Hep Birlikte Daha İyi Bir İnternete

Güvenli İnternet Günü BTK’da “Hep Birlikte Daha İyi Bir İnternete” temasıyla kutlandı. Dünyada 140’a yakın ülkede kutlanan “Güvenli İnternet Günü” Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ev sahipliğinde büyük bir organizasyonla kutlandı. Programa Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcı Dr. Ömer Fatih Sayan, BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, öğrenciler, eğitmenler ve çok sayıda misafir katıldı.

Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan konuşmasında internetin değişim ve dönüşüm hızına dikkat çekti. Sosyal medyayı en aktif kullananların gençler olduğuna dikkat çeken Sayan, “Geçtiğimiz günlerde “Mavi Balina” adındaki sözde oyun bir evladımızın canına mal oldu. Üstelik bu ilk vaka değildi. Ama bu tür vakaların tekrar yaşanmaması için hep birlikte mücadele etmeliyiz. Çünkü bu sorunları tek başına belli bir kesime sorumluluk yükleyerek çözemeyiz. Sorun hepimizin sorunu, sorumluluk da elbette ki hepimizin. Öncelikle buradan ailelere seslenmek istiyorum. Sizlere büyük görev düşüyor. Çünkü çocuklarınızın üzerindeki değişiklikleri en iyi gözlemleyebilecek olan sizsiniz! Aileler çocuklarını sanal ortamda iyi takip etmeliler. Çocuğun oynadığı oyun yaşına uygun mu değil mi? Çocuk oyun başında ne kadar zaman harcıyor? Oynanan oyunda çevrimiçi mesajlaşma var mı? Tüm bunlar dikkat edilmesi gereken önemli noktalar olarak karşımıza çıkıyor. Ebeveyn olarak bizler çocuklarımızı şiddet içerikli oyunlardan uzaklaştırıp, eğitsel içerikli zekâ geliştirici oyunlara yönlendirebileceğimiz bir tutum sergilemeliyiz” sözleriyle ailelere çağrıda bulundu.

Bir ebeveyn, çocuğunu sokağa gönderirken nasıl ki ona uyarı ve tavsiyelerde bulunuyorsa, internet ortamı içinde aynı durum söz konusudur. Ancak bir ebeveynin bunu yapabilmesi için öncelikle kendisinin internetteki risklerin bilincinde olması gerekir.

Bakan Yardımcısı Sayan: Çocuklarımızı Üretkenliklerini Artıracak Oyunlara Yönlendirmeliyiz

Toplumun tüm kesimlerinin bu konuda dikkatli olmasının “Hep Birlikte Daha İyi Bir İnternete” temasına uygun olduğuna vurgu yapan Sayan, “Yine okul ortamındaki gözetim ve denetim de çok önemli. Bakanlık olarak bu sözde oyunların tehlikelerinden çocuklarımızı korumak adına var gücümüzle çalıştığımızın altını buradan tekrar çizmek istiyorum. Bunu yaparken bir yandan da 130 milyar doları aşan dijital oyun pazarını asla göz ardı edemeyiz. Ülkemizde de bu pazar önemli bir yere sahip. Dijital oyun sektörünün ihracatı 2016’da 500 milyon dolar iken bugün 1 milyar doları aştı. Tıpkı internet gibi dijital oyunlar da özellikle çocuklarımız ve gençlerimizin vakit geçirdiği eğlence araçlarından birisi. Elbette eğlendirici, eğitsel pozitif içerikle çocukların gelişimine olumlu katkı sunacak oyunların oynanmasını ve geliştirilmesini destekliyoruz. Bu noktada oyunları tasarlarken ve üretirken çocuk ve gençlerimizi saatlerce bağımlı hale getiren ve şiddete yönlendiren oyunlardan ziyade eğitim ve öğretimlerine katkı sunacak ve dijital üretkenliklerini artıracak oyunların geliştirilmesine özen gösterilmesi gerekiyor. Tüm dijital platformların fırsatları ile birlikte bu platformların bilinçli kullanılmamasından dolayı karşılaşılan riskler dijital oyunlar için de geçerlidir. İşte bu yüzden her konuda olduğu gibi bu alanda da avantajları ve riskleri bir arada değerlendirmeliyiz” dedi.

Başkan Karagözoğlu: Hayatın Hızla Dijitalleştiği Bir Geleceğe Doğru Yürüyoruz

Programın açılışında BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu da konuşma yaptı. Karagözoğlu’nun gündeminde de internetin fırsat ve riskleri bir arada bulundurması vardı. Dünyanın yarıdan fazlasının kullanmakta olduğu internetin büyük bir gücü elinde bulundurduğuna değinen Karagözoğlu, “Hayatın hızla dijitalleştiği bir geleceğe doğru yürüyoruz. Dijital materyallerin sayısı ve bunlara erişim hızlı bir şekilde artmaktadır. Teknoloji ve internet, hayatımızın büyük bir alanını kapsamakta ve yaşam alanlarımız hızla dijitalleşmektedir. Bu minvalde “Güvenli İnternet Günü”, internetin bilinçli, güvenli ve etkin kullanımı konusunda farkındalık oluşturmak için önemli bir amaca hizmet etmektedir. “Hep Birlikte Daha İyi Bir İnternete” teması da bunu en iyi şekilde ifade etmektedir” dedi.

Gençler ve çocukların internetle çevrili bir hayat geçirdiklerine dikkat çeken Karagözoğlu, “İnternet birçok fırsatı hayatımıza getiriyor olsa da çözülmesi gereken problemleri de beraberinde getirmektedir. Bunlardan en önemlisi de internetteki içerik sorunudur. Maalesef internet, sadece pozitif içeriklerden oluşmamaktadır. Negatif içerikli siteler başta çocuklarımız ve gençlerimiz olmak üzere tüm internet kullanıcılarını olumsuz etkilemekte, mağduriyetlere sebebiyet vermektedir. Çocuk ve gençlerin internetin zararlı içeriklerinden korunmaları, fırsatlarından daha etkin faydalanmaları için tüm dünyada farkındalık çalışmaları yapılmaktadır. Ülkemizde de benzer çalışmalar Kurumumuz koordinasyonunda yürütülmektedir. Geçmiş yıllarda olduğu gibi bugün de bu etkinliği düzenleyerek bu konudaki kararlılığımızı ortaya koymuş bulunmaktayız. Çocuklarımızın, teknolojinin ve internetin olası zararlarından en az şekilde etkilenmeleri ve sunduğu fırsatlardan en yüksek seviyede faydalanmaları için bu farkındalık çalışmalarını yaşam boyu eğitim ve hayat boyu öğrenme prensibiyle gerçekleştiriyoruz” şeklinde konuştu.

Başkan Karagözoğlu: Ebeveynler Çocuklarını Küçük Yaştan İtibaren Eğitmeli

Çocukların bu konuda küçüklüğünden itibaren eğitilmesi gerektiğine işaret eden Karagözoğlu, “İnterneti güvenli ve sorumluluk bilinciyle kullanma, haklarını ve sorumluluklarını bilme konusunda ebeveynler olarak çocuklarımızı küçük yaşlardan itibaren eğitmeliyiz. Onlara doğru ve güvenli dijital alışkanlıkları kazandırmalı ve bu beceriler ile yaşamlarını sürdürmelerini sağlamalıyız. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu olarak; interneti sadece çocuklarımız ve gençlerimiz değil tüm vatandaşlarımız için güvenli hale getirmek öncelikli hedeflerimizdendir. Kurumumuz bünyesinde oluşturulan “Bilinçlendirme, Yardım ve İhbar Merkezlerinden” oluşan “Güvenli İnternet Merkezi” ile internetin bilinçli, güvenli etkin kullanımına ilişkin yürütülen bilinçlendirme çalışmaları daha etkili ve verimli hâle gelmiştir. Bugüne kadar ülke çapında pek çok okulda düzenlenen 500’ün üzerinde seminerde yüz binin üzerinde öğrenci, öğretmen ve ebeveyne eğitim verdik” bilgilerini paylaştı ve yapılan çalışmalar hakkında şunları ekledi: “Eğitimlerin sürekliliğinin sağlanması ve daha geniş kitlelere ulaşılabilmesi amacıyla başta Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olmak üzere üniversitelerle, kamu kurum ve kuruluşlarıyla belli aralıklarla eğitici eğitimleri düzenlemekteyiz. Oluşturduğumuz Güvenli İnternet Tırı, ülkemizde teknolojiye ulaşma fırsatı kısıtlı olan çocuk ve gençlerimizin teknolojik deneyim yaşayacakları bir platform olarak hizmet vermektedir.  Bu amaçla teknolojinin fırsatlarını göstermek, internet ve teknoloji ile biraz daha iç içe olan çocuklara da internetin bilinçli ve güvenli kullanımına ilişkin farkındalık oluşturmak amacıyla hizmet veren Güvenli İnternet Tırı tüm yurttaki okullarımızı gezerek öğrencilerimizle buluşmaktadır.”

Başkan Karagözoğlu, siber zorbalık konusuna da değindi. Yapılan farkındalık çalışmalarından söz eden Karagözoğlu konuşmasında, “Yapılan saha çalışması kapsamında, çocuklar, gençler, ebeveynler ve öğretmenlere yönelik bilgilendirici kitapçıklar hazırladık ve bunlar Milli Eğitim Bakanlığı, Eğitim Bilişim Ağı PortalıEBA’da yayınlandı. Eksiklikleri tespit etmek ve bu yönde adım atmak için yaptığımız saha çalışmaları ile çocuklarımızın, gençlerimizin ve ebeveynlerin fikirlerine başvuruyoruz. İnternetin Bilinçli ve Güvenli Kullanımı Saha Araştırması ile durum tespiti yaptık ve sonuçları güvenli web portalımızda yayınladık.

Çalışma ile çocuk ve gençlerin özellikle internet kullanım süreleri ile sosyal medya ve dijital oyunlara ayırdıkları vaktin günden güne artığı gözlemlenmiştir.

Hepinizin bildiği gibi, başta çocuklar ve gençler olmak üzere vatandaşlarımızı internet ortamındaki olumsuz ve zararlı içeriklerden korumaya yönelik 2011 yılından beri Güvenli İnternet Hizmetini sunmaktayız. Güvenli İnternet Hizmeti (GİH), vatandaşlarımızı internetin zararlı içeriklerine karşı korumaya yönelik geliştirilen tüketici memnuniyetini esas alan bir kamu hizmetidir. Tamamen ücretsiz olan Güvenli İnternet Hizmeti bu gün 6 buçuk milyona yakın internet kullanıcısı tarafından tercih edilmektedir. Bu hizmetimizle ilgili detaylı bilgi almak için hizmet aldığınız internet servis sağlayıcınıza veya Kurumumuza başvurabilirsiniz” ifadelerine yer verdi.

İnternetin, teknolojinin güvenli ve bilinçli kullanımı noktasında ilgili tüm kuruluşlara çağrı yapan Başkan Karagözoğlu, bunun da bugünün teması olan “Hep Birlikte Daha İyi Bir İnternete” bakış açısıyla başarılabileceğini sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından lise öğrencilerine farkındalık eğitimi verildi. Öğretmenlere ise “Dijital Ebeveyn Olmak” konulu bir seminer düzenlendi.

Yorum

e-Mail adresiniz yayınlanmayacaktır. Lütfen * işaretli alanları doldurunuz.

*

İçerik Yanı Reklam 3