Japon Markalari Yerle Bir..!

Küresel ekonomik krizin etkilerinden kurtulup yeniden yükselise geçmeye baslayan dünyanin en büyük 3 üncü ekonomisi Japonya yi bu kez deprem ve tsunami vurdu.

Japonya’da dün meydana gelen 8.9 büyüklügündeki deprem ve tsunami dev Japon markalarin üretimlerini de derinden etkiledi. Deprem bölgesindeki sanayi tesislerinin bir çogunda hasar meydana gelirken, tümünde üretim durdu. Ilk belirlemelere göre bir tek Honda’nin Ar-Ge merkezinin kantininin çökmesi neticesi bir kisi ölürken, Sony fabrikasinda 1000 kisi su baskini nedeniyle mahsur kaldi. Japon sirketlerindeki deprem bilançosu simdilik söyle:
Honda: Deprem bölgesi olan Tochigi’deki Ar-Ge merkezinde 42 yasinda bir erkek çalisani hayatini kaybetti. Merkezin kantinin duvarlarinin yikilmasi sonucu bir kisinin öldügü 30 kisinin de yaralandigi açiklandi. Honda’nin Tochigi tesisinde Ar-Ge merkezi, motor parçalari ve vites fabrikasi yer aliyor. Deprem nedeniyle tesislerin duvarlari ve tavanlari çökmüs durumda. Honda’nin ayrica Sayama, Tochigi ve Hamamatsu fabrikalarinda da üretimler durduruldu. Japon sirketin Suzuka fabrikasinda ise üretim bir süre durduktan sonra tekrar çalismaya basladi.
Toyota Motor: Deprem bölgesinde iki fabrikasi bulunan Toyota üretimi durdururken, yaralanmanin olmadigini açikladi. Toyota’nin Sendai’ye yakin Miyagi’de yer alan ve ocak ayinda üretime baslayan Centeral Motors fabrrikasinda Yaris Sedan üretiliyor. Iwate’de yer alan Kanto Auto fabrikasinda ise Belte sedan, Auris ve Blade üretiliyor. Ayrica Toyota’nin Miyagi’de Panasonic’le ortak oldugu hibrid araçlar için pil fabrikasi bulunuyor. Tüm bu fabrikalarda üretim durduruldu.
Sony: Ikisi Fukushima, 4’ü Miyagi olmak üzere deprem bölgesinde 6 fabrikasi bulunuyor. Tüm fabrikalarda üretim durdurulurken, çogu çalisan tahliye edilmis. Sony’nin Miyagi’deki kimyasal ürün üreten fabrikasini su bastigi ve 1000 çalisanin ikinci katta mahsur kaldigi belirtiliyor.
Nissan Motor: Japonya’da yer alan 4 fabrikasindaki üretimi durduran Nissan’in iki fabrikasi depremin yasandigi Tochigi ve Fukushima bölgesinde yer aliyor. Bu iki fabrikada küçük çapli yanginlarin çiktigi belirtilirken, 2 kisinin küçük çapli yaralandigi açiklandi.
Fuji Heavy Industries: Subaru markali otomobil ve uçak üreticisi sirketin hem uçak hem otomobil fabrikasi Tochigi bölgesinde yer aliyor. Sirketten henüz bir bilgi alinamadi.
Bridgestone: Japon lastik üreticisi Bridgestone’nin Japonya’daki fabrikalarinda büyük hasar olmadigi açiklandi.
Canon: Japonya’daki faaliyetlerinde hasar veya büyük yaralanma olmadigini belirtti.
Citigroup: Ticareti etkileyen bir hasar olmadigi ve operasyonun deprem sonrasi normal sekilde devam ettigi belirtildi. Tokyo’daki ekibin güvende oldugu açiklandi.
Cosmo Oil: Tokyo’nun dogusundaki Chiba bölgesinde LPG tankinin yanindaki petrol rafinerisinde büyük yangin çikan sirket tüm operasyonlarini durdurdu.
Fujitsu: Bazi tesislerinde ciddi olmayan hasarlar oldugunu açiklayan sirket, hiç bir kaybin da olmadigini belirtti.
JSR: Sentetik lastik üreticisi JSR’nin Ibaraki bölgesindeki Kashima fabrikasinda üretim dururken, hiç bir hasarin olmadigi açiklandi.
Mitsui: Maden ve döküm sirketi Mitsui’nin Aomori’de döküm faaliyetleri durduruldu.
Panasonic: Deprem bölgesindeki üç fabrikasinda hasar henüz belirlenmedi.

Kobe depreminin zarari 100 milyar dolari bulmustu

JAPONYA’da deprem ve tsunaminin su anda tam olarak ne kadar zarara yol açtigi bilinemezken, 1995 yilinda Japonya’daki Kobe depreminden sonra olanlar akla getirildiginde hükümetin kesinlikle acil bir bütçe çalismasi yapmasi bekleniyor. Ubyrisk danismanlik sirketinin verilerine göre, Japonya’da 1995 yilinda Kobe’de meydana gelen deprem 100 milyar dolar zarara yol açmisti. Depremin sigorta sirketlerine maliyeti 3 milyar dolardi. Depremin maliyeti, ülkenin gelismislik düzeyine göre degisiyor.

Kaynak : www.hurriyet.com.tr

İçerik Yanı Reklam 2