Obez bebekler geç yürüyor

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Yeni Doğan Uzmanı Prof. Dr. İlknur Kılıç, bebeğin fazla kilolu olmasının emekleme, dönme ve yürüme gibi hareketleri yapmasına engel olacağını söyledi.

 Kılıç, yaptığı açıklamada, sağlıklı bebeklerde yürüme yaşının 12-18 aylar arasında olduğunu belirterek, "Bazı bebekler, 12. aydan da önce yürüyebilirler. Çocuğun yürüme yaşı zekası ile ilgili değildir. Kaba motor hareketlerde bebeklere göre gelişim farklı olabilir. Akranlarından daha önce desteksiz oturan, emekleyen veya tutunarak ayağa kalkan bebekler genellikle daha önce yürür. Yürüme gecikmiş ise diğer gelişim basamaklarına da bakılmalıdır. Bebeğin 18. aya kadar 5-10 kelimeyi anlamlı olarak söylemesi, istediğini işaret etmesi, söylenenlerin kendi yaşına uygun olanları anlaması, istediği şeyi parmakla göstermesi de gerekir. Bu basamaklarda sorun varsa mutlaka çocuk nöroloji doktoruna götürülmelidir" dedi.
Kılıç yürümeyi geciktiren etkenlerin başında bebeklerin aşırı kilolu olmasının bulunduğunu belirterek şöyle devam etti:

"Bebeğin çok hızlı emeklemesi bebeğin yürümeye hevesini azaltır. Yürüme yerine emekleme ile her yere rahatlıkla ulaşabilecektir. Aşırı korumacı anne-baba; bebeğin sürekli kucakta tutulması, üşütür, mikrop kapar veya düşer düşüncesiyle yere bırakmaktan kaçınma. Bebeğin fazla kilolu olması; bebeğin yürümesinde ve emekleme, dönme gibi diğer motor hareketlerin yapılmasında gecikmeye neden olur. Bebeğin oturduğu yerde sürekli istediklerinin önüne konulması, motivasyon eksikliğine neden olur. Nörolojik sistemi ilgilendiren hastalıklar,bu hastalıklar sıklıkla daha önce bulgu verirler. Bebek 3. ayda başını tutmamışsa, 6-7. aylarda dönmeye başlamamışsa, 8. ayda desteksiz oturmamışsa bu aşamalarda araştırılması gerekir."
Kılıç, anne ve babaların bebeklerinden şüphelenmesi durumunda hemen doktora götürmesi gerektiğini ifade ederek, "Bebeğiniz 18 aylık olduğu halde yürümüyorsa, bebeğiniz sadece parmak uçlarında yürüyorsa, bebeğinizin diğer gelişim basamakları ile ilgili bir sorunu varsa, bebeğiniz bir ayak veya bacağı daha fazla kullanıyorsa, vücut hareketlerinde sağ-sol arasında fark varsa mutlaka doktora başvurun. Tekrar vurgulamak gerekirse yürüyemeyen bir çocukta diğer gelişim evrelerinde bir gerilik yoksa ve doktorun yaptığı fizik muayene ve nörolojik muayenenin normal olması koşuluyla, 18 aya kadar endişelenmeden beklenilebilir. Ancak bebeğinizi takip eden doktorun bir şüphesi varsa ve/veya diğer gelişim evrelerinde de gerilik varsa çok daha erken araştırma yapmak gerekir" diye konuştu.

Bebeğin yürümesi için yapılması gerekenleri ise Kılıç şöyle sıraladı:

"Altta yatan bir sağlık problemi olmadığı durumda anne babalar bebeklerinin yürümeye başlaması için bebek yürüme konusunda teşvik edilmeli, sıralama aşamasına gelinmişse elinden tutularak yürümesi için fırsat yaratılmalıdır. Ancak daha sıralamayan, ayakta duramayan bebeği yürütmeye çalışmak kalçada hasar oluşturabilir. Tutunduğu eşya sağlamlaştırılmalı ve tutunarak ayağa kalkması engellenmemelidir. Yürüme konusunda direnç gösterdiğinde kızılmamalı ve zorlanmamalıdır. Gün içerisinde çok fazla oturtulmamalı, evde ve dışarıda yürüme alıştırmaları yapılmalıdır. Ayak ve bacak kaslarının güçlenmesi için ev içerisinde çıplak ayak veya kaydırmaz çorapla dolaşmasına izin verilmelidir. Ayak sağlığı açısından uygun olmayan, dar veya bol, ağır ayakkabılar giydirilmemelidir. Yürüme girişiminde bulunduğunda bir oyuncak uzatarak ilgisi çekilmeli ve oyuncağa ulaşması sağlanmalıdır. Yürüteç çocuğun bağımsız hareket etme becerisini geciktireceği için kullanılmamalıdır. Bezi ve giysileri yürümesini engelleyecek sıkılıkta olmamalıdır."

İHA

Yorum

e-Mail adresiniz yayınlanmayacaktır. Lütfen * işaretli alanları doldurunuz.

*

İçerik Yanı Reklam 1