Vodafone, minimum doğum hakları uygulamasını faaliyet gösterdiği tüm ülkelerde standart olarak ilk uygulayan şirketlerden biri oldu. Vodafone’un KPMG işbirliğiyle yaptığı araştırmaya göre, kadın çalışanlarına 16 haftalık tam ücretli doğum izni veren global şirketlerin yıllık tasarruf oranı 19 milyar doları buluyor. Bu oran, Türkiye’deki şirketler için ise 12 milyon dolar olarak hesaplanıyor.
Vodafone, tüm dünyada kadın çalışanları için geliştirdiği zorunlu minimum doğum izni uygulamasıyla, bu alanda dünyanın öncü kuruluşları arasında yer aldı. Buna göre, Vodafone’un faaliyet gösterdiği ve Afrika, Ortadoğu, Asya Pasifik, Avrupa, ABD’yi kapsayan bir coğrafyada, 2015 sonu itibariyle, her seviyeden kadın çalışana en az 16 hafta tam ücretli doğum izni verilecek. Vodafone’lu kadın çalışanlara ayrıca, işe döndükleri tarihten sonraki ilk 6 ayda haftada 30 saat tam ücretle çalışma hakkı tanınacak. Diğer yandan, Vodafone’un birkaç bağlı kuruluşunda halihazırda uygulanmakta olan ve kadınlara önemli haklar sağlayan doğum izni uygulamaları aynen devam edecek. Yeni zorunlu minimum doğum izni politikası ise doğum desteği sağlanmasına yönelik yasal zorunluluğun hiç olmadığı ya da çok kısıtlı olduğu ülkelerdeki binlerce Vodafone kadın çalışanının hayatında önemli bir fark yaratacak.
Colao: “Her yıl bini aşkın kadın çalışanımızın hayatı değişecek”
Bugün Birleşmiş Milletler dışında çok az sayıda global kuruluş ve çokuluslu şirkette bu tür minimum doğum izni politikaları uygulandığına dikkat çeken Vodafone Grubu CEO’su Vittorio Colao, konu hakkında şunları söyledi: “Pek çok yetenekli kadın çalışanımız, her yıl, yeni doğan bebeklerine bakmak veya kariyerlerine devam etmek arasında zor bir seçim yapmak zorunda kalıyor ve iş hayatını terk ediyor. Yeni minimum doğum izni politikamızla, her yıl, yasal doğum izninin hiç olmadığı ya da çok az olduğu ülkelerdeki binden fazla Vodafone’lu kadın çalışanımıza destek olacağız. Dünya genelinde çalışanlarımızın %35’i kadınlardan oluşurken, uluslararası üst yönetim ekibimizdeki kadın oranı %21. Yeni doğum politikamızın, aradaki farkın kapatılmasında önemli rolü olacağını düşünüyoruz. Organizasyonumuzda her seviyeden çalışan annelerin desteklenmesinin, daha sağlıklı iş kararları, daha güçlü bir kültür ve müşterilerimizin ihtiyaçlarının daha iyi anlaşılması ile sonuçlanacağına inanıyoruz.”
Türkiye’deki şirketler 12 milyon dolar tasarruf ediyor
Vodafone’un KPMG* işbirliğiyle yaptığı araştırmaya göre, kadın çalışanlarına 16 haftalık tam ücretli doğum izni veren global şirketlerin yıllık tasarruf oranı 19 milyar doları buluyor. Bu oran, Türkiye’deki şirketler için ise 12 milyon dolar olarak gerçekleşiyor. Araştırmada dikkat çeken diğer bulgular ise şöyle:
• Tüm dünya da çalışan annelerin bebekleri doğduktan sonra 6 ay boyunca haftada bir gün çalışan anneleriyle birlikte olurlarsa yani anneleri sadece 4 gün çalışırsa bu, bebeklerin anneleriyle 608 milyon ek gün geçirmeleri anlamına geliyor.
• Doğum yaptıktan sonra işten ayrılan kadınların yerine yeni çalışanları işe almak ve eğitmek, global şirketlere yılda 47 milyar, Türkiye’deki şirketlere ise 133 milyon dolarlık maliyet getiriyor.
• Şirketler, tüm dünyada doğum izninden dönüp çalışmaya devam eden kadın sayısını artırabilirse, hem yılda 19 milyar dolara varan oranda tasarruf sağlayabilecek, hem de bu kadınların bilgi birikimi ve deneyiminden yararlanarak verimlilik ve etkinlik açısından pozitif sonuçlar elde edebilecek.
• Doğum izninden dönen kadınlara ilk 6 ayda haftada 4 gün tam ücretle çalışma hakkı tanımak, çalışan annelerin çocuk bakımı masraflarında toplam 14 milyar dolarlık tasarruf yapmalarını sağlayabiliyor.
Vodafone Türkiye’de kadın çalışan oranı sektörün iki katı
Kadın çalışan oranının %23,2 olduğu telekomünikasyon sektöründe %42’lik oranla sektörünün yaklaşık iki katı kadın çalışana sahip olan Vodafone Türkiye’de yerel mevzuata uygun olarak 16 haftalık, çoğul gebelikte ise haftalık doğum izni ve çocuk bir yaşına gelene kadar annenin tercihi dogrultusunda haftada bir gün veya günde birbuçuk saat süt izni verilmektedir. Şirket, çalışan annelerin iş ve özel yaşam dengesini kurmalarına yardımcı olmak için bazı kolaylıklar da sağlıyor. Buna göre, anne ve babaların iş ortamında ve evde daha rahat bir yaşam dengesi kurabilmelerini desteklemek üzere özel olarak hazırlanmış eğitim seminerleri düzenleniyor. Merkez binada, çalışan annelerin doğumdan sonra kullanabilecekleri bir süt odası bulunuyor. Ayrıca, ebeveyn ya da ebeveyn adayı olan çalışanlar için çeşitli sağlık programları sunuluyor.