev aldı.” şeklinde konuştu. 

 

İKİ YENİ DESTEK 

Genç yaşlarda Ar-Ge ve yenilik ekosistemindeki atmosferi teneffüs eden gençlerin ileride çok önemli araştırma projelerine imza atacağına yürekten inandığını anlatan Varank, “Önceki gün, Sayın Cumhurbaşkanımız akademiye yönelik iki yeni destek programının duyurusunu bizzat yaptı. Bunlardan ilki Stajyer Araştırmacı Burs Programı'nın 2021 yılı çağrısı. Bu çağrıda da 1500 lisans öğrencimize ulaşarak onlardan araştırma projelerinde istifade etmek istiyoruz." ifadelerini kullandı.

 

“AZİZ SANCAR” DOKTORA SONRASI ARAŞTIRMA BURSU

Varank, Nobel Ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar adına doktora sonrası araştırma bursu programı başlattıklarını dile getiren Varank, geçen hafta TEKNOFEST'e katılan Aziz Sancar ile ülkedeki akademik ve teknolojik gelişmeleri değerlendirme fırsatı bulduklarını söyledi. Varank, bu programa mutlaka başvurulması gerektiğini vurgulayarak, "Tam bir Türkiye aşığı olan hocamız, bu programla akademimize katkı sunacak olmaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade etti. Bu özel programda doktora sonrası araştırma yapacak genç bilim insanlarını Aziz hocamız bizzat seçecek ve kendi laboratuvarında 2 yıl boyunca doktora sonrası araştırmalarda onlarla çalışacak. Önümüzdeki yıl başında başlayacak programın seçilen araştırmacılar için çok kıymetli bir deneyim olacağına eminim." diye konuştu.

 

KAPIMIZ SANAYİCİLERE AÇIK

GTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan da üniversite hakkında bilgi vererek, birçok sıralamada üst basamaklarda yer aldıklarını söyledi. Hem iş bulma hem de sektörün mezunlarını işe alma sürecinde ilk 10 içinde yer aldıklarını belirten Aslan, "Sanayinin kalbinde yer alıyoruz ve bunun için üniversite-sanayi iş birliğini oldukça önemsiyoruz. Üniversite kapımız sanayicilere açıktır ve açık olmaya devam edecektir.” değerlendirmesinde bulundu.

 

Konuşmaların ardından Rektör Aslan, Bakan Varank'a günün anısına hediye takdim etti.

 

Bakan Varank, 2021 yılı akademik ödüllerini almaya hak kazanan öğretim üyelerine plaketlerini verdi.

 

Varank ve beraberindekiler, ardından GTÜ'nün TEKNOFEST'te derece alan öğrenci ve araçlarının bulunduğu stantları ziyaret etti. Bakan Varank, öğrencilerin geliştirdiği bazı araçları imzaladı.

 

Programa, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, akademik personel ve öğrenciler katıldı.

Yorum

e-Mail adresiniz yayınlanmayacaktır. Lütfen * işaretli alanları doldurunuz.

*

İçerik Yanı Reklam 2