Avrasya'nın en büyük girişimcilik etkinliği Startup Turkey'de melek yatırımcılığın 5n1k'sı konuşuldu

Türkiye’nin önde gelen hızlandırıcı programı ve erken aşama yatırımcısı Etohum'un 26-28 Şubat tarihleri arasında, TEB Özel Bankacılık ana sponsorlugunda Antalya'da düzenlediği 7. Startup Turkey etkinliğinin birinci gününde, melek yatırımcılık A'dan Z'ye masaya yatırıldı.

Melek Yatırımcılık kitabının yazarı ve Gust.com’un CEO'su David S. Rose, melek yatırımcılığın matematiği ve “gizli ekonomisi”yle hem girişimcilere hem de melek yatırımcılara seslendi.

Yazılım, mobil, oyun ve e-ticaret dünyasından 100'ü aşkın girişimi 150'den fazla yatırımcı ile buluşturan 7. Startup Turkey, Ukrayna'dan Hindistan'a, Birleşik Arap Emirlikleri'nden Azerbaycan'a kadar birçok ülkenin temsil edildiği yılın en büyük internet etkinliği olarak, birinci gününde melek yatırımcılığa odaklandı. “Startup pitch” adıyla bilinen 66 girişimin sunumları ve Etohum Kurucusu Burak Büyükdemir'in karşılama konuşmasıyla Antalya Regnum Carya Golf & Spa Resort’ta başlayan etkinlikte, küresel düzeyde internet girişimciliğine ve yeni ekonomiye yön veren konuşmacıların ortak dileği, Türkiye'deki melek yatırımcılık ekosisteminin gelişmesi ve çeşitlenmesi oldu. 

“Türkiye'de tohum yatırımları eksik”
Üç gün boyunca 700 katılımcıyı ağırlayacak olan Startup Turkey'de, yatırımcılara yönelik kapalı sabah oturumlarının ardından açılış konuşması için ilk sözü MEF Üniversitesi'nden Prof. Erhan Erkut aldı. Türkiye'de girişimciliği üniversite kampüslerine taşıyan en önemli isimlerden biri olan Erkut, girişimcilik ekosisteminin Türkiye'de gelişmesi açısından tohum yatırımının önemine vurgu yaptı. AR-GE yatırımlarının eksikliğinden, özel sektörün, kamu kurumlarının ve üniversitelerin hala oyunda olmamasından bahseden Erkut, Türkiye'de Girişimcilik Bakanlığı'nın ve Girişimcilik Üniversitesi'nin kurulmasına yönelik dileklerini ve yakın zamanda siyasilere iletilecek “wiki-makale” girişimini katılımcılarla paylaştı. 

Türkiye'den bir girişimin çok yakında yedi haneli bir exit yaparak rekor kıracağının müjdesini de veren Erkut, tavsiyeleriyle salonda büyük alkış aldı ve internet ekosistemindeki oyunculara şöyle seslendi: “Girişimciler, girişimlerinize gerektiğinden fazla fiyat koymayın. Yatırımcılar, yaptığınız yatırıma zaman ayırın, ilgi gösterin; risk sermayedarı gibi davranmayın. Üniversiteler, siz de bu oyuna dahil olun.” 

David Rose'dan melek yatırımcılığın matematiği
Bugüne kadar üzerine 1.8 milyar dolarlık yatırım yapılan Gust.com’un CEO'su ve Angel Investing (Melek Yatırımcılık) kitabının yazarı David Rose ise, Startup Turkey'nin merakla beklenen konuşmacılarından biri olarak konuşmasında melek yatırımcılıkla ilgili temel kavramlara yer verdi. Girişimleri değerlendirmenin püf noktalarına, değerleme ve exit stratejilerine dair de görüşlerini sunan Rose, melek yatırımcılıkla ilgili şunları söyledi: “Melek yatırımcı olmak için önce girişimciyi sevmelisiniz. Girişimcilere güvenmelisiniz çünkü onlar geleceği yaratıyor. Siz de bu süreçte yatırım yaptığınız pazarı ve ülkeyi tanıyın, hata yapmamak için uzmanlığınız dışında yatırım yapmamaya çalışın. Fiziksel ve zihinsel olarak girişimlerin yanında olursanız, sektörün farklı oyuncuları ile iletişimde kalırsanız, başarılı bir melek yatırımcı olabilirsiniz. Ne kadar çok şirkete yatırım yaparsanız, yatırımlarınızdan o kadar geri dönüş alırsınız. Kitabımda da ayrıntılarıyla anlattığım yatırımcılığın matematiği aslında göründüğü kadar karmaşık değil”. 

Panel: Türkiye'deki yeni yatırım fırsatları
Erken aşama yatırımlara odaklanan 37 Ventures'ın Kurucu Ortağı Barış Aksoy'un moderatörlüğünü yaptığı “Türkiye'deki Yeni Yatırım Fırsatları” başlıklı panel, Türkiye'deki yatırım potansiyellerine ve yatırımları etkileyen unsurlara değindi. 

Girişim yaşam döngüsünün farklı aşamalarına odaklanan üç farklı şirketi konuk eden panelde söz alan ABD merkezli Almaz Capital'dan Victor Osyka, karşılarına çıkan girişime göre Türkiye'ye yapacakları yatırım miktarının değişiceğini belirtti. Türkiye'ye ortalama 1 ila 5 milyon dolarlık bir yatırım ayırabileceklerini söyleyen Osyka, teknolojik inovasyon yapan ve küreselleşme potansiyeli gösteren Türk girişimcilerin Almaz Capital'dan yatırım alma potansiyellerinin yüksek olduğunun altını çizdi. 

MCI Management'dan Tomasz Danis ise, Türkiye girişimcilik ekosisteminde yıkıcı ve yüksek teknoloji girişimleri aramadıklarını belirtti. Daha çok büyümek isteyen sade ve basit girişimlere orta ölçekli bir yatırım yapabileceklerini söyleyen Danis, “Türkiye için önümüzdeki iki yılda 20-30 milyon dolarlık bir yatırım planlayabiliriz. Şimdilik yazılım inovasyonuyla geliştirilebilecek e-ticaret girişimleri, Her Şeyin İnterneti (IoT) ve Büyük Veri'ye odaklanan girişimler ilgimizi çekiyor” dedi. 

20 yıldır Türkiye'de yaşayan BIC Angel kurucu ortağı ve Nexum Yönetim Kurulu Başkanı Joachim Behrendt de Türkiye'de yeni niş pazarlar açıldığını, gittikçe olgunlaşan bir ekosistem oluştuğunu ve erken aşama girişimlere yönelik yatırım fırsatlarının her geçen gün arttığını söyledi. Büyük Veri ve bulut tabanlı BT çözümleri, B2B ve yaşam bilimleri (life sciences) ile ilgilendiklerinin altını çizen Behrendt, konuşmasında aynı zamanda melek yatırımcının yalnızca maddi destek değil, aynı zamanda mentorluk yoluyla girişimciye ve ekosisteme manevi destek vermesi gerektiğini vurguladı.

Yorum

e-Mail adresiniz yayınlanmayacaktır. Lütfen * işaretli alanları doldurunuz.

*

İçerik Yanı Reklam 1