Yemen'de çatışmalar yeniden alevlendi

Yemen'in başkenti Sana'da Husilerin yeniden Cumhurbaşkanlığı Muhafızları ile çatışmaya girdiği bildirildi.

Yemen'in başkenti Sana'da dün sabah saatlerinde başlayan ve ardından varılan ateşkes anlaşmasıyla duran çatışmalar yeniden alevlendi.

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, Ensarullah Hareketi'ne (Husiler) bağlı silahlı militanlar, yerel saatle 15.00 sularında yeniden Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na saldırı düzenledi. 

Sarayın bulunduğu Sana'nın güneyindeki Sebin Meydanı'ndan bölgeye girmeye çalışan Husilerin, Cumhurbaşkanlığı Muhafızları tarafından durdurulmak istenmesi üzerine çatışmalar başladı. Olaylarda ilk belirlemelere göre 2 muhafız hayatını kaybetti.

Yağma ihtimaline karşı koruma

Husi Ensarullah Hareketi militanlarının başkent Sana'daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı çevresindeki güvenlik noktalarında kontrolü sağladığı bildirildi.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre, yetkililer, muhafız alayına "çatışmaya girmeme" emri verdi. Husi militanları da Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın koruma noktalarında kontrolü ele geçirdi.

Husi kaynakları sarayın işgal edilmediğini, yağma ihtimaline karşı korumaya alındığını savundu. 

Bu arada Cumhurbaşkanı Hadi'nin, Sittin Caddesinde bulunan evi civarında saatler süren çatışmalardan sonra kısmi olarak sükunetin hakim olduğu, caddenin yeniden geçişlere açıldığı belirtildi.  

Savunma Bakanı suikast girişiminden kurtuldu

Bu arada emniyet kaynakları, çatışmaların odağındaki diğer bölgede Husilerin kuşatması altında olan Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin evinde toplantıya katılan Savunma Bakanı Muhammed es-Subeyhi'nin, evden çıkarken yapılan suikast girişiminden sağ kurtulduğunu bildirdi. 

Görgü tanıkları da Hadi'nin evinin etrafı ve bölgeye giden yolların Husiler tarafından kapatıldığını ve araçların geri dönmek zorunda bırakıldığını aktardı.

Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin Ofis Müdürü Ahmed Avad bin Mübarek'in cumartesi günü kaçırıldığı ülkede gerginlik, dün sabah Husilerin, Başkent'teki Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile Hadi'nin Sittin Caddesi'ndeki konutuna saldırısıyla tırmanmıştı. Çatışmalarda 9 kişi ölmüş, 80 kişi yaralanmıştı. Çatışmaların ardından öğleden sonra taraflar arasında varılan anlaşma sonucu ateşkes sağlanmıştı.

BM kaygılı

Başkent Sana'da Ensarullah Hareketi'ne (Husiler) bağlı militanlar ile Cumhurbaşkanlığı Muhafızları arasındaki çatışmalar BM Genel Sekreteri ve BM Güvenlik Konseyi'ni kaygılandırıyor.

BM Genel Sekreterlik Sözcülüğü'nden yapılan açıklamaya göre, Yemen'de meşru devlet otoritesinin bir an önce sağlanmasını isteyen BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun,, tüm taraflara çatışmaların durdurulması ve itidal çağrısı yaptı. 

Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin Ofis Müdürü Ahmed Avad bin Mübarek'in kaçırılmasını da kınayan Genel Sekreter Ban, Mübarek'in bir an önce serbest bırakılmasını istedi.

BM Güvenlik Konseyi kapalı toplantıda Yemen'i görüştü

Öte yandan Yemen'deki çatışmaların şiddetlenmesi nedeniyle BM Güvenlik Konseyi de kapalı istişare toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda BM Yemen Özel Temsilcisi Cemal Benomar, ülkedeki son duruma ilişkin BM Güvenlik Konseyi üyelerine brifing verdi.

Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin Ofis Müdürü Ahmed Avad bin Mübarek'in geçen Cumartesi günü kaçırıldığı ülkede Husilerin, başkentteki Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile Hadi'nin Sittin Caddesi'ndeki konutuna saldırmasıyla gerginlik tırmanmıştı.

Muhabir: Sinan Yeter 

Yorum

e-Mail adresiniz yayınlanmayacaktır. Lütfen * işaretli alanları doldurunuz.

*

İçerik Yanı Reklam 2