Sigara kullanımı lenfoma riskini artırıyor

Danimarka'da yapılan ve hasta kayıt sistemi analizlerinin değerlendirildiği bilimsel araştırma, sigara kullanımının Hodgkin lenfoma riskini artırdığını ortaya koydu.

ANKARA- Yeşim Sert Karaaslan
Sigara kullanımının, bağışıklık sisteminde etkili kanser türlerinden Hodgkin lenfomayı yüzde 20 oranında artırdığı belirlendi.
Lösemi, Lenfoma, Miyelom Hastaları ve Araştırma Eğitim Birliği Derneği (LLMBİR) Başkanı Prof. Dr. Muhit Özcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hodgkin lenfomanın tedavi başarısı yüksek olan kanserler arasında yer aldığını belirterek, tedaviyle tüm hastaların yaklaşık yüzde 75'inde başarılı sonuçlar elde edildiğini söyledi.
 Hodgkin lenfomanın, genellikle lenf bezleri ve bazen de dalakta büyüme ile kendisini gösterdiğini ifade eden Özcan, gece terlemesi, halsizlik, istemsiz kilo kaybı veya enfeksiyondan kaynaklanmayan ateş ve ilaçlarla düzelmeyen kaşıntının, hastalığın diğer bulguları arasında yer aldığını bildirdi. Özcan, akciğerlerde lenfoma yerleştiğinde nefes darlığı, öksürük gibi şikayetlerin de görülebildiğini vurguladı.
"Lenfomaların bazı alt tipleri de sigara ile ilişkili"
Prof. Dr. Özcan, birçok hastalığın gelişmesinden  sorumlu olan sigara kullanımının, lenfoma üzerinde de etkili olduğunu vurguladı.
Sağlıklı bir kişinin lenfomaya yakalanma riskinin yüzde 1 olarak kabul edildiğini belirten Özcan, bu riskin her sigara içildiğinde yükseldiğini aktardı.
Danimarka'da yapılan ve hasta kayıt sistemi analizlerinin değerlendirildiği bilimsel araştırmanın, sigaranın Hodgkin lenfoma riskini artırdığını ortaya koyduğunu anlatan Özcan, şunları kaydetti:

"Araştırmanın sonuçları, Uluslararası Annals of Oncology Dergisi'nde bilimsel makale olarak yayımlandı. 3 bin 335 hastanın yer aldığı araştırmada, 14 bin 278 sağlıklı kişi kontrol grubu olarak değerlendirildi.
Araştırma, sigara kullanımının Hodgkin lenfomayı yaklaşık yüzde 20 artırdığını gösterdi. Araştırmaya göre, hiç sigara içmemiş kişilerle kıyaslama yapıldığında, sigara içenlerde Hodgkin Lenfoma riski nisbi 1,16 olarak daha fazla tespit edildi."
Prof. Dr. Muhit Özcan, daha önceki yıllarda yapılan araştırmalarda da Hodgkin dışı lenfomaların bazı alt tiplerinin sigara ile ilişkisi olduğunun belirlendiğinin altını çizerek, "Dolayısıyla, sigaranın yol açtığı hastalıklara bir yenisi daha eklendi. Bu durumu bilmek önemli. Çünkü, sigara bağımlılığı, değiştirilebilir risk faktörüdür. Sigara kullanımı bırakıldığında, lenfoma riski de azalmaktadır" diye konuştu.

Yorum

e-Mail adresiniz yayınlanmayacaktır. Lütfen * işaretli alanları doldurunuz.

*

İçerik Yanı Reklam 3