Sıradışı Digital, web tasarımının tarihini aktarıyor

Dijital gelişim stratejisinde önemli bir payı bulunan web tasarımı, tarihsel gelişimiyle günümüzdeki etkileşim seviyesine ulaştı. Tasarımın daima değişken bir süreç olduğundan yola çıkan Sıradışı Digital, web tasarımın 1960’larda başlayan tasarım tarihine ışık tutuyor.

Sıradışı Digital, müşteri odaklı çalışmalarının yanı sıra hazırladığı video infografiklerde dijital süreçlere dair özel içerikler geliştiriyor. Geliştirilen yeni video içerikte web site tasarımının 1960’tan 2010’a kadar yaşadığı tasarım dönüşümü anlatılıyor. 

Her 10 yıllık süreçte teknoloji ve hayal gücünün yaşadığı hızlı değişim, web site tasarımının temel yapı taşlarına da yansımış durumda. Özellikle 1960’da Ted Nelson tarafından oluşturulan hypertextin konspeti, web tasarım için gelişmiş özelliklerin geleceğine işaret eden ilk unsur oluyor. Ardından Tim Berners-Lee’nin icadı olan İnternet ve hypertext kod dili 1980’de hayatımıza girince, dijital dünyanın kapıları tüm dünyaya açılıyor. Her yıl var olan bilgilerin üstüne yeni deneyimlerin eklenmesiyle ortaya çıkan yenilikler zamanla kendine daha uygun koşullar yaratıyor ve 1992’den 1994’e kadar web geliştiricileri tasarıma kendi özel HTML kodlarını ekleyebildiklerini keşfediyor. Özellikle 1994’te Rasmus Lerdorf tarafından geliştirilen PHP sistemi, kişisel ana sayfaların yapımına katkı sağlıyor. 

Teknolojinin ilerleyişi hızlandıkça, gelişmelerin meydana geliş süresi de kısalmaya başlıyor. 1995’te geliştirilen HTML3, GIF ve Flash uzantıları, web sitelerin statik ve dinamik hareketlerinde üst düzey işlevselliğe sahip olmasını sağlıyor. 1996’da Hakon Wium Lie tarafından keşfedilen CSS ile birlikte içeriğe stil atfedilen bir dönem başlıyor. 

Yeni nesil tasarımların ortaya çıkması için takvimler 2000’li yılları gösterdiğinde Brendan Eich’in buluşu olan Javascript dönemin popüler uygulaması olarak tasarım tarihinde yer ediniyor. Özellikle mobil teknolojilerin hayatımızda yaygın olarak yer edinmesiyle birlikte responsive tasarım bir ihtiyaç halini alıyor ve 2008 yılı web site tasarımında responsive bakış açısının önem kazandığı bir yıl oluyor. Günümüze yaklaştıkça web site tasarımında sınırların aşılmasını sağlayan gelişmeler de meydana geliyor. 2010 yılında geliştirilen HTML5 ve CSS3, web sitelerinin kullanıcı deneyimini zenginleştiren tasarımlara imza atmasını sağlıyor. 

Dünden bugüne sürekli değişken olan web tasarım trendlerinde, artık parallax tasarımlar, scrolling, flat tasarım, arka planda video oynatma ve tek sayfadan oluşan web siteleri rol oynuyor. 

Dijitaldeki tasarım trendlerinin kısa zamanda nasıl bir gelişim geçirdiğini görmek için Sıradışı Digital’in ‘Web Tasarımının Tarihi’ videosunu izleyebilirsiniz.

Yorum

e-Mail adresiniz yayınlanmayacaktır. Lütfen * işaretli alanları doldurunuz.

*

İçerik Yanı Reklam 1